Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣτοχευμένες θεραπείες στον καρκίνο

Στοχευμένες θεραπείες στον καρκίνο

Print Friendly, PDF & Email

Μοριακά στοχευμένες θεραπείες στον καρκίνο

Στοχευμένη θεραπεία ή μοριακά στοχευμένη θεραπεία είναι μία από τις σημαντικότερες ιατρικές θεραπείες (φαρμακοθεραπεία) για τον καρκίνο.

Η μοριακή ιατρική και ογκολογία χρησιμοποιεί την στοχευμένη θεραπεία για να μπλοκάρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με την παρεμπόδιση ειδικών στοχοθετημένων μορίων που απαιτούνται για την καρκινογένεση και την ανάπτυξη του όγκου, και όχι με την απλή παρεμβολή σε όλα τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα του οργανισμού(όπως γίνεται π.χ. με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία).

Επειδή οι περισσότεροι παράγοντες για στοχευμένη θεραπεία είναι βιοφαρμακευτικοί, ο όρος βιολογική θεραπεία, μερικές φορές είναι συνώνυμος με την στοχευμένη θεραπεία όταν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου (και έτσι διακρίνεται από τη χημειοθεραπεία, δηλαδή την κυτταροτοξική θεραπεία). 

Οι στοχευμένες θεραπείες του καρκίνου είναι περισσότερο αποτελεσματικές από τις παλαιότερες μορφές θεραπειών και λιγότερο επιβλαβείς για τα φυσιολογικά κύτταρα.

Πολλές στοχευμένες θεραπείες είναι ανοσοθεραπείες (χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος για θεραπευτικούς στόχους-ανοσολογία του καρκίνου). Έτσι, όπως και οι ανοσορυθμιστές οι στοχευμένες θεραπείες τροποποιούν τη βιολογική απόκριση.

Υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, το πολλαπλούν μυέλωμα, τα λεμφώματα, τον καρκίνο του προστάτη, το μελάνωμα και για όλους τους καρκίνους. 

Τύποι στοχευμένων θεραπειών για τον καρκίνο

Οι κύριες κατηγορίες των στοχευμένων θεραπειών είναι σήμερα τα μικρά μόρια και τα μονοκλωνικά αντισώματα.

-Αναστολείς της τυροσινικής κινάσης 

Πολλοί είναι οι αναστολείς της τυροσίνης κινάσης.

 • Mesylate Imatinib (Gleevec, STI-571), έχει εγκριθεί για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, για τους στρωματικούς όγκους γαστρεντερικού σωλήνα και κάποια άλλα είδη καρκίνου, όπως το επηρμένο δερματοϊνοσάρκωμα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Gefitinib (Iressa, ZD1839), στοχεύει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) τυροσινικής κινάσης  και έχει εγκριθεί για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Erlotinib (Tarceva ), αναστέλλει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, και λειτουργεί μέσω ενός παρόμοιου μηχανισμού, όπως και η Gefitinib. Η erlotinib έχει δειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση σε μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, όταν χρησιμοποιείται ως θεραπεία δεύτερης γραμμής, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Sorafenib (Nexavar). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου. 
 • Sunitinib (Sutent). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου. 
 • Dasatinib (Sprycel). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου. 
 • Lapatinib(Tykerb). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου. 
 • Nilotinib (Tasigna). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου. 
 • Bortezomib (Velcade), που επάγει την απόπτωση γιατί είναι αναστολέας του πρωτεοσώματος  που οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα σε κυτταρικό θάνατο παρεμβαίνοντας στις πρωτεΐνες. Έχει εγκριθεί για την θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

Ο εκλεκτικός ρυθμιστής των υποδοχέων των οιστρογόνων ταμοξιφένη έχει περιγραφεί ως ο θεμέλιος λίθος της στοχευμένης θεραπείας. 

-Αναστολείς κινάσης Janus

 • Tofacitinib, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

-Αναστολείς ALK

 • Crizotinib, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

-Αναστολείς Bcl-2

 • Οbatoclax, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Navitoclax, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου. 
 • Gossypol, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

-Aναστολείς PARP

 • Iniparib, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Olaparib, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου. 

Αναστολείς ΡΙ3Κ

 • Perifosine, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου. 

-Αναστολείς υποδοχέων VEGF 2

 • Apatinib, είναι ένας επιλεκτικός αναστολέας υποδοχέα VEGF 2 με δραστικότητα σε ένα ευρύ φάσμα κακοηθειών σε κλινικές μελέτες. Χρησιμοποιείται για το μεταστατικό γαστρικό καρκίνωμα, τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού και το προχωρημένο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Αναστολείς BRAF
 • Vemurafenib, Dabrafenib, LGX818 για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος με μετάλλαξη BRAF V600E.,αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Αναστολείς ΜΕΚ
 • Τrametinib, MEK162, σε συνδυασμό με αναστολείς BRAF για τη θεραπεία του μελανώματος,αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

-Αναστολείς CDK

 • PD-0332991
 • LEE011 

-Αναστολείς HSP90 

Η σαλινομυκίνη χρησιμοποιείται για τη θανάτωση των καρκινικών βλαστοκυττάρων σε όγκους του μαστού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μικρά μόρια σύζευξης φαρμάκων

Η Vintafolide είναι ένα μικρό μόριο σύζευξης φαρμάκων που στοχεύει τον υποδοχέα του φυλλικού οξέος για τον ανθεκτικό καρκίνο των ωοθηκών και σε μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC),  αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μικρά μόρια κινάσες σερίνης-θρεονίνης 

 • Temsirolimus (Torisel), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Εverolimus (Afinitor), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Vemurafenib (Zelboraf), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Trametinib (Mekinist), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Dabrafenib (Tafinlar), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μονοκλωνικά αντισώματα 

 • Rituximab (MabThera), στοχεύει τα CD20  στα Β κύτταρα. Χρησιμοποιείται σε μη Hodgkin λέμφωμα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Trastuzumab (Herceptin), στοχεύει το Her2 / neu (επίσης γνωστό ως ErbB2) υποδοχέα που εκφράζεται σε ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Alemtuzumab, είναι ένα εξανθρωποποιημένο αντί-CD52 μονοκλωνικό αντίσωμα. Το CD52 είναι ένα γλυκοπεπτίδιο που υπερεκφράζεται στα Τ και Β λεμφοκύτταρα. Είναι στόχος για τα μονοκλωνικά αντισώματα στη θεραπεία της χρόνιας λεμφοκυτταρικής και προμυελοκυτταρικής λευχαιμίας και στο μη Hodgkin λέμφωμα και σαν μέσο για να καταστρέφει τα Τ κύτταρα σε αλλογενείς μεταμοσχεύσεις. Το alemtuzumab είναι ένα εξανθρωποποιημένο αντί-CD52 μονοκλωνικό αντίσωμα με δραστηριότητα στο χαμηλού grade μη Hodgkin λέμφωμα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Cetuximab (Erbitux) και Panitumumab στοχεύουν τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR). Χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Bevacizumab (Avastin), στοχεύει το συνδέτη VEGF. Έχει εγκριθεί για χρήση στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού, τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, και τα σαρκώματα, αλλά και σε όγκους του εγκεφάλου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
 • Ipilimumab (Yervoy), είναι το πρώτο στην κατηγορία του, καινοτόμο, πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται και αναστέλλει εκλεκτικά το κυτταροτοξικό Τ λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4 (CTLA-4), το οποίο είναι θεμελιώδες στη ρύθμιση της φυσικής ανοσολογικής απάντησης. Η ιπιλιμουμάμπη  δρα ενισχύοντας την ανοσολογική απάντηση των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να επιτρέπεται στις φυσικές άμυνες του οργανισμού να καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τη νόσο στοχεύοντας και καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους όγκους, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

Υπάρχουν και άλλες πολλές στοχευμένες θεραπείες

Οι στοχευμένες θεραπείες πρέπει να χρησιμοποιούνται, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, πατώντας εδώ.

Διαβάστε, επίσης,

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Εξατομικευμένη θεραπεία με ανάλυση του DNA

Παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπευτική απόφαση στην ογκολογία

Εξατομικευμένη Θεραπεία

Η μεγάλη υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου

Μοριακό προφίλ του όγκου

Η Εξέλιξη της Ογκολογίας

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

Ελεύθερα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα

Οι πιο πολύτιμοι δείκτες στην ογκολογία

Γονιδιακή έκφραση και ανάλυση μεταλλάξεων όγκων

Τα μονοκλωνικά αντισώματα στη θεραπεία του καρκίνου

Η ανοσοθεραπεία το κλειδί της θεραπείας στο μελάνωμα

Δυναμικό ξεκίνημα της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο

Vemurafenib

Ιπιλιμουμάμπη για το μελάνωμα

Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς

Μονοκλωνικά αντισώματα

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ