Χρήσιμες πληροφορίες για τον προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως
Για τον διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά ως συμπληρωματική θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ογκολόγοι υποθέτουν ότι η χρήση της χημειοθεραπείας, πριν ακόμη ανιχνευθεί κλινικά η μεταστατική νόσος, θα είναι πιο αποτελεσματική, γιατί το φορτίο της μεταστατικής νόσου θα είναι μικρό. Έτσι, θεωρούν ότι ακόμη και αν οι όγκοι δεν ανιχνεύονται θα είναι μικροί και θα έχουν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και θα αντιμετωπισθούν πριν αναπτυχθεί ξαφνικά χημειοανθεκτικότητα. Καλύτερα να μη γίνεται χημειοθεραπεία…
Πριν αποφασισθεί η κυστεκτομή μπορεί να γίνει προσπάθεια διατήρησης της ουροδόχου κύστεως, αν και υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να πιστοποιηθεί ότι η ουροδόχος κύστη δεν έχει νόσο και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής, αλλά και δημιουργίας νέας πρωτοπαθούς νόσου.
Αν συγκριθεί η προεγχειρητική με τη μετεγχειρητική χημειοθεραπεία, στη προεγχειρητική δοκιμάζεται η ανταπόκριση του όγκου στις θεραπείες, αν και αυτό μπορεί να εκτιμηθεί με το μοριακό προφίλ του όγκου και οι πιθανότητες διατήρησης της ουροδόχου κύστεως είναι μεγαλύτερες. Στη μετεγχειρητική θεραπεία η θεραπεία βασίζεται στο μοριακό προφίλ του όγκου και τα παθολογοανατομικά κριτήρια και γίνεται όπου χρειάζεται, όταν η νόσος είναι υψηλού κινδύνου.
Συγκρινόμενη η χημειοθεραπεία με ακόλουθο χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία, με χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία μόνο, η χημειοθεραπεία, δυστυχώς, δεν έχει κανένα όφελος. Η μετεγχειρητική χημειοθεραπεία με παράγωγα πλατίνης, η ακτινοθεραπεία με gemcitabine ή ταξάνες δίνουν κάποια πενιχρά αποτελέσματα, αλλά δεν είναι ικανοποιητικά.
Η χημειοθεραπεία δε δείχνει σημαντικά οφέλη στον διηθητικό και τοπικά προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από μοριακό προφίλ του όγκου.
Καλύτερα να χρησιμοποιούνται φυσικές θεραπείες, ανάλογα με το Μοριακό Προφίλ Όγκου
Διατήρηση της ουροδόχου κύστεως
Η διατήρηση της ουροδόχου κύστεως μπορεί να πραγματοποιηθεί με διουρηθρική εκτομή μόνο, με ακτινοθεραπεία μόνο, με χημειοθεραπεία μόνο ή σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία. Η απόφαση για εκτομή της ουροδόχου κύστεως εξαρτάται από την ανταπόκριση της θεραπείας που επιλέχτηκε. Αν η θεραπεία εξαφανίσει τον όγκο στην ουροδόχο κύστη τελείως, η πιθανότητα υποτροπής είναι μικρή και η λειτουργία της ουροδόχου κύστεως δεν επηρεάζεται.
Αν και η προεγχειρητική χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με τη τοπική θεραπεία, κάτι προσφέρει, ο ρόλος της στη διατήρηση της ουροδόχου κύστεως είναι αμφιλεγόμενος, γιατί υπάρχει αβεβαιότητα στον προσδιορισμό του ποια ουροδόχος κύστη που είναι ελεύθερη νόσου στην ενδοσκόπηση είναι πραγματικά ελεύθερη νόσου όταν γίνεται η κυτταρολογική ανάλυση, διουρηθρική εκτομή και απεικόνιση. Άλλωστε οι πλήρεις ανταποκρίσεις κατά την κυστεκτομή είναι της τάξεως μόνο του 20-40%.
Άρα η χημειοθεραπεία από μόνη της δεν είναι ικανή να αντικαταστήσει την χειρουργική εξαίρεση ή την ακτινοθεραπεία.
Μάλιστα στην διατήρηση της ουροδόχου κύστεως η ακτινοθεραπεία φαίνεται ότι έχει λίγο καλύτερα αποτελέσματα στην επιβίωση από την χειρουργική εξαίρεση, ιδίως σε ασθενείς με όγκους Τ3 και Τ4. Η σύγχρονη χορήγησηcisplatin και ακτινοθεραπείας, επίσης, είναι καλύτερη από τη χορήγηση ακτινοθεραπείας μόνο για ασθενείς που δεν είναι υποψήφιοι για κυστεκτομή.
Η χημειοθεραπεία με CMV και στη συνέχεια η ακτινοθεραπεία με συγχορήγηση cisplatin, αφού γίνει διουρηθρική εκτομή του όγκου δίνει 5ετή επιβίωση 45-52%.
Δυστυχώς, με την ακτινοθεραπεία επηρεάζεται η ποιότητα ζωής, γιατί επηρεάζεται η λειτουργία της ουροδόχου, η λειτουργία του πρωκτικού σφιγκτήρα και του εντέρου. Η νοσηρότητα από την ακτινοθεραπεία είναι μεγάλη και το μέλλον δείχνει ότι πρέπει να γίνεται καλός απεικονιστικός έλεγχος, να δίνεται μια υψηλή δόση αρχικά και μετά να γίνεται κλασματοποιημένη ακτινοθεραπεία με μικρά κλάσματα ακτινοβολίας.
Γι΄αυτό πολλοί επιμένουν ότι η κυστεκτομή και η δημιουργία νέας κύστης στη θέση της παλιάς είναι η καλύτερη λύση.
Εξάλλου η κύστη που απομένει έχει μεγάλο κίνδυνο για δημιουργία νέων όγκων. Όμως, οι περισσότεροι νέοι όγκοι που δημιουργούνται είναι επιφανειακοί και μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά.
Η ενδοσκοπική παρακολούθηση είναι μεγάλης σημασίας σε αυτές τις περιπτώσεις.
Μετεγχειρητική χημειοθεραπεία μετά την αφαίρεση της ουροδόχου κύστεως
Πολλοί ογκολόγοι κάνουν μετεγχειρητική χημειοθεραπεία ανάλογα με την παθολογοανατομική εξέταση. Συνήθως, δίνεται σε ασθενείς με λεμφαδενική νόσο, αγγειακή διήθηση, ή σε υψηλής κακοήθειας όγκους με εν τω βάθει μυϊκή και αγγειακή διήθηση. Όφελος δεν υπάρχει στην επιβιωση (τα σχήματα που χορηγούνται είναι CISCA- CISPLATIN, CYCLOPHOSHAMIDE, DOXORUBICIN, MVEC-METHOTREXATE, VINVLASTINE, EPIRUBICIN, CISPLATIN, Cisplatin & Gemcitabine, MVAC, Gemcitabine & Doxorubicin και στη συνέχεια Paclitaxel & Cisplatin.
Η κατάσταση του p53 και η γενική κατάσταση παίζουν περισσότερο ρόλο στην έκβαση της νόσου
Άλλοι καρκίνοι της ουροδόχου κύστεως
Οι καρκίνοι της νεφρικής πυέλου, του ουρητήρα και της εγγύς ουρήθρας είναι ουροθηλιακής προέλευσης. Οι μεταβατικοί όγκοι σε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία αντιμετωπίζονται, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως. Σύγχρονοι ή μετάγχρονοι όγκοι πρωτοπαθείς όγκοι του ουροθηλίου σε πολλαπλά σημεία έχουν παρατηρηθεί. Η νόσος της νεφρικής πυέλου πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από το νεφρικό καρκίνο, που δεν είναι καθόλου ευαίσθητος στη χημειοθεραπεία. Για την θεραπεία με BCG για τους επιφανειακούς όγκους η υποτροπή μπορεί να συμβεί σε σημεία, όπως η ουρήθρα, οι ουρητήρες και σε άλλα σημεία που η χημειοθεραπεία δεν είναι καθόλου αποτελεσματική.
Πρέπει να γίνεται τακτικός επανέλεγχος για νέους πρωτοπαθείς όγκους.
Στους όγκους από μη μεταβατικό επιθήλιο δεν είναι αποτελεσματικά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τους όγκους του μεταβατικού επιθηλίου.
Επειδή η τοξικότητα από τη θεραπεία είναι μεγάλη πρέπει να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου.
Καλύτερα να χρησιμοποιούνται φυσικές θεραπείες, ανάλογα με το Μοριακό Προφίλ Όγκου
Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο ουροδόχου κύστεως, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου
Η ζωή είναι πολύτιμη.
Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!
Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.
Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.
Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI
Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο ουροδόχου κύστεως
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,