Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕίναι επικίνδυνη η μελαμίνη;
Array

Είναι επικίνδυνη η μελαμίνη;

Η μελαμίνη είναι χρήσιμη, αλλά και επικίνδυνη

Η μελαμίνη σε κανονικές συνθήκες είναι σε στερεή κατάσταση (C3H6N6). Έχει πυκνότητα 1,573 g/cm3, σημείο τήξεως κοντά στους 300 βαθμούς Κελσίου, είναι ελαφρά διαλυτή στο νερό και λίγο διαλυτή στη θερμή αλκοόλη.

Η μελαμίνη είναι μια ένωση με συμπεριφορά που θυμίζει ασθενή βάση, όπως περίπου η αμμωνία. Βιομηχανικά παράγεται από την ουρία. Πρώτα την αποσυνθέτουν και προκύπτουν κυανικό οξύ και αμμωνία και μετά το κυανικό οξύ πολυμερίζεται και κάθε έξι μόρια ανασχηματίζονται δίνοντας κυανουρικό οξύ, που με τη βοήθεια της αμμωνίας δίνει ένα μόριο μελαμίνης. και στη συνέχεια αυτός ο παχύρρευστος πολτός συμπυκνώνεται και κρυσταλλώνεται για να προκύψει η μελαμίνη με τη μορφή μικρών κρυστάλλων ζάχαρης.


Χρήσεις μελαμίνης

Η 1,3,5-τριαζινο-2,4,6-τριαμίνη ή μελαμίνη είναι μια οργανική βάση και ένα τριμερές κυαναμιδίου, με 1,3,5-τριαζίνης σκελετό. Όπως το κυαναμίδιο, που περιέχει 67% άζωτο κατά μάζα αν είναι αναμεμειγμένη με ρητίνες, έχει ιδιότητες επιβραδυντική για τη φωτιά λόγω της απελευθέρωσης του αερίου αζώτου όταν καίγεται  και έχει πολλές άλλες βιομηχανικές χρήσεις. Η μελαμίνη είναι, επίσης, ένας μεταβολίτης του cyromazine, που είναι ένα φυτοφάρμακο. Το cyromazine μπορεί να μετατραπεί σε μελαμίνη στα φυτά. 

Η μελαμίνη κάνει πιο σκληρά τα έπιπλα και τα πλαστικά, αλλά και τα χαρτονομίσματα. 

Η μελαμίνη είναι μια οργανική ένωση, κρυσταλλική, πλούσια σε άζωτο (67%), που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία πλαστικών, στην επιπλοποιία, στις κουζίνες, στους λευκούς πίνακες και στα σύνεργα της κουζίνας!!! 

Η μελαμίνη συνδυάζεται με φορμαλδεΰδη για να παραγάγει ρητίνη μελαμίνης που δίνει πολύ σκληρά υλικά. Η φορμαλδεϋδη χρησιμεύει ως συνδετικό υλικό των μορίων μελαμινης, γιατί συνδέει τις αμινομαδες μεταξύ τους με τη βοήθεια μεθυλενικών ομάδων κι έτσι προκύπτει ένα θερμοσκληρυνόμενο υλικό, το οποίο δεν ρευστοποιείται με τίποτε και είναι μη ανακυκλώσιμο υλικό. 

Ο αφρός μελαμίνης αφρός χρησιμοποιείται ως μονωτικό υλικό ηχομόνωση και σε πολυμερή προϊόντα καθαρισμού.

Η μελαμίνη είναι ένα από τα κύρια συστατικά σε μελάνια και σε πλαστικά.

Η μελαμίνη  χρησιμοποιείται για την κατασκευή μεγάλης αντοχής σκυροδέματος.

Η χρήση της μελαμίνης ως λίπασμα για καλλιέργειες, χρησιμοποιείται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε άζωτο (2/3). Ωστόσο, η μελαμίνη είναι πολύ πιο ακριβή από άλλα λιπάσματα πλούσια σε άζωτο, όπως η ουρία. Για να είναι αποτελεσματικό ως λίπασμα, οι θρεπτικές ουσίες των φυτών απελευθερώνονται ή διατίθενται με τρόπο που να ταιριάζει με τις ανάγκες της καλλιέργειας. Η διαδικασία ανοργανοποίησης του αζώτου από μελαμίνη είναι εξαιρετικά αργή, καθιστώντας αυτό το προϊόν  οικονομικό και πρακτικό για χρήση ως λίπασμα.

Η μελαμίνη και τα άλατά της χρησιμοποιούνται ως αντιπυρικά και σαν πρόσθετα σε βαφές, πλαστικά και χαρτί.

Τα παράγωγα μελαμίνης των φαρμάκων του αρσενικού είναι δυνητικά σημαντικά στην θεραπεία της αφρικανικής τρυπανοσωμίασης. 

Η μελαμίνη για βοοειδή δεν μπορεί να είναι μια αποδεκτή πηγή Ν μη-πρωτεΐνική για τα μηρυκαστικά επειδή η υδρόλυση του σε βοοειδή είναι πιο αργή και λιγότερο πλήρης από άλλες πηγές αζώτου, όπως το άλευρο βαμβακόσπορου και η ουρία. Παρόλα αυτά χρησιμοποιειται σε ζωοοτροφές!!!

Η μελαμίνη χρησιμοποιείται παράνομα σε προϊόντα τροφίμων προκειμένου να αυξηθεί η  φαινομενική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. 

Η μελαμίνη χρησιμοποιείται, επίσης, ως πηγή αζώτου και άνθρακα για νανοσωλήνες άνθρακα. 

Πολλοί κατά καιρούς βάζουν παράνομα μελαμίνη στις τροφές, όπως οι Κινέζοι στο γάλα, αλλά και άλλοι στις ζωοτροφές για τα κατοικίδια για να είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνες.

Άρα χρησιμοποιείται για κατασκευή επίπλων, λευκών πινάκων, χρωμάτων και σε παχύρρευστη μορφή σε κόλλες, χρώματα και λιπάσματα, ενώ η επιβραδυντική ικανότητα στην φωτιά, από το άζωτο που αποσπάται με τη θερμότητα προστατεύει το καιόμενο αντικείμενο. Ακόμη χρησιμοποιείται όταν δεν θέλουμε τσαλακώματα για να μην χρειάζονται τα ρούχα σίδερο, σε ταπετσαρίες και σε χαρτονομίσματα. 

Χρησιμοποιείται σε μεγάλες σκληρές επιφάνειες, για χωρίσματα χώρων, για έπιπλα και σε σύνεργα στην κουζίνα….


Τοξικότητα από την μελαμίνη

Η μελαμίνη προκαλεί τη δημιουργία λίθων στη χολή και σε συνδυασμό με το κυανουρικό οξύ σχηματίζονται κίτρινοι, στρογγυλοί κρύσταλλοι και τελικά πέτρες στα νεφρά.

Εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι τα εργαλεία της κουζίνας, τα πιάτα, τα φλιτζάνια, τα κουτάλια και οι αναδευτήρες, όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει κίνδυνος η μελαμίνη και η φορμαλδεϋδη να διαρρέουν στην τροφή. Γι΄αυτό η χρήση τους απαιτεί μόνο έκθεση 10 λεπτά μέχρι 100 βαθμούς Κελσίου. Και στο ξύδι 3% όταν εκτίθενται υπάρχει κίνδυνος. Μην τα χρησιμοποιείτε!

Γιατί μπαίνει στα τρόφιμα η μελαμίνη; Αν για παράδειγμα στο γάλα έμπινε νερό αυτό ανιχνεύεται εύκολα γιατί πέφτει η αναλογία του αζώτου που είναι βασικό συστατικό των πρωτεϊνών του γάλακτος. Αν όμως, προστεθεί μελαμίνη στο γάλα ή τις ζωοοτροφές, ανεβαίνει η περιεκτικότητα του αζώτου, αλλά καταστρέφονται τα νεφρά, η ουροδόχος κύστη και προκαλούνται και βλάβες στο δέρμα.

Η μέγιστη ανεκτή δόση της μελαμίνης είναι 0,2 mg ανά kg μάζας σώματος,  ανά κιλό σωματικού βάρους.

Η μελαμίνη περιγράφεται ως επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης, εισπνοής ή απορρόφησης μέσω του δέρματος. Η χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή αναπαραγωγική βλάβη, βλάβη των ματιών, του δέρματος και ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα.

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη θανατηφόρος δόση είναι περισσότερο από 3 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Η μελαμίνη και το κυανουρικό οξύ απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, και αλληλεπιδρούν με τα ούρα των νεφρικών σωληναρίων, κρυσταλλώνονται και σχηματίζουν μεγάλους  στρογγυλούς, κίτρινους κρυστάλλους, που καταστρέφουν τα νεφρικά κύτταρα.

Η τοξικότητα μελαμίνης διαμεσολαβείται από τα εντερικά μικρόβια που μετατρέπουν την μελαμίνη σε κυανουρικό οξύ άμεσα. 

Η κατάποση μελαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αναπαραγωγική βλάβη, σε βλάβη στην ουροδόχο κύστη ή και πέτρες στα νεφρά, αλλά και σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Τα ούρα έχουν μειωμένο ειδικό βάρος, είναι αυξημένα σε ποσότητα, έχουν κρυστάλλους και αυξημένη πρωτεΐνη και αίμα λόγω του τραυματισμού από τους μικροκρυστάλλους..

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της οξείας αποφρακτικής ουρολιθίαση μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

Η αλκαλοποίηση των ούρων και η απελευθέρωση των κρυστάλλων είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Ο έλεγχος για μελαμίνη στα τρόφιμα γίνεται με βάση  με βάση την υγρή χρωματογραφία -. φασματομετρία μάζας (LC / MS) μετά την υδρόφιλη αλληλεπίδραση υγρής χρωματογραφίας (HILIC). Επίσης, χρησιμοποιείται η φασματομετρία μάζας ιονισμού ηλεκτροψεκασμού (EESI-MS) σε συνδυασμό με υπερήχους. 

Μην χρησιμοποιείτε κουζινικά σκεύη από μελαμίνη είναι τοξικά.

Διαβάστε, επίσης,

Διατροφικά σκάνδαλα

Να δίνετε υγιεινές τροφές στα κατοικίδιά σας

Ζωοτροφές

Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις

Συντήρηση τροφίμων

Πρόσθετα τροφίμων

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων

Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

Προσέξτε τι τρώτε!

Σταματήστε να τρώτε κατεψυγμένα μπέργκερ

Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα βιολογικά αυγά

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Διατροφικές γνώσεις

Διατροφική παγίδα

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

Οι καλύτερες συμβουλές διατροφής από την EMEDI

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Τα πλαστικά είναι υπεύθυνα για πολλές ασθένειες

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το κρεμμύδι ως φάρμακο

Το κρεμμύδι ως φάρμακο. Το κρεμμύδι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι χρήσιμο για την υγεία για πολλές παθήσεις Κρεμμύδια και Υγεία Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ