Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα λιποσώματα στη θεραπεία του καρκίνου

Τα λιποσώματα στη θεραπεία του καρκίνου

Print Friendly, PDF & Email

Αντικαρκινικά φάρμακα κλεισμένα σε λιποσώματα σκοτώνουν τον καρκίνο

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει αρχίσει η θεραπεία με αντικαρκινικά φάρμακα, που είναι κλεισμένα σε μικρές μπάλες, οι οποίες εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα, κατευθύνονται σε αυτά και αφήνουν εκεί το φάρμακο.

Θεωρητικά, είναι η καλύτερη θεραπεία, αφού υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα και σε αυτήν την περίπτωση σκοτώνουν τα κύτταρα των όγκων, ενώ τα υγιή προστατεύονται.

Τα λιποσώματα είναι δομές που συντίθενται από λιπίδια και κυρίως, από φωσφολιπίδια και έχουν τις φυσικοχημικές ιδιότητες των λιπιδίων.

Τα λιπίδια έχουν υδρόφιλες κεφαλές και υδρόφοβα άκρα και με κατάλληλες συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν μεμβρανικές διπλοστιβάδες.

Ως συστήματα μεταφοράς τα λιποσώματα είναι σαν μικρές μπάλες και μέσα στο υδρόφοβο σακούλι τους μπαίνει ένα υδατοδιαλυτό φάρμακο και το κατευθύνουμε στον όγκο.

Μέσα στα λιποσώματα, για παράδειγμα, μπορεί να μπει η doxorubicin και η paclitaxel που είναι χημιοθεραπευτικά. Τα μόρια των φαρμάκων εσωκλείονται στα λιποσώματα σε κρυσταλλική μορφή. Το μέγεθος των λιποσωμάτων πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά τους, μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, ώστε να πετυχαίνεται αυξημένη αποτελεσματικότητα και μειωμένες παρενέργειες.

Βέβαια, τα λιποσώματα δεν είναι σταθερά στη θερμοκρασία του σώματος και η προσέλκυση των λιποσωμάτων προς τους όγκους γίνεται με παθητική διάχυση και είναι δύσκολος ο έλεγχος της απελευθέρωσης του φαρμάκου.

 


Το προηγμένο σύστημα μεταφοράς των φαρμάκων με λιποσώματα

Κατ΄αρχήν χρησιμοποιείται ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο προσδένεται στην εξωτερική επιφάνεια της λιπιδικής στιβάδας των λιποσωμάτων. To αντίσωμα σχεδιάστηκε για να αναγνωρίζει αντιγόνα στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και έτσι εξασφαλίζεται ότι η συγκέντρωση των λιποσωμάτων στους όγκους δεν είναι παθητική, αλλά ειδική και εστιασμένη. Έτσι τα λιποσώματα μπορούν και φθάνουν στους όγκους με μεγάλη ακρίβεια. 

Η εστιασμένη και ισχυρή πρόσδεση των λιποσωμάτων στα καρκινικά κύτταρα στόχους αυξάνει και τα ποσοστά των λιποσωμάτων που εγκολπώνονται από αυτά και μπαίνουν μέσα στα κύτταρα και δεν στέκονται απλώς στην επιφάνειά τους

Στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων τα λιποσώματα απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους. Αυτό δεν γίνεται, βέβαια παθητικά, αλλά με τη βοήθεια ενός πεπτιδίου, που είναι μια μικρή πρωτεϊνική αλληλουχία που δημιουργεί έναν πόρο που επιτρέπει την είσοδο του νερού στο ανοιχτό λιπόσωμα. Η επαφή με το νερό ενυδατώνει και ρευστοποιεί τον κρύσταλλο της δραστικής ουσίας η οποία γίνεται έτσι ενεργή. Για να ανοίξει το πεπτίδιο απαιτείται θερμοκρασία 37 έως 42 βαθμούς. Είναι δηλαδή, θερμοευαίσθητο.

Πράγματι, είναι ένα σύστημα μεταφοράς με ιδιότητες που επιτρέπουν τη βελτίωση όλων των σταδίων της χορήγησης του φαρμάκου και αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητά του.

Διαβάστε, επίσης, 

Αιματοεγκεφαλικός φραγμός

Γιατί η γονιδιακή θεραπεία είναι η απόλυτη θεραπεία του καρκίνου

Η νέα θεραπεία

Στοχευμένες τοπικές θεραπείες στον καρκίνο

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ