Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟμοιοπαθητική για όσους ξεχνάνε
Array

Ομοιοπαθητική για όσους ξεχνάνε

Ομοιοπαθητική για τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Στον άνθρωπο μνήμη είναι ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται και από τον οποίο ανασύρονται πληροφορίες συνειδητά.

Η ανώτερη μνήμη εδρεύει στον εγκέφαλο και οι πληροφορίες μεταφέρονται, κωδικοποιούνται και καταγράφονται.

Η απώλεια μνήμης είναι φυσιολογική διαδικασία.

Η απώλεια μνήμης μας ανησυχεί αν γίνεται κατ’ επανάληψη και έχει σαν αποτέλεσμα την αμνησία.

Η μνήμη διακρίνεται στην άμεση μνήμη, στην πρόσφατη μνήμη και στην παλαιά ή απώτερη μνήμη.

Η λειτουργία της μνήμης χωρίζεται σε τρία στάδια:

Κατά το πρώτο στάδιο, γίνεται η καταχώρηση των νέων πληροφοριών και δεδομένων. 

Όταν ο εγκέφαλος αφομοιώσει το νέο δεδομένο, προχωρά στο δεύτερο στάδιο που είναι η αποθήκευσή του.

Κατά το τρίτο στάδιο, όταν χρειαστεί, ο εγκέφαλος ανασύρει από την μνήμη την συγκεκριμένη πληροφορία και την επαναφέρει με λεπτομέρειες.

Υπάρχουν ασθενείς που ξεχνούν πράγματα, αλλά γνωρίζουν ότι τα ξέρουν, όπως ένα όνομα ή η κατάλληλη λέξη για κάτι. Θέλουν να πουν το όνομα ή τη λέξη αλλά δεν τους έρχεται στο μυαλό. Αν βέβαια σκεφτούν αρκετό καιρό μπορεί να τους έρθει ή μπορεί να πουν αυτό που θέλουν να πουν με άλλες λέξεις. Έτσι, στις κοινωνικές τους συναναστροφές νιώθουν αμηχανία και εκνευρισμό.

Άλλοι πάλι επειδή υπάρχει κληρονομικότητα… για άνοια και Αλτσχάιμερ. 


Τι μπορείτε να κάνετε αν ξεχνάτε;

 • Πάρτε συμπληρώματα διατροφής (Β1, Β12, μέταλλα και ιχνοστοιχεία)
 • Ξεκινήστε την άσκηση
 • Κάντε ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική για όσους ξεχνάνε

Η Ομοιοπαθητική βοηθά να βελτιωθεί η μνήμη με φυσικό τρόπο, ενισχύοντας ολόκληρο τον οργανισμό.

Βοηθάει στην ενδυνάμωση της μνήμης, μειώνει το άγχος, βελτιώνει τον ύπνο και φτιάχνει τη διάθεση.

Οι αιτίες που ξεχνάμε
Άγχος, στρες, τροφικές δυσανεξίες, πονοκεφάλος, αϋπνία, εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια, τοξικότητα, και τραυματισμοί της κεφαλής, όλα οδηγούν σε χρόνια απώλεια μνήμης.

Η προσωρινή αμνησία επιλύεται μόλις αντιμετωπιστεί η αιτία, αλλά η μακροπρόθεσμη απώλεια μνήμης είναι η μεγαλύτερη ανησυχία και είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί και είναι ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.


Βασικά ομοιοπαθητικά φάρμακα για την απώλεια μνήμης, αλλά και τις μαθησιακές δυσκολίες:

 • Ambra grisea (Ambr.)

Βασικά συμπτώματα: Ντροπή, Αμηχανία, Πρόωρη γήρανση και Πρόωρη άνοια.
Άλλα συμπτώματα: Οι άνθρωποι που χρειάζονται το Ambra grisea είναι ντροπαλοί, συνεσταλμένοι, και εύκολα νιώθουν αμήχανοι. Κοκκινίζουν εύκολα, φοβούνται τα άγνωστα άτομα, είναι ανήσυχοι για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι γι’ αυτούς αυτούς, και
θέλουν να μείνουν μόνοι τους. Ξεχνούν εύκολα, πηδούν από το ένα θέμα στο άλλο όταν μιλάνε ή κάνουν ερωτήσεις, χωρίς να περιμένουν την απάντηση. Είναι δύσκολο να καταλάβουν τι διαβάζουν και έχουν πρόβλημα με τους υπολογισμούς, ακόμα και με τα απλά μαθηματικά. Μερικές φορές κλαίνε από θλίψη. Η πρόωρη γήρανση και η άνοια θεραπεύονται με το  Ambra grisea.
Ποιοι πρέπει να το παίρνουν: Όσοι έχουν Χρόνιο βήχα, Δυσκοιλιότητα, Αιμορραγία μεταξύ περιόδων, Άνοια.

 • Anacadium Orientale (ANAC)

Βασικά συμπτώματα: Ξαφνική απώλεια της μνήμης, ειδικά κάτω από πίεση,  Έλλειψη αυτοπεποίθησης, Αγένεια ή
Σκληρότητα.
Άλλα συμπτώματα: Εκείνοι που χρειάζονται το Anacadium Orientale έχουν ξαφνική απώλεια της μνήμης, σαν κάτι να εμποδίζει τη σκέψη τους. Γίνονται διστακτικοί, ξαφνικά ξεχνάνε τα ονόματα των ανθρώπων και αισθάνονται ότι τους έχει σαλέψει. Είναι μια χρήσιμη θεραπεία για την ξαφνική αμνησία, το άγχος και για τους μαθητές ή φοιτητές πριν από έναν διαγωνισμό, αλλά αντιμετωπίζει, επίσης, τις διάφορες μορφές της γεροντικής άνοιας. Όσοι είναι σε σύγχυση σχετικά με την ταυτότητά τους, νιώθουν αβοήθητοι και απελπισμένοι είναι οι κατάλληλοι για να λάβουν θεραπεία με το Anacadium Orientale.
Ποιοι πρέπει να το παίρνουν: Όσοι έχουν Προβλήματα συμπεριφοράς, Διπολική διαταραχή, Κατάθλιψη, Έκζεμα, Γαστρικό άλγος ή
έλκος, Πονοκέφαλο, Σύμπλεγμα κατωτερότητας, Παράνοια, Εξανθήματα από βελανιδιά ή κισσό, Σχιζοφρένεια, Αυτοκτονικές
σκέψεις.

 • Ινδική κάνναβη (Cann-i.)

Κύρια Συμπτώματα: Διαφορετικά συναισθήματα, Αποπροσανατολισμός και σύγχυση, Αμνησία.
Άλλα συμπτώματα: Όσοι χρειάζονται κάνναβη indica είναι πολύ αποπροσανατολισμένοι, ξεχνούν, αδυνατούν να τελειώσουν μια πρόταση και χάνουν τον έλεγχο, είναι συνεχώς σε σύγχυση και χάνουν το δρόμο τους, ακόμη και σε γνωστούς δρόμους.
Ποιοι πρέπει να το παίρνουν: Όσοι έχουν Άγχος, Προβλήματα συμπεριφοράς, Διπολική διαταραχή, Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης,
Αυταπάτες, Κατάθλιψη, Φοβίες, Προστατίτιδα, Ουρηθρίτιδα, Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

 • Helleborus niger

Κύρια Συμπτώματα: Απάθεια, νωθρότητα, βραδύτητα και κενό μυαλό, Κακή συγκέντρωση.
Άλλα συμπτώματα: Το Helleborus χορηγείται σε όσους έχουν νωθρότητα, ασάφεια και ένα κενό στο μυαλό τους, κακή μνήμη μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και όταν το άτομο δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και έχει αδυναμία στη μνήμη, είναι απαθής, έχει δύσκολη συγκέντρωση και απαντάει αργά.
Ποιοι πρέπει να το παίρνουν: Όσοι έχουν Νόσο του Αλτσχάιμερ, Αταξία, Κατάθλιψη, Εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, Εγκεφαλική βλάβη, Πονοκέφαλο ή ημικρανία, Λευχαιμία, Ελκώδης κολίτιδα.

 • Lycopodium clavatum (Lyc.)

Βασικά συμπτώματα: Σταδιακή απώλεια μνήμης και σύγχυση, Δυσλεξία.
Άλλα συμπτώματα: Το Lycopodium ταιριάζει σε αυτούς που ενώ είχαν άριστη πνευματική διαύγεια, τώρα αισθάνονται σύγχυση, στα παιδιά με δυσλεξία, στις μαθησιακές δυσκολίες και στα προβλήματα συμπεριφοράς. Παιδιά και ενήλικες, που χάνουν συλλαβές, ενώ μιλούν,  είναι αυταρχικοί ή αγενείς και ευερέθιστοι το πρωί όταν ξυπνούν αλλά ευγενικοί και φιλικοί με τους ξένους είναι κατάλληλοι για αυτή τη θεραπεία.
Ποιοι πρέπει να το παίρνουν: Όσοι έχουν Αλλεργία, Ανησυχία, Αρθρίτιδα, Άσθμα, Συμπεριφορική διαταραχή, Βρογχιολίτιδα, Βουλιμία, Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, Χολοκυστίτιδα, Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, Κίρρωση, Κολικό, Νόσο του συνδετικού ιστού, Νόσος του Crohn, Κυστίτιδα, Κατάθλιψη, Διαβήτη, Έκζεμα, Αρθρίτιδα, Πονοκέφαλο ή ημικρανία, Ηπατίτιδα, Κήλη, Έρπητα, Υπέρταση, Ανικανότητα, Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, Πέτρες στους νεφρούς,  Μοχθηρία, Ωτίτιδα, Κύστη ωοθηκών, Πεπτικό έλκος, Φαρυγγίτιδα, Πνευμονία, Πρόωρη εκσπερμάτωση, Πυελονεφρίτιδα, Ιγμορίτιδα, Αμυγδαλίτιδα,  Ουρηθρίτιδα, Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, Ινομυώματα μήτρας, Κολπίτιδα  Κονδυλώματα και Δερματομυκητίαση.

 • Nux moschata (Nux-m.)

Κύρια Συμπτώματα: Κενό συναίσθημα, Ξαφνική απώλεια της σκέψης, Αφαίρεση.
Άλλα συμπτώματα: Το Nux moschata ενδείκνυται για όσους αισθάνονται σαν
μεθυσμένοι,  Είναι αφηρημένοι, Ξεχνούν ότι πρέπει να κάνουν και χρησιμοποιούν λάθος
λόγια, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός πονοκέφαλου, Το μυαλό τους είναι θαμπό και αισθάνονται σύγχυση ή αμηχανία, Οι σκέψεις τους ξαφνικά εξαφανίζονται, ενώ μιλάνε, κάνουν ανάγνωση ή γράφουν και μπορεί να υπάρξει πλήρης απώλεια της
μνήμης για το παρελθόν, Έχουν υπνηλία.
Ποιοι πρέπει να το παίρνουν: Όσοι έχουν αλλεργία (τροφική αλλεργία ή δυσανεξία), Νόσο Αλτσχάϊμερ, Κολικό, Δυσκοιλιότητα, Ναρκοληψία, Petit mal επιληψία, Σύνδρομο Sjogren, Λιποθυμικό επεισόδιο, Ίλιγγο.

 • Phosphoricum acidum (Ph-ac.)

Βασικά συμπτώματα: Λήθη, αδιαφορία και θλίψη, Μελαγχολία για το παρελθόν και το μέλλον, Αποστροφή ομιλίας.
Άλλα συμπτώματα: Αυτοί που χρειάζονται Phosphoricum Acidum έχουν αδιαφορία και απάθεια από θλίψη αποφεύγουν να μιλάνε με τους ανθρώπους, και φοβούνται το μέλλον,  Αυτοί δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους, απαντούν αργά και έχουν σωματική αδυναμία.
Ποιοι πρέπει να το παίρνουν: Όσοι έχουν Αλωπεκία, Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, Κολίτιδα, Κατάθλιψη., Διαβήτη, Διάρροια, Αδενοπάθεια, Πονοκέφαλο, Μονοπυρήνωση,  Σήψη.

 • Sulphur (Sulph.)

Κύρια Συμπτώματα: Αφαίρεση, Λάθη στον γραπτό ή προφορικό λόγο.
Άλλα συμπτώματα: Εκείνοι που πρέπει να παίρνουν θείο είναι αφηρημένοι και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Έχουν πρόβλημα να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις όταν μιλάνε ή γράφουν. Επίσης επαναλαμβάνουν την ερώτηση πριν από την απάντηση, είναι τεμπέληδες, κουρασμένοι, ακατάστατοι και εγωιστές.
Ποιοι πρέπει να το παίρνουν: Όσοι έχουν Απόστημα, Ακμή, Αλκοολισμό, Αλλεργία, ,  Ανησυχία, Αρθρίτιδα, Αρρυθμία, Άσθμα, Βλεφαρίτιδα, Βρογχίτιδα, Βουλιμία, Θυλακίτιδα, Χρόνιο σύνδρομο κόπωσης, Κίρρωση, Κολικό,  Κολίτιδα, Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, Βλεφαρίτιδα, Δυσκοιλιότητα, Πιτυρίδα, Κατάθλιψη, Διαβήτης, Διάρροια, Έκζεμα, Αρθρίτιδα, Αιμορροΐδες, Πονοκέφαλος ή ημικρανία, Ηπατίτιδα, Κήλη, Εξάψεις, Υπέρταση, Έκζεμα προσώπου, Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, Ιρίτιδα, Χαμηλός πόνος πλάτης, Κόπωση, Πολλαπλή σκλήρυνση, Οισοφαγίτιδα, Ωτίτιδα, Πεπτικό έλκος, Φαρυγγίτιδα, Πνευμονία, Πρωκτίτιδα, Προστατίτιδα, Ψωρίαση, Ραγάδα δακτυλίου, απόστημα ή συρίγγιο, Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Ρινίτιδα, Κολπίτιδα, Λοίμωξη με μύκητες, Αμυγδαλίτιδα.

Η ομοιοπαθητική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικουρική ή κύρια  θεραπεία για τη θεραπεία ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων σε  απώλεια μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης  τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία ασθενειών με τα άλατα ιστών

Medorrhinum στην ομοιοπαθητική

Ραγάδα δακτυλίου

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την δυσμηνόρροια

Δυσκοιλιότητα και ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική για τις αρθρίτιδες

Εναλλακτικές θεραπείες για την αμυγδαλίτιδα

Ομοιοπαθητική για τον αλκοολισμό

Αιμορροΐδες και ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική για τη διακοπή καπνίσματος

Ομοιοπαθητική και αϋπνία

Haematoxylum campechianum

Scrophularia nodosa

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για τις ημικρανίες

Γνωρίστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Ομοτοξικολογία

Θεραπείες της ομοιοπαθητικής

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ