Στάδιο IV – καρκίνος ουροδόχου κύστεως
Στο μεταστατικό καρκίνο ουροδόχου κύστεως υπάρχει διαφυγή των καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες της πυέλου ή σε παρεγχυματικά όργανα, όπως οι πνεύμονες, τα οστά ή το συκώτι.
Οι ουροθηλιακοί όγκοι είναι ευαίσθητοι σε έναν αριθμό παραγόντων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης. Αυτοί οι παράγοντες είναι: methotrexate, vinvlastine, doxorubicin, cisplatin, οι ταξάνες, η ifosfamide και η gemcitabine.
Η στάνταρτ θεραπεία είναι ο συνδυασμός δυο, τριών και τεσσάρων φαρμάκων, το M-VAC (methotrexate, vinvlastine, doxorubicin, cisplatin), η cisplatin μαζί με gemcitabine, αλλά και το CMV (cisplatine, methotrexate, vinvlatine) και άλλοι συνδυασμοί με ταξάνες και πλατίνα.
Το M-VAC, στις μελέτες, δείχνει υπεροχή στις ανταποκρίσεις, στην παράταση του χρόνου μέχρι την πρόοδο της νόσου και μεγαλύτερο όφελος στην επιβίωση. Όμως και το σχήμα Cisplatin-gemcitabine δείχνει παρόμοια αποτελέσματα με λιγότερη τοξικότητα (ουδετεροπενία, πυρετό και βλεννογονίτιδα), αλλά με μεγαλύτερη αναιμία και θρομβοκυττοπενία.
Επίσης χρησιμοποιούνται Ifosfamide,-paclitaxel-cisplatin, Gemcitabine-paclitaxel-cisplatin, Gemcitabine-paclitaxel-carboplatine.
Υψηλής δόσης διαδοχική θεραπεία με gemcitabine και doxorubicin, και ακολούθως paclitaxel και πλατίνα γίνεται, επίσης σαν σχήμα.
Η πιθανότητα για πλήρη ανταπόκριση και η επιβίωση από το σχήμα M-VAC έχουν υπολογιστεί με προγνωστικούς παράγοντες (γενική κατάσταση-PS 80%, λεμφαδενική ή σπλαχνική μεταστατική νόσος ήπατος, πνευμόνων η οστών). Η πλήρης ανταπόκριση είναι 38, 25 και 5% και η μέση επιβίωση 33 μήνες, 13 και 9 μήνες για ασθενείς με κανένα, ένα ή δύο παράγοντες κινδύνου, αντίστοιχα.
Παρόλο που οι αιμοποιητικοί αυξητικοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν την θνησιμότητα (4% είναι το ποσοστό θνησιμότητας από την τοξικότητα της θεραπείας), το M-VAC δεν συστήνεται συστήνεται για ασθενείς που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου.
Ο πρωταρχικός σκοπός της θεραπείας είναι να εξαλειφθεί ο όγκος είτε μόνο με χημειοθεραπεία ή με χημειοθεραπεία και χειρουργική αφαίρεση της υπολειπόμενης νόσου.
Σε ασθενείς με περιορισμένη μεταστατική νόσο και σε ασθενείς με μεγάλη λεμφαδενική πυελική νόσο που δεν μπορεί να θεραπευθεί με χειρουργείο μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις να χειρουργηθεί, μετά από εξατομικευμένη χημειοθεραπεία.
Δυστυχώς οι χημειοθεραπείες δεν έχουν όφελος στην επιβίωση στο μεταστατικό καρκίνο ουροδόχου κύστεως.
Επειδή η τοξικότητα από τη θεραπεία είναι μεγάλη πρέπει να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου.
Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο ουροδόχου κύστεως, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου
Η ζωή είναι πολύτιμη.
Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!
Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.
Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.
Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI
Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο ουροδόχου κύστεως
Διαβάστε, επίσης,
Θεραπεία διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως