Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΠοιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο
Array

Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο

Print Friendly, PDF & Email

Το μουρουνέλαιο είναι θαυματουργό φτάνει να είναι βιολογικό

Το μουρουνόλαδο είναι πλούσια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών, αλλά τελείως στερημένο από τις υδατοδιαλυτές ποικιλίες.

Παρέχει σε χλγρ ανά 100 γρ, βιταμίνη D 0,21 και βιταμίνη E 20,0

Παρέχει, επίσης, πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα το Εικοσιπεντανοϊκό Οξύ (EPA) και Δοκοσοεξανοϊκό οξύ (DHA) 8,0% που παίζουν βασικό ρόλο στο μεταβολισμό. Τα συνολικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν είναι 23 γρ ανά 100 γρ ελαίου.

Επίσης σε ίχνη περιέχει νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, θείο και χλώριο.

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν μουρουνέλαιο στην παιδική ηλικία και όλοι θυμούνται τη δυσάρεστη μυρωδιά του…

Το μουρουνέλαιο σήμερα χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλικίες, έχει ωραία γεύση και  υπάρχει και σε κάψουλες…

Το μουρουνέλαιο είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που προέρχονται από το συκώτι του ψαριού γάδου (Gadidae). Όπως με τα περισσότερα ιχθυέλαια, έχει υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA). Το μουρουνέλαιο περιέχει, επίσης, βιταμίνη Α και βιταμίνη D. 

Αποτρέπει τη ραχίτιδα και άλλα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D. 

Το μουρουνέλαιο παραδοσιακά κατασκευάζεται με το γέμισμα ενός ξύλινου βαρελιού με φρέσκα συκώτια μπακαλιάρου ή άλλου λευκού ψαριού και θαλασσινού νερού και ζυμώνεται για ένα έτος πριν από την αφαίρεση του ελαίου.

Το σύγχρονο μουρουνέλαιο γίνεται με το μαγείρεμα του συνόλου των ιστών του σώματος γάδου και κατασκευάζονται ιχθυάλευρα.  Το μουρουνέλαιο παράγεται από το ήπαρ των λευκών ψαριών, όπως της μουρούνας ή άλλων συγγενικών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος, ο γάδος και ο ιππόγλωσσος. Αρκετοί συγχέουν το μουρουνέλαιο με το ιχθυέλαιο, η βασική τους όμως διαφορά έγκειται στο ότι το ιχθυέλαιο παράγεται μόνο από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών όπως του σολομού, της ρέγγας, του σκουμπριού, της σαρδέλας και της πέστροφας και όχι από το ήπαρ.

Θεραπευτικές χρήσεις μουρουνέλαιου

Μια κουταλιά της σούπας (15 ml) μουρουνέλαιο περιέχει 4080 μg της ρετινόλης (βιταμίνη Α ) και 34 μg βιταμίνης D.

Η καθημερινή αναγκαία πρόσληψη της βιταμίνης Α είναι 900 μg ανά ημέρα για τους άνδρες και 700 μg ημερησίως για τις γυναίκες, ενώ για τη βιταμίνη D είναι 15 μg ανά ημέρα. Τα ανεκτά ανώτατα επίπεδα πρόσληψης  είναι 3000 μg / ημέρα και 100 μg / ημέρα, αντίστοιχα, έτσι ώστε οι άνθρωποι που καταναλώνουν το μουρουνέλαιο ως πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα πρέπει να δώσουν προσοχή στο πόσο βιταμίνη Α και βιταμίνη D παίρνουν από τη διατροφή τους.

Το πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μουρουνέλαιο μπορεί να είναι ευεργετικό για δευτερογενή προφύλαξη μετά από καρδιακή προσβολή, αλλά και στην ψωρίαση. 

Το μουρουνέλαιο, επίσης, χρησιμοποιείται ως υγρή βάση για την κόκκινη ώχρα.


Πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις από το μουρουνέλαιο

Ανά κουταλιά της σούπας (13.6 g), το μουρουνέλαιο περιέχει 136% της καθιερωμένης καθημερινής ανώτερης ανεκτής πρόσληψης  για την πρόδρομη βιταμίνη Α (ρετινόλη). Η βιταμίνη Α συσσωρεύεται στο ήπαρ, και μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση Α.  Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό κατά τη λήψη μουρουνέλαιου, λόγω του μεγάλου ύψους των φυσικών μορφών της βιταμίνης Α, που περιέχει, όπως της ρετινόλη. Η  τοξική δόση ρετινόλης (βιταμίνη Α) είναι περίπου 25 000 IU / kg ή 1,25 kg μουρουνέλαιο για ένα άτομο 50 κιλών. Η υψηλή πρόσληψη μουρουνέλαιου από έγκυες γυναίκες σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου υπέρτασης κύησης, κατά 5 φορές. Το ποσό των n-3 LCPUFA έχει θετικά αποτελέσματα μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο, ενώ καθίσταται επιζήμιο σε υψηλές δόσεις.

Οι κίνδυνοι της οξείδωσης των λιπαρών οξέων, η υπερβιταμίνωση και η έκθεση στις περιβαλλοντικές τοξίνες μειώνεται όταν εφαρμόζονται διαδικασίες καθαρισμού για την παραγωγή προϊόντων ελαίων ψαριών. 


Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνέλαιο

  • Όσοι έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους και καρδιοαγγειακές παθήσεις. Το μουρουνόλαδο μειώνει τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη, την υψηλή πίεση και εμποδίζει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας (ω-3 λιπαρά οξέα).
  • Όσοι έχουν φλεγμονές και ρευματοειδή αρθρίτιδα, γιατί το μουρουνόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (ω-3 λιπαρά οξέα).
  • Το μουρουνόλαδο είναι καλό για την κατάθλιψη (ω-3 λιπαρά οξέα).
  • Το μουρουνόλαδο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά και να βελτιώσει τη νοητική τους ικανότητα (ω-3 λιπαρά οξέα).
  • Το μουρουνέλαιο προστατεύει από το Alzheimer και την βαθμιαία απώλεια μνήμης, λόγω ηλικίας και αυξάνει το προσδόκιμο των ηλικιωμένων κατά 2, 5 έτη περίπου (ω-3 λιπαρά οξέα).
  • Το μουρουνόλαδο είναι σημαντικό για την υγεία, την ευεξία και την αποτροπή των κυτταρικών ανωμαλιών που οδηγούν σε καρκίνο (βιταμίνη D).
  • Το μουρουνόλαδο διατηρεί τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος και φυσιολογικά τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα και διατηρεί και υγιή τα οστά (βιταμίνη D).
  • Το μουρουνόλαδο είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των δοντιών και των μαλλιών και για την ψωρίαση(βιταμίνη Α).
  • Το μουρουνόλαδο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, των νεφρών και άλλων οργάνων (βιταμίνη Α).

Ποιο μουρουνέλαιο είναι το καλύτερο

Το καλύτερο μουρουνόλαδο πρέπει να είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες

Να έχει ωραία γεύση και να υπάρχει και σε κάψουλες για όσους δεν προτιμούν την υγρή μορφή

Πρέπει να προστατεύεται από την οξείδωση των λιπαρών οξέων

 

Διαβάστε, επίσης,

Η βιταμίνη D

Ιχθυέλαια

Ήλιος και βιταμίνη D

Bιταμίνη Α

Διατροφή κατά του καρκίνου λάρυγγα

Οι βιταμίνες της ομορφιάς

Βιταμίνες για κρέμες προσώπου

www.emedi.gr

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ