Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤο πρωτόγαλα στη θεραπεία του καρκίνου
Array

Το πρωτόγαλα στη θεραπεία του καρκίνου

Καρκίνος και πρωτόγαλα

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το πρωτόγαλα εμπλέκεται στην μείωση της ανεξέλεγκτης αύξησης των κυττάρων του καρκίνου…

Τα πεπτίδια που υπάρχουν στο πρωτόγαλα ή colostrum καταστέλλουν την εξάπλωση των καρκίνου.

Παράδειγμα είναι το οστεοσάρκωμα…

Η λακτοφερρίνη είναι μια σιδηροδεσμευτική πρωτεϊνη με πολλές δυνατότητες… Μπορεί να εμποδίσει τους μικροργανισμούς να σχηματίσουν όγκους… Εμποδίζουν με αλυσόδεση ένα ελεύθερο ιόν σιδήρου και αναπτύσσονται μαζί του. Η λακτοφερρίνη, επιπλέον, προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα και υποστηρίζει τον οργανισμό με την αποδοχή του σιδήρου και τον προστατεύει.

Τα αντιοξειδωτικά και οι ανοσοσφαιρίνες που υπάρχουν στο πρωτόγαλα προστατεύουν τόσο από τον καρκίνο, όσο και από δευτεροπαθείς μολύνσεις.

Το πρωτόγαλα προάγει τον αριθμό των μιτοχονδρίων μέσα στο κύτταρο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μιτοχονδρίων στα κύτταρα τόσο περισσότερη ενέργεια κερδίζεται  από την κατανάλωση οξυγόνου και τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Το βόειο πρωτόγαλα, που λαμβάνει ένα νεογέννητο μοσχάρι  από τη μητέρα του μέσα στις πρώτες 24-48 ώρες μετά τη γέννηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα… Το πρωτόγαλα περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Το πρωτόγαλα ενισχύει  το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφει ιούς, βακτήρια και μύκητες, επιταχύνει την επούλωση όλων των ιστών του σώματος, βοηθά στην απώλεια βάρους, στην καύση λίπους, στην αύξηση των οστών και της μυϊκής μάζας και επιβραδύνει και αντιστρέφει τη γήρανση. 

Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε γιατί το ανοσοποιητικό μας σύστημα φθείρεται. Τα παιδιά έχουν φυσικά ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, ένας βασικός τρόπος για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Το πρωτόγαλα περιέχει ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν απόπτωση, δηλαδή, τον φυσικό θάνατο των κυττάρων. Το πρωτόγαλα τροφοδοτεί με υπεροξείδιο υδρογόνου και μόρια πρωτεϊνών (αντισώματα) που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες. Τα κύτταρα παράγουν φυσικά υπεροξείδιο του υδρογόνου για να ελέγχουν τον μεταβολισμό και την καταπολέμηση μικροβίων.  Το πρωτόγαλα περιέχει μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης που ονομάζεται λακτοφερίνη που δεσμεύεται στο σίδηρο και η λακτοφερίνη εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα από τη χρήση του σιδήρου για να τραφεί και λιμοκτονούν.

Η βόεια λακτοφερρίνη αναστέλλει τον καρκίνο του οισοφάγου, του πνεύμονα, και της ουροδόχου κύστης, τον  καρκίνο του δέρματος και τη λευχαιμία. 

Η πρωτεΐνη αυτή, έχει, επίσης, αντιιικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το πρωτόγαλα, ακόμη, μπορεί να βοηθήσει:

 • Στο σύνδρομο διαρροής εντέρου
 • Στην επούλωση πληγών
 • Στον μεταβολισμό του λίπους για την απώλεια βάρους
 • Στη μείωση των συμπτωμάτων  των αλλεργιών και αυτοάνοσων ασθενειών
 • Στην αντιστροφή των καρδιακών παθήσεων
 • Στη θεραπεία του διαβήτη

Το πρωτόγαλα δεν πρέπει να περιέχει φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, ορμόνες, στεροειδή, αντιβιοτικά και άλλες χημικές ουσίες.

Οι άνθρωποι με θρόμβους στο αίμα είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Στον καρκίνο του εγκεφάλου, του παγκρέατος, του ήπατος και των ωοθηκών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για θρόμβωση. Η θρόμβωση μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου και θα πρέπει να θεωρείται ως ένα προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου. Ένας θρόμβος αίματος είναι επιβλαβής όταν μπλοκάρει μια αρτηρία ή φλέβα και σταματά τη ροή του αίματος. Ένας θρόμβος στον εγκέφαλο προκαλεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην καρδιά, προκαλεί καρδιακή προσβολή. Στον πνεύμονα,  πνευμονική εμβολή. Εάν ένας θρόμβος είναι στο πόδι σας, έχετε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Θα αισθανθείτε  μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, χέρι, πόδι, ή στη μία πλευρά του σώματος, θα δείτε κοκκινίλα ή πρήξιμο, ή πόνο που επιδεινώνεται καθώς περπατάτε. Μπορεί να έχετε πόνο ή πίεση στο στήθος σας, ή πόνο σε ένα ή και στις δύο σκέλη, δύσπνοια, ζάλη ή ναυτία, ή κρύο ιδρώτα. Περίπου το 20 τοις εκατό των ασθενών που αναπτύσσουν θρόμβους στο αίμα είναι ήδη  καρκίνο, αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου… Το στάδιο και η θέση του καρκίνου, το είδος της χημειοθεραπείας, η ορμονική θεραπεία, και η χειρουργική επέμβαση αυξάνουν τον κίνδυνο για θρόμβους του αίματος. Καρκίνοι με χαμηλό κίνδυνο θρόμβωσης είναι του μαστού και του δέρματος.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος έως και 6,5 φορές πάνω. Τα στεροειδή υψηλής δόσης, η ορμονοθεραπεία, και οι αντιαγγειογενετικοί παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων σε καρκίνους, επίσης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για θρόμβους αίματος.

Η χειρουργική βάζει επίσης ασθενείς με καρκίνο σε υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβους του αίματος, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα μπορείτε να μετακινείστε…

Οι  κεντρικούς καθετήρες που τοποθετούνται για μακροχρόνια χορήγηση χημειοθεραπείας  σχετίζονται με θρόμβους στο αίμα.

Καλό είναι οι ασθενείς αυτοί να παίρνουν αντιπηκτικά όπως βαρφαρίνη και ηπαρίνη ή καλύτερα φυσικά αντιπηκτικά, όπως ναττοκινάση ή νατοκινάση για τρεις έως έξι μήνες.


 Αν είστε σε κίνδυνο για θρόμβωση…

 • Να μετακινήσετε κάθε μισή ώρα. Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και είστε καθηλωμένος στο κρεβάτι κάντε ήπιες ασκήσεις στο κρεβάτι.
 • Μην καπνίζετε.
 • Πάρτε ginkgo biloba δύο φορές την ημέρα. Έχει τερπενοειδή και φλαβονοειδή και γλυκοσίδια που αυξάνουν τη ροή του αίματος.
 • Τρώτε πολύ τζίντζερ που αναστέλλει την πήξη.
 • Πάρτε πρωτεολυτικά πεπτικά ένζυμα. Είναι αντιπηκτικά.
 • Προσθέστε  σκόρδο, που αραιώνει το αίμα.
 • Τα ιχθυέλαια, επίσης αραιώνουν το αίμα…
 • Πίνετε νερό. Το νερό κρατά υγρό το αίμα σας. Το αίμα είναι περίπου 80-85 τοις εκατό νερό.
 • Προσθέστε περισσότερα φασόλια και  όσπρια στη διατροφή σας, επειδή  συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
 • Αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα, τηγανητά τρόφιμα, τα μεταποιημένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια. 

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Το πρωτόγαλα στον αθλητισμό

Πρωτόγαλα

Χρήσιμες πληροφορίες για το ανθρώπινο μητρικό γάλα

Η διαμάχη για τον θηλασμό

Τρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

Τροφή για το αίμα

Ορθομοριακή διατροφή για όσους κάνουν άσκηση

Η διαμάχη για τον θηλασμό

Ανεπάρκεια σιδήρου

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ