Πολύ χρήσιμες συμβουλές για την οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή απώλεια της οστικής μάζας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις σκελετικές παραμορφώσεις και τα κατάγματα των γοφών, κυρίως.
Η οστεοπόρωση εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άντρες, εξαιτίας των ορμονικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες. την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή.
Η οστεοπόρωση αν και γίνεται εμφανής στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η απώλεια της οστικής μάζας αρχίζει στα πρώτα ένα με πέντε χρόνια μετά τα 30 έτη.
Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την οστεοπόρωση
Τα καλύτερα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι: η υγιεινή διατροφή, η επαρκής άσκηση, και τα συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα συμπληρώματα διατροφής και στα βότανα.
-Η υγιεινή διατροφή
Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών.
Ο φώσφορος ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.
Τα τρόφιμα που έχουν αναλογία ασβεστίου/φωσφόρου 2 προς 1 αυξάνουν τις ποσότητες ασβεστίου που απορροφώνται από τον οργανισμό.
Το γάλα έχει αναλογία ασβεστίου 1 προς 1 μόνο… Όχι ότι δεν είναι κατάλληλο, μιας και η αναλογία 1:1, θεωρείται και αυτή ικανοποιητική, για έναν φυσιολογικό οργανισμό.
Άρα οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα φυλλώδη λαχανικά με χρώμα σκούρο πράσινο, κάποιοι ξηροί καρποί και σπόροι και τα φύκια. Όλες αυτές οι τροφές έχουν μια αναλογία ασβεστίου και φωσφόρου 2 προς 1.
Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεϊνες έχει σα συνέπεια την απώλεια ασβεστίου. Η απότομη ανάπτυξη των οστών που συμβαίνει σε πολλά παιδιά εξαιτίας της πλούσιας σε πρωτεϊνες διατροφής, έχει σαν αποτέλεσμα η σκελετική δομή τους να είναι αδύναμη και γεμάτη πόρους. Τα υπόλοιπα συστατικά της διατροφής τους δεν μπορούν να στηρίξουν αυτή την απότομη ανάπτυξη και συνεπώς, η πυκνότητα των οστών δεν είναι ποτέ επαρκής, κάτι που αργότερα στη ζωή συνεπάγεται την απώλεια οστικής μάζας.
Γι΄αυτό… μετριάστε την ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνετε και αυξήστε τις τροφές που είναι πιο πλούσιες σε ασβέστιο και με καλύτερη αναλογία φωσφόρου και ασβεστίου. Ακολουθήστε, επίσης, μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεϊνες και λιπαρά. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πολλά φυλλώδη λαχανικά με χρώμα σκούρο πράσινο, ξηρούς καρπούς, σπόρους (κυρίως σπόρους σησαμιού), προϊόντα σόγιας και φύκια. Να αποφεύγετε τις ουσίες που αφαιρούν το ασβέστιο από τα κόκαλα, όπως τον καφέ, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
-Η άσκηση
Χωρίς άσκηση τα κόκαλά μας γίνονται και άκαμπτα και εύθραυστα. Η άσκηση βοηθάει και στην πρόληψη και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Η άσκηση, επίσης, εξασφαλίζει επαρκή οστική πυκνότητα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε το ασβέστιο στα κόκαλά μας, αλλά είναι και αντίδοτο για τις ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές της εμμηνόπαυσης.
Οι ασκήσεις που δυναμώνουν τους μυς, όπως η άρση βαρών, είναι πιο αποτελεσματικές για την αύξηση της οστικής πυκνότητας. Βέβαια, και οποιοδήποτε άλλο είδος άσκησης είναι αποτελεσματικό, ακόμη και η γιόγκα και το απλό περπάτημα.
Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για την επιβράνδυση της οστεοπόρωσης…
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την οστεοπόρωση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την οστεοπόρωση
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D
Πώς πρέπει να παίρνετε τα διφωσφονικά από το στόμα;
Ότι πρέπει να κάνετε αν είσαστε στην εμμηνόπαυση
Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα
Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με την άσκηση
Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα
Άσκηση για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση
Έλεγχος οστεοπόρωσης με το κινητό σας
Το τεστ ενός λεπτού για την οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση χτυπάει και τους άντρες
Εμφυτεύσιμη συσκευή για την οστεοπόρωση
Ο ρόλος των οστών στον διαβήτη
Βότανα για τα οστά και τις αρθρώσεις
Denosumab σε οστικές μεταστάσεις
www.emedi.gr