Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΘεραπεία των επιφανειακών όγκων της ουροδόχου κύστεως

Θεραπεία των επιφανειακών όγκων της ουροδόχου κύστεως

Χρήσιμες πληροφορίες για τους επιφανειακούς όγκους της ουροδόχου κύστεως

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Από όλους τους νεοδιαγνωσθέντες επιφανειακούς όγκους, το 70% είναι εξωφυτικά θηλώματα που περιορίζονται στον βλεννογόνο (Ta ή Tis 70%) ή στον υποβλεννογόνιο (T1 30%).

Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση των βλαβών με διουρηθρική επέμβαση και στη συνέχεια παρακολούθηση κάθε 3 μήνες για τυχόν υποτροπή ή πρόοδο της νόσου σε πιο προχωρημένο στάδιο. Υπολογίζεται ότι 50-70% των ασθενών με έναν όγκο που περιορίζεται στο βλεννογόνο θα έχει υποτροπή ή ένα νέο καρκίνωμα από το μεταβατικό επιθήλιο μέσα σε 5 χρόνια, ενώ ένα 5-20% των επιφανειακών όγκων θα μεταβούν σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο.

Σε περιπτώσεις που η κυτταρολογική εξέταση των ούρων είναι θετική, αλλά δεν υπάρχουν ορατές βλάβες στην ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα, προτείνεται καθετηριασμός και άμεση επισκόπηση των άνω πεδίων της ουροδόχου κύστεως. 

Η ενδοκυστική θεραπεία χρησιμοποιείται: προφυλακτικά για την αποφυγή της υποτροπής και θεραπευτικά σε εναπομένουσα νόσο που δεν μπορεί να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά. Η τελευταία προσέγγιση σπάνια περιορίζει τη νόσο, μερικώς, επειδή οι περισσότεροι παράγοντες που εγχύονται ενδοκυστικά έχουν περιορισμένη διεισδυτικότητα.

Οι ενδείξεις για προφυλακτική ενδοκυστική έγχυση ποικίλουν, αλλά γενικά προτείνεται για πολυεστιακές και υποτροπιάζουσες Ta βλάβες, καρκίνωμα in situ  και T1 νόσο.

6 εβδομαδιαίες εγχύσεις BCG (Bacille Calmette-Guerin) προτείνονται και μετά θεραπεία συντήρησης. Το BCG από τις μελέτες θεωρείται ανώτερο από τα doxorubicin, thiotepa και mitomycin C, στην πρόληψη υποτροπών και ελαττώνει την συχνότητα της διηθητικής και μεταστατικής προόδου της νόσου και της επιβίωσης. Για τη νόσο που δεν ανταποκρίνεται στο BCG, το VALRUBICIN ή η GEMCITABINE προτείνονται.

Σε μερικές περιπτώσεις ενδείκνυται και η κυστεκτομή…

Καλύτερα να γίνονται ενδικυστικές εγχύσεις με διττανθρακική σόδα και εκχύλισμα γκι (Iscador)

Δυστυχώς οι χημειοθεραπείες δεν έχουν όφελος στην επιβίωση στον επιφανειακό καρκίνο ουροδόχου κύστεως.

Επειδή η τοξικότητα από τη θεραπεία είναι μεγάλη πρέπει να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο ουροδόχου κύστεως, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου ουροδόχου κύστεως, πατώντας εδώ.

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ