Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧρήσιμες πληροφορίες για το ασβέστιο
Array

Χρήσιμες πληροφορίες για το ασβέστιο

Το ασβέστιο υπάρχει σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς

Το ασβέστιο Ca έχει ατομικό αριθμό 20 και ατομικό βάρος 40,078 και είναι το 5ο πιο διαδεδομένο στοιχείο στο φλοιό της γης, αλλά και το πέμπτο πιο διαδεδομένο ιόν στο θαλασσινό νερό (νάτριο→χλώριο→μαγνήσιο→θείο→ασβέστιο).

Το ασβέστιο με τη μορφή ανθρακικού ασβεστίου βρίσκεται στον σκελετό των οργανισμών που ζουν στο νερό, ενωμένο με τη φωσφορική ρίζα μαζί με υδροξείδιο στα κόκαλα και στα δόντια της ξηράς, αλλά υπάρχει και σε φυτά και μαζί με την οξαλική ρίζα αποθηκεύεται με τη μορφή κρυστάλλων.

Είναι το πρώτο σε αφθονία μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα. Παίζει ρόλο στα κόκαλα, στον μεταβολισμό, ρυθμίζει τη δραστηριότητα στις κυτταρικές μεμβράνες και τις κάνει ανθεκτικές, ρυθμίζει τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών, τις νευρικές ηλεκτρικές ώσεις, ρυθμίζει την ομοιόσταση και κρατά το pH του σώματος σταθερό, ρυθμίζει την πηκτικότητα του αίματος, συμμετέχει στην διαίρεση των κυττάρων και φυσικά στην έκκριση ορμονών.

Ανάγκη για ασβέστιο έχουν οι έγκυες γυναίκες γιατί πρέπει να αναπτυχθεί ο σκελετός του εμβρύου, τα μικρά παιδιά και οι γυναίκες οι μεταεμμηνοπαυσιακές και πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα υπό μορφή χαπιών.

Η απώλεια ασβεστίου γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και γι΄αυτό πρέπει αυτά, καλύτερα, να λαμβάνονται πριν πέσετε για ύπνο.

Για να διατηρείτε καλά επίπεδα ασβεστίου να τρώτε τυριά αντί για γάλα (τα τυριά έχουν 4 έως 10 φορές περισσότερο ασβέστιο). Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση αναψυκτικών που περιέχουν φώσφορο, γιατί αυτά απομακρύνουν το ασβέστιο από τα κόκαλα, επειδή ενώνεται με αυτό.

Το ασβέστιο είναι συστατικό του τσιμέντου, των μαρμάρων και της κιμωλίας, όπου είναι σε μορφή θειικού ασβεστίου και είναι το καλύτερο υλικό για βάψιμο στα παραδοσιακά ελληνικά σπίτια.

Το ασβέστιο χρησιμοποιείται και στα γλυκά του κουταλιού. Διαλύονται 2 κουταλιές ασβέστη σε δυο λίτρα νερό, μετά σουρώνεται το διάλυμα αρκετές φορές και σε αυτό τοποθετούνται τα φρούτα. Το ασβέστιο ενισχύει τις κυτταρικές μεμβράνες των φρούτων και διατηρούνται περισσότερο και γίνονται κρουστά. Επίσης, τα νωπά φρούτα εμβαπτίζονται σε διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου 2% ή ψεκάζονται πριν τη συγκομιδή, γιατί έτσι προστατεύονται από τα ένζυμα ωρίμανσης και το μαλάκωμα όταν εκτίθενται στα ράφια.

Οι αποτιτανώσεις οι οποίες είναι ακτινολογικό εύρημα είναι οξείδιο του ασβεστίου.

Όταν οι αποτιτανώσεις αντιδράσουν με το νερό θα μας δώσουν υδροξείδιο του ασβεστίου σε παχύρρευστη μορφή.

Διαβάστε, επίσης,

Οι βιταμίνες για την εγκυμοσύνη

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

Χρήσιμες πληροφορίες για τον δολομίτη

Πώς θα κάνετε τα κόκαλά σας πιο δυνατά

Χρήσιμες πληροφορίες για τα διουρητικά

Πώς να απαλλαγείτε από λευκές κηλίδες στα νύχια σας

Τι να κάνετε για να μην παθαίνετε κράμπες

Φτιάξτε μόνοι σας ηλεκτρολύτες για την άσκηση

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο μαζί κάνουν θαύματα

Να αποφεύγετε το γάλα στον καφέ

Αδυνατίστε με ασβέστιο

Αντιμετώπιση υπερασβεστιαιμίας

Η καλύτερη θεραπεία για την εμμηνόπαυση

Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό

Γραβιέρα Κρήτης

Δίαιτα για πενηντάρες

Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά

Ασβέστιο

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ