Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του πρωκτού
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Ο καρκίνος του πρωκτού, ICD-10 C21, είναι ένας καρκίνος (κακοήθης όγκος) που προκύπτει από τον πρωκτό, το απομακρυσμένο άνοιγμα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή οντότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το ορθό ή απευθυσμένο ή ευθύ έντερο (μήκους 11-16 εκ.) είναι η τελευταία μοίρα του παχέος εντέρου, όπου αποθηκεύονται τα κόπρανα μέχρι να αποβληθούν με την αφόδευση.
Το όριο μεταξύ ορθού και πρωκτικού σωλήνα ονομάζεται οδοντωτή γραμμή και εντοπίζεται περίπου 1.5 εκατοστό από την σχισμή του πρωκτού.
Εξωτερικά της γραμμής αυτής, το επιθήλιο που καλύπτει τον πρωκτικό σωλήνα μοιάζει με το δέρμα.
Εσωτερικά της γραμμής αυτής, το ορθό καλύπτεται από βλεννογόνο, πιο παχύ από το βλεννογόνο του παχέος εντέρου και πιο αγγειοβριθή.
Στην εσωτερική επιφάνεια του πρωκτικού σωλήνα διακρίνονται οι πρωκτικές στήλες του Morgani, οι οποίες προς τα κάτω συνδέονται μεταξύ τους με μηνοειδείς πτυχές, τις πρωκτικές βαλβίδες. Οι πρωκτικές κρύπτες ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών και τη δημιουργία περιεδρικών αποστημάτων και συριγγίων.
Στο τοίχωμα του πρωκτικού σωλήνα διακρίνονται δύο μύες, που η φυσιολογική τους λειτουργία είναι η διατήρηση κλειστής της πρωκτικής σχισμής.
Ο έσω σφιγκτήρας του πρωκτού είναι μια κυκλοτερής πάχυνση της μυϊκής στιβάδας στο ύψος περίπου της οδοντωτής γραμμής. Είναι ένας μυς, που ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα και δεν υπακούει στη βούλησή μας.
Ο έξω σφιγκτήρας του πρωκτού είναι ένας ισχυρός μυς και ελέγχεται από τη βούλησή μας. Η διαδικασία της αφόδευσης προϋποθέτει την ενεργητική χάλαση του έξω σφιγκτήρα του πρωκτού.
Ο ανελκτήρας του πρωκτού είναι ένας άλλος σημαντικός μυς, ο οποίος με τη σύσπαση του δημιουργεί γωνία μεταξύ ορθού και πρωκτικού σωλήνα.
Οι φλέβες του ορθού αρχίζουν από το αιμορροϊδικό φλεβικό πλέγμα. Η κιρσοειδής διάταση του πλέγματος αυτού είναι η αιτία για το σχηματισμό των αιμορροΐδων. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή αυτές αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής. Είναι ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Επίσης κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου, αλλά και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση.
Η περιοχή του πρωκτού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, καθώς δέχεται πλουσιότατη, συμπαθητική και παρασυμπαθητική, αισθητική νεύρωση.
Ο καρκίνος του πρωκτού παρατηρείται σε ενήλικες, γύρω στα 60 έτη. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι το 2014 υπήρχαν 7.060 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πρωκτού (4.430 γυναίκες και 2.630 άνδρες) και εκτιμάται ότι περίπου 800-900 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του πρωκτού ετησίως.
Ο πρωκτικός καρκίνος αποτελεί 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και θανάτων.
Το 90% οφείλεται στον ανθρώπινο ιό των θηλωμάτων HPV.
Υπάρχει μια αύξηση του καρκίνου του πρωκτού σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, όπως νεαρούς άντρες, οι οποίοι έχουν γενετικές μολύνσεις με ιούς, όπως ο HPV. Ο καρκίνος του πρωκτού συνδέεται με τα κονδυλώματα και στα δυο φύλλα αλλά και στους γκέι.
Οι γυναίκες με κονδυλώματα και πρωκτικό καρκίνο είναι οροθετικές και για τον ιό του έρπητα τύπου 1, αλλά και για τα χλαμύδια (Clamydia trachomatis).
Ο καρκίνος του πρωκτού είναι καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων κοντά στην οδοντωτή γραμμή και συχνά συνδέεται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Μπορεί να υπάρχει κερατινοποίηση (βασικοκυτταρικό) ή να μην υπάρχει κερατινοποίηση (κλοακογενές).
Άλλοι τύποι καρκίνου του πρωκτού είναι το αδενοκαρκίνωμα, το λέμφωμα, το σάρκωμα και το μελάνωμα.
Σημεία και συμπτώματα καρκίνου πρωκτού
Τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή πίεση στον πρωκτό ή το ορθό, μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, πρωκτική αιμορραγία, κνησμό ή ακράτεια κοπράνων. Η αιμορραγία μπορεί να είναι σοβαρή.
Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πρωκτού
- Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων: Ένα υψηλό ποσοστό των καρκίνων του πρωκτού είναι θετικοί για τους τύπους του ιού HPV που συνδέονται, επίσης, με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ειδικότερα ο HPV-16, ανιχνεύεται σε 84 τοις εκατό των δειγμάτων των δειγμάτων των καρκίνων του πρωκτού. Το 90% των πρωκτικών καρκίνων οφείλονται στον ιό HPV.
- Σεξουαλική δραστηριότητα: Η πρωκτική συνουσία επταπλασιάζει την πιθανότητα καρκίνου λόγω HPV. Μάλιστα εκείνοι που έρχονται σε πρωκτική επαφή με πολλούς συντρόφους έχουν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού από εκείνους που δεν το κάνουν.
- Κάπνισμα: Οι καπνιστές έχουν αρκετές φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του πρωκτού και είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η σεξουαλική δραστηριότητα. Περισσότεροι από τους μισούς από τους ασθενείς με καρκίνο του πρωκτού είναι καπνιστές κατά τη στιγμή της διάγνωσης ανεξάρτητα από το φύλο. Το κάπνισμα επιδρά στην απόπτωση ή στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τα ανώμαλα κύτταρα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καρκινικά. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το κάπνισμα καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, και αυτό μειώνει την ικανότητα του σώματος να καθαρίζει τις επίμονες μολύνσεις ή τα ανώμαλα κύτταρα.
- Ανοσοκαταστολή: Σχετίζεται με τη λοίμωξη HIV
- Καλοήθεις αλλοιώσεις του πρωκτού.
- Ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου ή του αιδοίου
Παθολογία του καρκίνου του πρωκτού
Οι περισσότεροι καρκίνοι του πρωκτού είναι καρκινώματα εκ πλακωδών κυττάρων (επιδερμικά καρκινώματα), από το δέρμα κοντά στην οδοντωτή γραμμή. Μπορεί να είναι κερατινοποιημένο (βασικοκυτταρικό) ή μη κερατινοποιημένο (cloacogenic).
Το κλοακογενές καρκίνωμα είναι ένας σπάνιος όγκος της ορθοπρωκτικής περιοχής από απομεινάρια της επιχρισμάτων της μεμβράνης του εμβρύου (2-3% των καρκινωμάτων της ορθοπρωκτικής συμβολής και εμφανίζεται δύο φορές πιο συχνά στις γυναίκες).
Άλλοι τύποι καρκίνου του πρωκτού είναι το αδενοκαρκίνωμα, το λέμφωμα, το σάρκωμα και το μελάνωμα.
Οι περισσότεροι καρκίνοι πρωκτού είναι πλακώδεις ή κλοακογενείς, λίγα είναι τα αδενοκαρκινώματα και λίγα τα μελανώματα.
Οι όγκοι επεκτείνονται τοπικά, αλλά δίνουν και μεταστάσεις (λεμφαδένες 63%).
Οι πιο δυνατοί προγνωστικοί παράγοντες είναι το μέγεθος του όγκου και η μετάσταση ή όχι στους λεμφαδένες.
Σταδιοποίηση του καρκίνου του πρωκτού
Το στάδιο του καρκίνου δείχνει πόσο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, για να αποφασισθούν οι θεραπευτικές επιλογές και η πρόγνωση.
Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται μόνο για όγκους στο πρωκτικό κανάλι.
Το σύστημα ΤΝΜ
T περιγράφει το μέγεθος του πρωτογενούς όγκου, μετρούμενο σε εκατοστά (cm), και εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε όργανα δίπλα στον όγκο.
Ν περιγράφει την έκταση της εξάπλωσης σε κοντινούς (περιφερειακούς) λεμφαδένες (συλλογές των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στους οποίους ο καρκίνος συχνά εξαπλώνεται).
M υποδεικνύει εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα. (Τα πιο συνηθισμένα σημεία εξάπλωσης είναι το ήπαρ και οι πνεύμονες).
Κατηγορίες T για τον καρκίνο του πρωκτού
TX: Ο πρωτοπαθής όγκος δεν μπορεί να εκτιμηθεί
T0: Δεν υπαρχει κανένα στοιχείο του πρωτοπαθούς όγκου
Tis: Ο καρκίνος είναι μόνο στο βλεννογόνο (το ανώτερο στρώμα των κυττάρων που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό του πρωκτού). Δεν έχει αρχίσει αυξάνεται στα βαθύτερα στρώματα. Αυτό είναι, επίσης, γνωστό ως καρκίνωμα in situ (CIS).
Τ1: Ο όγκος είναι 2 εκατοστά ή μικρότερος
Τ2: Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά, αλλά όχι μεγαλύτερος από 5 cm
T3: Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 5 cm
T4: Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μεγέθους επεκτείνεται σε κοντινό όργανο (-α), όπως ο κόλπος, η ουρήθρα (ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη), ο προστάτης αδένας, ή η ουροδόχος κύστη
Ν κατηγορίες για τον καρκίνο του πρωκτού
NX: Οι περιφερειακοί λεμφαδένες δεν μπορούν να εκτιμηθούν (σε μικρή απόσταση)
N0: Δεν έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες
Ν1: Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στο ορθό
N2: Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στη μία πλευρά της βουβωνικής χώρας ή / και της λεκάνης
N3: Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στο ορθό και στη βουβωνική χώρα ή τη λεκάνη, ή και στις δύο πλευρές της βουβωνικής χώρας ή της λεκάνης
Μ κατηγορίες για τον καρκίνο του πρωκτού
M0: Καμία μακρινή εξάπλωση
M1: Μακρινή εξάπλωση σε εσωτερικά όργανα ή στους λεμφαδένες της κοιλιάς
Στάδια καρκίνου του πρωκτού
Ασθενείς με χαμηλότερα στάδια έχουν καλύτερη πρόγνωση
Στάδιο 0:
Τis, N0, M0
Eίναι πολύ πρώιμος καρκίνο και υπάρχει μόνο στο ανώτερο στρώμα του πρωκτικού ιστού. Αυτό το στάδιο είναι επίσης γνωστό ως καρκίνωμα in situ (CIS) ή νόσος Bowen.
Στάδιο Ι:
Τ1, N0, M0
Τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί πέρα από το ανώτερο στρώμα του πρωκτικού ιστού. Ο όγκος είναι μικρότερος από 2 cm (Τ1). Δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (N0) ή απομακρυσμένες περιοχές (M0).
Στάδιο ΙΙ:
T2 ή T3, N0, M0
Ο καρκίνος είναι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα (Τ2 ή Τ3). Δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (N0) ή σε απομακρυσμένες περιοχές (M0).
Στάδιο IIIA:
Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
T1-T3, N1, Μ0: Ο καρκίνος μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα (Τ1-Τ3). Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες γύρω από το ορθό (Ν1). Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).
Τ4, N0, Μ0: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα, όπως ο κόλπος ή η κύστη (Τ4). Δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (N0) ή σε απομακρυσμένες περιοχές (M0).
Στάδιο ΙΙΙΒ:
Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
Τ4, Ν1, Μ0: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα, όπως ο κόλπος ή η κύστη (Τ4), και έχει επίσης εξαπλωθεί σε λεμφαδένες γύρω από το ορθό (Ν1). Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).
Κάθε Τ, N2 ή N3, M0: Ο καρκίνος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και μπορεί ή δεν μπορεί να έχει εξαπλωθει σε κοντινά όργανα (οποιαδήποτε Τ). Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα ή την πύελο, με ή χωρίς εξάπλωση στους λεμφαδένες γύρω από το ορθό (N2 ή N3). Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).
Στάδιο IV:
Κάθε Τ, κάθε Ν, Μ1
Ο καρκίνος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και μπορεί ή δεν μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα (κάθε Τ). Μπορεί ή δεν μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε γειτονικούς λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν). Έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα ή ιστούς (Μ1).
Πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού
Επειδή οι περισσότεροι, πρωκτικοί καρκίνοι προέρχονται από μολύνσεις με τον HPV, και δεδομένου ότι το εμβόλιο HPV πριν από την έκθεση στον HPV προλαμβάνει τις μολύνσεις από ορισμένα στελέχη του ιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης των δυνητικά προκαρκινικών αλλοιώσεων, άρα ο HPV εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του πρωκτού. Το εμβόλιο Gardasil χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού και τις προκαρκινικές βλάβες σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 9 έως 26 ετών. Το εμβόλιο χρησιμοποιείται και στην πρόληψη του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου και του καρκίνου, και των συναφών βλαβών που προκαλούνται από τους τύπους HPV 6, 11, 16, και 18 στις γυναίκες.
Διάγνωση και προσυμπτωματικος έλεγχος για καρκίνο του πρωκτού
Το πρωκτικό τεστ Παπ είναι παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιούνται στην εξέταση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη ανίχνευση του πρωκτικού καρκίνου σε άτομα υψηλού κινδύνου. Απαιτείται προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πρωκτού σε HIV-θετικά άτομα.
Σε θετικά τεστ Παπ πρωκτού σε άντρες και γυναίκες γίνεται πρωκτοσκόπηση.
Απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική ή PET CT SCAN γίνεται για έλεγχο για μεταστατική νόσο.
Θεραπεία καρκίνου του πρωκτού
Τοπική νόσος
Το καρκίνωμα-in-situ) είναι πρωκτική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία και μπορεί να αφαιρεθεί με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως με φωτοπηξία.
Ο καρκίνος του πρωκτού παλαιότερα θεραπευόταν με χειρουργική επέμβαση, και σε πρώιμο στάδιο της νόσου (δηλ, εντοπισμένο καρκίνο του πρωκτού χωρίς μετάσταση στους βουβωνικούς λεμφαδένες) και η χειρουργική επέμβαση ήταν συχνά θεραπευτική. Η δυσκολία με τη χειρουργική επέμβαση είναι η αναγκαιότητα της αφαίρεσης του εσωτερικού και εξωτερικού σφιγκτήρα του πρωκτού, με συνακόλουθη ακράτεια κοπράνων. Για το λόγο αυτό, πολλοί ασθενείς με καρκίνο του πρωκτού απαιτούσαν μόνιμη κολοστομία. Αυτή η χειρουργική επέμβαση με προσθιοπίσθια προσέγγιση ήταν θεραπευτική μόνο στο 50% των ασθενών και είχε υψηλή θνησιμότητα.
Σήμερα η τοπική εξαίρεση γίνεται σε ασθενείς με μικρούς όγκους καλά διαφοροποιημένους και γίνεται με χειρουργικές διαδικασίες όμοιες με της αιμορροϊδεκτομής.
Σήμερα γίνεται χημειοθεραπεία και ακτινοβολία θεραπεία για τη μείωση της αναγκαιότητας της χειρουργικής επέμβασης και τη διατήρηση του πρωκτικού σφιγκτήρα, και επομένως βελτίωση της ποιότητας της ζωής μετά την οριστική θεραπεία. Η επιβίωση και η θεραπεία είναι εξαιρετικές, και πολλοί ασθενείς ζουν με έναν λειτουργικό σφιγκτήρα. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν ακράτεια κοπράνων μετά τη συνδυασμένη χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Οι συχνές βιοψίες για τεκμηρίωση της υποχώρησης της νόσου μετά από την χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία δε συνιστώνται πια.
Χημειοθεραπεία γίνεται με συνεχή έγχυση 5-FU για τέσσερις ημέρες με bolus μιτομυκίνη που δίδεται ταυτόχρονα με την ακτινοβολία, με 5ετή επιβίωση 65%.
5-FU και σισπλατίνη συνιστώνται για τον μεταστατικό καρκίνο του πρωκτού.
Η μεταστατική νόσος ή η υποτροπιάζουσα του καρκίνου του πρωκτού
10 έως 20% των ασθενών που είναι σε θεραπεία για καρκίνο του πρωκτού θα αναπτύξουν μακρινό μεταστατική νόσο μετά τη θεραπεία. Ο μεταστατικός ή υποτροπιάζοντας καρκίνος του πρωκτού είναι δύσκολο να θεραπευθεί, και συνήθως, απαιτεί χημειοθεραπεία. Η ακτινοβολία χρησιμοποιείται, επίσης, για να μετριάσει τα συμπτώματα. Η χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται, συνήθως, είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται σε άλλα εκ πλακωδών κυττάρων επιθηλιακά νεοπλάσματα, όπως πλατίνα, ανθρακυκλίνες (δοξορουβικίνη), και αντιμεταβολίτες όπως 5-FU και capecitabine ή ταξόλη και καρμποπλατίνη, μαζί με 5-FU. Η διάμεση επιβίωση για τους ασθενείς με απομακρυσμένες μεταστάσεις κυμαίνεται από 8-34 μήνες.
Σε ασθενείς με καρκίνο του πρωκτού και AIDS σε CD4 περισσότερα από 200/mm3 x 109/L γίνεται συνδυασμένη θεραπεία, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα και σημεία της νόσου HIV, αλλιώς γίνονται μειωμένες δόσεις ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας.
Περιστατικά πλήρους ίασης αναφέρονται μετά από τοπικές εγχύσεις 5-FU, και τοπική εφαρμογή ιμικουιμόδης – imiquimod που είναι ένας τοπικός ανοσοτροποποιητής (Immune Response Modifier – IRM) με έναν μοναδικό μηχανισμό δράσης.
Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο πρωκτού, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου
Η ζωή είναι πολύτιμη.
Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!
Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.
Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.
Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI
Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο πρωκτού
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο πρωκτού
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Απαλλαγείτε από τα κονδυλώματα
Οι δερματολογικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία
Ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Εκστρατεία ενημέρωσης για τον HPV
Λοιμώξεις γεννητικών οργάνων γυναίκας
Για όσους έχουν κονδυλώματα πρωκτού
Συνταγές για να απαλλαγείτε από τις κρεατοελιές
Οι υπότυποι του βασικοκυτταρικού καρκινώματος
Ανάπτυξη κακοήθειας μετά από μεταμόσχευση οργάνων