Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΜην κάνετε βιοψία για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Μην κάνετε βιοψία για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Σήμερα υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα

 

Αξιόπιστη διάγνωση με σεβασμό στη γυναίκα

Αυτή είναι μια άλλη ιατρική διαφορετική από αυτή που γνωρίζετε μέχρι τώρα…

-Ψηφιακή μαστογραφία

Η εξέταση πρέπει να γίνεται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Στην ηλικία 35-40 ετών γίνεται μια ψηφιακή μαστογραφία αναφοράς και αν δεν υπάρχει πρόβλημα, γίνεται κάθε έτος μετά τα 50. Επειδή η ψηφιακή μαστογραφία έχει ακτινοβολία, αν και πολύ μικρότερη από αυτήν της κλασσικής μαστογραφίας, καλύτερα η εξέταση να γίνεται εξατομικευμένα, ανάλογα με το ιστορικό της ασθενούς και την κληρονομικότητα και ανάλογα με το αν είναι ή όχι σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Να κάνετε μόνο ψηφιακή μαστογραφία γιατί παίρνετε λιγότερη ακτινοβολία και γιατί η εικόνα είναι καλύτερη και η διάγνωση ακριβέστερη.

Υπερηχογράφημα μαστών

Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς (ACR 3 & 4) και σε όσες η μαστογραφία είναι στην κλίμακα BI-RADS: 0, 3, 4 ή 5, αλλά και σε όλες τις γυναίκες καλύτερα να γίνεται επιπρόσθετα και υπερηχογράφημα μαστών.

Ελαστογραφία μαστών

Με την ελαστογραφία επιτρέπεται η αξιολόγηση της σκληρότητας των μαστών. Ο φυσιολογικός ιστός είναι ελαστικός, ενώ ο καρκινικός είναι σκληρός. Με την ελαστογραφία λαμβάνονται πληροφορίες για την ελαστικότητα της βλάβης και πόσο βαθιά αυτή βρίσκεται. Η ελαστογραφία ανιχνεύει καλύτερα και χαρακτηρίζει τον όγκο και βοηθά στην αποφυγή περιττών βιοψιών σε καλοήθεις βλάβες που μπορούν να μπουν σε παρακολούθηση. 

-Μαστοσκοπία 

Ο  καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Το μηχάνημα Multimodal Ultrasonic Tomography-Πολυτροπική Τομογραφία Υπερήχων υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστου, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την αποτελεσματική θεραπεία και την καλύτερη επιβίωση. Οι μαστογραφίες δεν μπορούν από μόνες τους να κάνουν διάκριση ανάμεσα σε μια καλοήθη κύστη και έναν κακοήθη όγκο και απαιτείται υπερήχος. Το επόμενο βήμα είναι η βιοψία με χειρουργική αφαίρεση του ιστού για περαιτέρω εξετάσεις, για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό του καρκίνου του μαστού.

Η μαστοσκοπία προσφέρει τεχνολογία πολύ ανώτερη από τις τρέχουσες τεχνικές απεικόνισης που χρησιμοποιούνται: Είναι ευαίσθητη, ειδική, ασφαλής και άνετη.

Ευαίσθητη: Ο μικρότερος όγκος που μπορεί να διακρίνει μια μαστογραφία με ακτίνες-Χ είναι περίπου 10 χιλιοστά σε διάμετρο. Μια σάρωση με μαστοσκοπία-MUT μπορεί να ανιχνεύσει βλάβες 2-3 mm. Ειδικά η μαστοσκοπία MUT, σε αντίθεση με τις ακτίνες Χ, μπορεί να διαφοροδιαγνώσει καλοήθεις βλάβες από έναν κακοήθη όγκο μόνο με μόνο μία σάρωση. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ασφαλής: Οι ακτίνες Χ στις μαστογραφίες χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία. Οι ακτίνες Χ μεταφέρουν ενέργεια που καθώς περνά μέσα από το σώμα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος. Για το λόγο αυτό, οι επαναλαμβανόμενες μαστογραφίες θα μπορούσαν  να προκαλέσουν καρκίνο. Το υπερηχογράφημα μαστών δεν έχει επιβλαβή ακτινοβολία.

Άνετη: Οι μαστογραφίες πιέζουν τους μαστούς. Με την μαστοσκοπία μπορεί να σαρωθεί ολόκληρο το στήθος χωρίς πίεση των ιστών. Στη μαστοσκοπία η ασθενής ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι και μια 3-D εικόνα σχηματίζεται με τους υπερήχους. Η μαστοσκοπία δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και ως εκ τούτου μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνά χωρίς καμία βλάβη ή ενόχληση για την ασθενή κι έτσι οι γυναίκες με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού, με  BRCA1  και BRCA2 γονίδια, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τη χρήση μαστοσκοπίας  και να παρακολουθούν τις ύποπτες βλάβες από νεαρή ηλικία.

Οικονομική: Η μαστοσκοπία είναι, επίσης, λιγότερο δαπανηρή από τις περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις του μαστού.

Μην κάνετε βιοψία για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Μπορεί να συμβεί διασπορά των καρκινικών κυττάρων…

Αξιόπιστη διάγνωση με σεβασμό στη γυναίκα

Σήμερα υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα

Διαβάστε, επίσης,

Ο καλύτερος διαγνωστικός έλεγχος για τους μαστούς σας

Υπέρηχος μαστών 

Μαγνητική Μαστογραφία 

Ψηφιακή τομοσύνθεση μαστών

Εξαφανίστε τα ογκίδια και τις κύστεις των μαστών

Όλο το βάρος στην πρόληψη καρκίνου

Ο καλύτερος διαγνωστικός έλεγχος για τους μαστούς σας

Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

Λέιζερ για τη διάγνωση του καρκίνου μαστού

Υπέρηχος μαστών

Ελαστογραφία μαστού

Τρισδιάστατη Μαστογραφία 

Μη επεμβατική κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Στηθόδεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Μαγνητική τομογραφία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς

Για όσες έχουν κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Καρκίνος μαστού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ