Ενισχύστε την άμυνά σας με βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή
Η Ασερόλα ή Acerola ή Malpighia emarginata ή Malpighia punicifolia ή κεράσι των Αντιλλών ανήκει στην οικογένεια Malpighiaceae
Θρεπτική αξία ασερόλας ανά 100 g
-Ενέργεια 134 kJ (32 kcal)
-Υδατάνθρακες 7,69 g
-Φυτικές ίνες 1,1 g
-Λίπος 0,3 g
-Πρωτεΐνη 0,4 g
-Βιταμίνες
- Βιταμίνη Α ισοδύναμα. (5%) 38 μg
- Θειαμίνη (Β1) (2%) 0,02 mg
- Ριβοφλαβίνη (Β2) (5%) 0,06 mg
- Νιασίνη (Β3) (3%) 0,4 mg
- Παντοθενικό οξύ (Β5) (6%) 0,309 mg
- Βιταμίνη Β6 (1%) 0,009 mg
- Φυλλικό οξύ (Β9) (4%) 14 μg
- Βιταμίνη C (2021%) 1677,6 mg
-Μέταλλα
- Ασβέστιο (1%) 12 mg
- Σίδηρος (2%) 0,2 mg
- Μαγνήσιο (5%) 18 mg
- Μαγγάνιο (29%) 0,6 mg
- Φώσφορος (2%) 11 mg
- Κάλιο (3%) 146 mg
- Νάτριο (0%) 7 mg
- Ψευδάργυρος (1%) 0,1 mg
μg = μικρογραμμάρια
mg = χιλιοστόγραμμα
IU = διεθνείς μονάδες
Η Ασερόλα είναι ένας τροπικός θάμνος της οικογένειας Malpighiaceae.
Είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C, και περιέχει, επίσης, βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β3, καθώς και καροτενοειδή και βιοφλαβονοειδή, τα οποία παρέχουν σημαντική θρεπτική αξία και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
H Acerola είναι ένα αειθαλές δένδρο που φύεται στη βόρεια και νότια Αμερική, αλλά καλλιεργείται και σε άλλες χώρες, όπως Αυστραλία, Ινδία κ.ά. Έχει, συνήθως, ύψος 2-3 m, αλλά μερικές φορές φτάνει 6 m. Οι καρποί της είναι έντονα κόκκινοι και μοιάζουν με κεράσια και είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές της βιταμίνης C. Ακομη περιέχει και βιοφλαβονοειδή. Η Acerola μπορεί να πολλαπλασιάζεται με σπόρους, κοπή ή άλλες μεθόδους. Προτιμά τα ξηρά, αμμώδη εδάφη και ton ήλιο, και δεν μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες χαμηλότερες των -1 ° C. Λόγω του ότι έχει ρηχές ρίζες, έχει πολύ μικρή ανοχή στους βοριάδες. Τα φύλλα είναι απλά ωοειδή-λογχοειδή, 2-8 cm με κοντούς μίσχους. Τα λουλούδια είναι και αρσενικά και θηλυκά 1-2 cm σε διάμετρο. Έχουν απαλό έως βαθύ ροζ ή κόκκινα πέταλα, 10 στήμονες, και έξι έως 10 αδένες στον κάλυκα. Μετά από τρία χρόνια, τα δέντρα παράγουν σημαντικούς αριθμούς κόκκινων καρπών. Οι καρποί είναι σε ζεύγη ή ομάδες των τριών, και το καθένα περιέχει τρεις τριγωνικούς σπόρους. Είναι ζουμεροί και έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά. Χωρίζονται σε τρεις σκοτεινές λοβούς και είναι, συνήθως, ξινά, με πικρή γεύση, αλλά μπορεί να είναι και γλυκά, αν καλλιεργηθούν καλά.
Χρήσεις Ασερόλας
Η βιταμίνη C είναι ένα ουσιώδες διατροφικό στοιχείο για τον άνθρωπο. έχει ρόλο βιταμίνης, αντιοξειδωτική δράση και συνέργεια σε 8 ενζυματικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένης και της σύνθεσης κολλαγόνου. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, των δοντιών, των συνδέσμων, των ούλων και του δέρματος. Όμως η πιο σημαντική λειτουργία της βιταμίνης C είναι να προστατεύει τα κύτταρα. Επειδή ειναι το κύριο υδροδιαλυτό αντιοξειδωτικό του σώματος βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο εσωτερικό των κυττάρων.
Ο καρπός είναι βρώσιμος και καταναλώνονται ευρέως. Περιέχoνται, περίπου 1.677,6 mg βιταμίνης C σε 100 g φρούτων. Τα φρούτα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για χυμούς και πολτό και παιδικές τροφές.
Η Acerola, επίσης, καλλιεργείται ως καλλωπιστικό.
Είναι καλό φυτικό φάρμακο για την αλλεργική ρινίτιδα και για τον έρπητα.
Η Ασερόλα περιέχει φυσική βιταμίνη C και έχει πολλά οφέλη για την υγεία:
- Περιέχει βιταμίνη C, βιοφλαβονοειδή και ρουτίνη που έχουν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η βιταμίνη C συμβάλλει στη φυσική δημιουργία του κολλαγόνου
- Η ρουτίνη υποστηρίζει την υγεία και την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων
- Μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης και συντομεύει τη διάρκεια μιας ασθένειας
- Είναι καλό φάρμακο για την αλλεργική ρινίτιδα και για τον έρπητα
Διαβάστε, επίσης,
Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
Η θεραπεία του Ακτουάριου για τον καρκίνο
Θεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C
Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου
Χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη C
www.emedi.gr