Και σε ποιον δεν αρέσει το κοκκινιστό μοσχάρι
Το κοκκινιστό μοσχάρι είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο
Συνδυάζεται με μακαρόνια, με πατάτες τηγανητές, με πουρέ, με ρύζι, με κριθαράκι κ.α
Η καλύτερη συνταγή κοκκινιστού μοσχαριού
Υλικά (για 6 άτομα)
- 1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένη σε κυβάκια 4 εκ.
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο στον τρίφτη
- 1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 100 ml. κόκκινο κρασί
- 400 ml. ζωμό βοδινού κρέατος σπιτικό
- 400 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα σε χυμό ντομάτας
- 1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα σε χυμό
- Αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βγάζετε το κρέας απ’ το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα πριν μαγειρευτεί για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Με χαρτί κουζίνας στεγνώνετε σχολαστικά όλα τα κομμάτια και τα ακουμπάτε πάνω σε χαρτί, για να απορροφηθούν ό,τι υγρά έχουν μείνει.
2. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σέλερi και το καρότο.
3. Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει καλά για 2-3 λεπτά μέχρι να δείτε ότι αρχίζει να αχνίζει. Βάζετε ένα ένα στο λάδι τόσα κομμάτια κρέατος, ώστε να μην ακουμπάει κανένα με το άλλο. Κάθε 1 λεπτό, μόλις καραμελώνουν από κάθε πλευρά, τα γυρνάτε ένα ένα με λαβίδα ή κουτάλα και όχι με πιρούνι, για να μην χάσουν τους χυμούς τους. Μόλις ψηθούν και καραμελώσουν από παντού τα αφαιρείτε με κουτάλα που σουρώνει και τα βάζετε σε ένα μπολ.
3. Μόλις ολοκληρωθεί το τσιγάρισμα του κρέατος, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στη μέση και ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι να σοταριστούν για 5’ λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
4. Όταν τα λαχανικά έχουν πάρει χρώμα, προσθέτετε πίσω στην κατσαρόλα όλο το σοταρισμένο κρέας, ανεβάζετε τη θερμοκρασία και αφού τα ανακατέψετε για 2-3 λεπτά προσθέτετε το κρασί. Τα αφήνετε να βράσουν με το κρασί μέχρι αυτό να μειωθεί κατά τα 2/3 για περίπου 10 λεπτά.
5. Προσθέτετε τον ζεστό ζωμό κρέατος στη κατσαρόλα. Αφήνετε να βράσει το κρέας και να μειωθεί για περίπου 20’, με ανοιχτή πάντα την κατσαρόλα.
6. Προσθέτετε όλες τις ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Αφού πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρέας να σιγοβράζει και την σάλτσα να πήζει σταδιακά για τα επόμενα 45’. Μόλις η σάλτσα σας δείχνει ότι περιέχει πλέον μικρή ποσότητα νερού σβήνετε τη φωτιά.
Αν το κοκκινιστό σας προορίζεται για γιουβέτσι στο φούρνο, μόλις βάλετε τις ντομάτες και πάρουν βράση, μεταφέρετε όλο το περιεχόμενο, κρέας και σάλτσα, σε ζεστό πήλινο για γιουβέτσι. Πριν το βάλετε στον προθερμασμένο στους 200ºC φούρνο, προσθέστε περίπου 2 φλιτζάνια βραστό νερό και 500 γρ. κριθαράκι. Η ιδανική αναλογία για γιουβέτσι στο φούρνο είναι 1 μέρος κριθαράκι προς 3 μέρη υγρού. Αφήστε το στο φούρνο όχι παραπάνω από 18 λεπτά, όσο ακόμη υπάρχει υγρό. Προσθέστε λίγο τριμμένο τυρί, αφήστε για άλλα 2 λεπτά και αφαιρέστε το γιουβέτσι απ’ τον φούρνο. Θα το αφήσετε να ηρεμήσει και να δέσει για 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το βγάλετε στο τραπέζι.
Το κοκκινιστό μοσχάρι σερβίρεται με:
Με πατάτες τηγανητές, με μακαρόνια, με χυλοπίτες, με πουρέ πατάτας, με πουρέ μελιτζάνας, με ρύζι ή με κριθαράκι ή ότι άλλο θέλετε!
by Savvi Diet
Διαβάστε, επίσης,
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα
Μια πολύ καλή δικαιολογία για να τρώμε τηγανητές πατάτες
Αρνάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
Σταματήστε να τρώτε κατεψυγμένα μπέργκερ
Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας
Κόκκινο κρέας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί
www.emedi.gr