Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣεξ στην εγκυμοσύνη

Σεξ στην εγκυμοσύνη

Μπορείτε να κάνετε σεξ στην εγκυμοσύνη;

 

Και όμως το σεξ στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται όταν η κύηση είναι χαμηλού κινδύνου και προχωρά φυσιολογικά.

Και μάλιστα, τότε, η εγκυμονούσα μπορεί να κάνει σεξ όσο συχνά θέλει.

Βέβαια μην ξεχνάμε ότι το πρώτο τρίμηνο, οι ορμονικές μεταβολές, η ναυτία, η κούραση, οι έμετοι, η διόγκωση των μαστών, η συχνουρία και οι συναισθηματικές μεταβολές κάνουν την έγκυο γυναίκα να μην θέλει σεξ…

Στο δεύτερο τρίμηνο τα συμπτώματα υποχωρούν και η μήτρα είναι μικρή και επειδή τα γεννητικά όργανα μεγαλώνουν, μεγαλώνει και η επιθυμία για σεξ. Πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι αυτό είναι το καλύτερο σεξ! Το σεξ στην εγκυμοσύνη!!! Με εύκολους οργασμούς, με πολλαπλούς οργασμούς και δυνατούς οργασμούς, γιατί η κλειτορίδα ερεθίζεται εύκολα, τα γεννητικά όργανα είναι διογκωμένα και εκκρίνονται και πολλά κολπικά υγρά. Μην ανησυχήσετε όταν την ώρα του οργασμού νιώσετε συσπάσεις στη μήτρα που είναι διαφορετικές από τις Braxton-Hicks, οι οποίες είναι περιοδικές, με διάρκεια πάνω από 1 ώρα και επώδυνες. Τέλος, λόγω της αυξημένης ταλάντωσης της μήτρας, η αυξημένη υπεραιμία του τραχήλου μπορεί να προκαλέσει μικρή αιμόρροια από τον κόλπο λόγω εκτρόπιου. Μερικοί γυναικολόγοι προτείνουν τη χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής στην εγκυμοσύνη, γιατί στο σπέρμα υπάρχουν προσταγλανδίνες και έτσι μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής και πρόωρου τοκετού. Ορισμένα προφυλακτικά μπορεί, όμως να έχουν ορισμένες χημικές ουσίες που μπορεί να απορροφούνται…

Στο 3ο τρίμηνο η επιθυμία για σεξ μειώνεται λόγω αύξησης της κοιλιάς και τεχνικών δυσκολιών και λόγω ανησυχίας για τον ερχομό και το μεγάλωμα του παιδιού.


Η ερωτική επαφή δεν μπορεί να βλάψει το μωρό

Το μωρό βρίσκεται μέσα στη μήτρα και περιβάλλεται από μεμβράνες και αμνιακό υγρό. Επίσης, στο στόμιο του τραχήλου δημιουργείται ένα βύσμα το mucus plug που εμποδίζει την είσοδο των μικροβίων στην κοιλότητα της μήτρας όπου μεγαλώνει το μωρό..

Έτσι, κατά τη σεξουαλική επαφή, το έμβρυο δεν βλάπτεται γιατί πολύ απλά το πέος δεν μπορεί να φτάσει εκεί.

Μπορεί το σεξ στην εγκυμοσύνη, όμως να προκαλέσει αποβολή;

Το σεξ μπορεί να προκαλέσει αποβολή σε εγκυμοσύνη μόνο υψηλού κινδύνου.

Το σεξ δεν επιτρέπεται:

  • Σε ιστορικό πρόωρου τοκετού
  • Σε ιστορικό αποβολών
  • Σε ρήξη μεμβρανών
  • Σε αιμορραγία από τον κόλπο
  • Σε χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα
  • Σε ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας
  • Σε ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως HIV, ερπητα γεννητικών οργάνων, τριχομονάδες, χλαμύδια, ηπατίτιδα Β κ.ά).

Άλλωστε οι αποβολές γίνονται λόγω χρωμοσωμιακών ανωμαλιών και άλλων προβλημάτων στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Το σεξ σε εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου δεν μπορεί να προκαλέσει αποβολή.


Οι στάσεις που είναι ασφαλείς στην εγκυμοσύνη

Όλες οι στάσεις, σχεδόν, είναι ασφαλείς, φτάνει να μην πιέζεται η κοιλιά.

Από το 2ο τρίμηνο δεν πρέπει, μόνο, να γίνεται η ιεραποστολική στάση επειδή η μήτρα πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα και αυτό ελαττώνει την παροχή του αίματος προς την καρδιά στην γυναίκα.

Επίσης, μετά το 2ο τρίμηνο δεν πρέπει να ερεθίζονται οι θηλές, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες συσπάσεις της μήτρας.

Όλες οι στάσεις επιτρέπονται, φτάνει να ελέγχεται ο βαθμός διείσδυσης του πέους.

Όσον αφορά τον στοματικό έρωτα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση αέρα στον κόλπο της γυναίκας για να μην διαταραχθεί το τραχηλικό βύσμα.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται και ο πρωκτικός έρωτας για να μην μεταναστεύσουν μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο της γυναίκας και προκληθούν κολπίτιδες και τραχηλίτιδες. Ο πρωκτικός έρωτας μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει τις αιμορροϊδες που είναι ήδη ένα πρόβλημα της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε, επίσης,

Τα προειδοποιητικά σημεία αποβολής στην εγκυμοσύνη

Τοκετός στο σπίτι ή στην κλινική;

Σεξ μετά τον τοκετό

Οι στάσεις στο σεξ που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη

Πότε απαγορεύεται το σεξ στην εγκυμοσύνη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ