Οι αυτοφωτογραφίες είναι επανάσταση
Τι δείχνουν, όμως για τον ψυχικό μας κόσμο;
Είναι οι φωτογραφίες selfies ένδειξη εγωκεντρισμού;
Οι selfies αναφέρονται στη μυθολογία, όταν ο Νάρκισσος ερωτεύτηκε την αντανάκλασή του στο νερό της λίμνης και ένιωσε φρίκη όταν κατάλαβε ότι ήταν το δικό του πρόσωπο.
Αναμφισβήτητα η λέξη selfie είναι η λέξη της χρονιάς και η αυτοφωτογραφία, λαμβάνεται με το smartphone και μάλιστα υπάρχουν ειδικές λαβές για να απομακρύνεται το κινητό και να βγαίνουν πιο ωραίες οι φωτογραφίες. Στη συνέχεια, η φωτογραφία αναρτάται σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο.
Οι ψυχολόγοι επιμένουν ότι η άνοδος αυτού του τρόπου αυτοπροβολής είναι ένδειξη ανόδου του εγωκεντρισμού και της προσήλωσης στον ίδιο μας τον εαυτό. Η επιδημία ναρκισσισμού, προέρχεται από το καταπιεσμένο μίσος για τον εαυτό μας που μπορεί να οδηγήσει τα άτομα στην αυτοαπορρόφηση, την ψευδαίσθηση ενός μεγαλείου και στον ατομικισμό.
Βέβαια, υπάρχουν δύο είδη ναρκισσισμού: Ο καλός ναρκισσισμός που είναι στοιχείο μιας υγιούς ανάπτυξης και έχει σαν σκοπό να βελτιώσει τον εαυτό μας και να μας προσαρμόσει στη ζωή. Ο κακός ναρκισσισμός είναι ο εγωκεντρισμός.
Όμως, πολλοί δεν θεωρούν κακό να έχει κάποιος μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού, φτάνει να του δώσει την σωστή θέση στην κοινωνία. Η ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό συμφέρον και το ενδιαφέρον για τους άλλους πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία.
H αυτοαπεικόνισή μας στα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα είδος αυτοεξερεύνησης και κοινωνικού πειραματισμού, διότι έτσι νιώθουμε αυτοπεποίθηση. ΝΑΙ!!! Είναι ναρκισσιστική επειδή έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει και να εντυπωσιάσει ένα φανταστικό κοινό, αλλά είναι ένα ζωτικό κοινωνικό εργαλείο και μία μέθοδος για να συνδεθεί κανείς με τους άλλους. Τα selfies είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα τους εφήβους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως μέρος της διαμόρφωσης της ταυτότητας τους…
Υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις selfies ως μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.
Οι Selfies μας επιτρέπουν, επίσης, να ασκούμε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο πώς οι άλλοι μας βλέπουν και μάλιστα σε απευθείας σύνδεση, και αυτό είναι αρκετά ελκυστικό και μας φτιάχνει την ψυχολογία.
Η επιλεκτική παρουσίαση του εαυτού μας μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την αυτοεκτίμηση μας και να τονώσει την αυτοεμπιστοσύνη μας και την αυτοπεποίθησή μας και να ενισχύσει την κοινωνική και επαγγελματική μας εικόνα.
Υπάρχουν και κάποιες selfies για να μοιραζόμαστε και θυμόμαστε τα προσωπικά μας γεγονότα και για να μοιραζόμαστε τις αναμνήσεις μας από τα ταξίδια μας, με τους φίλους μας αμέσως.
Ψυχολογικά, υπάρχει μεγάλο όφελος αν διαμοιράζουμε τα αυτοπορτρέτα μας και είναι ένας τρόπος για να αλληλεπιδρούμε κοινωνικά με τους άλλους.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι οι selfies αποτελούν ένα βαθύτερο ψυχολογικό και κοινωνικό ζήτημα.
Με πολλούς τρόπους, η άνοδος των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε συνδυασμό με την επικράτηση των selfies, έχει αυξήσει τη σημασία που δίνουμε στην εμφανίσεις του εαυτού μας. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι selfies δείχνουν ανασφάλεια και αυτοεπικεντροποίηση, ε και με αυτές τα άτομα ζητούν επιβεβαίωση από τους άλλους μέσω των likes και των σχολίων. Και όλο τα άτομα αυτά δημοσιεύουν και περισσότερες selfies, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη ανατροφοδότηση από τους φίλους τους στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι τους ενθαρρύνουν να δημοσιεύσουν ακόμα περισσότερες φωτογραφίες των εαυτών τους.
Και αν η ανταλλαγή πληροφοριών στα social media μπορεί να ενισχύσει τις φιλίες, ο υπερβολικός ναρκισσισμός, που συχνά συνδέεται με τα αυτοπορτρέτα, μπορεί να είναι επιζήμιος για την ποιότητα των σχέσεών μας και για την προβολή της προσωπικότητάς μας. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η αυξημένη ανάρτηση αυτοπορτρέτων σχετίζεται με μειωμένη οικειότητα με τους άλλους. Η αιτιολογία είναι ότι δημοσιεύοντας πολλές φωτογραφίες από τον εαυτό μας μπορεί να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι είστε ρηχοί, μάταιοι, ή εγωκεντρικοί, και όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν μας κάνουν ελκυστικούς για φίλους ή συνεργάτες.
Τα αυτοπορτρέτα, πάντως, μπορεί να αλλάξουν τα ιδεώδη της ομορφιάς και της εμφάνισης!!!
Διαβάστε, επίσης,
Ο ρόλος που παίζει η φωτογραφία του προφίλ σας
Τα παιδιά έχουν εθισμό στην τεχνολογία
www.emedi.gr