Τα μυστήρια πίσω από τον ιό Ζίκα
Ο ιός Ζίκα (ZIKV) είναι μέλος της οικογένειας των ιών Flaviviridae (φλαβοϊοί), που μεταδίδονται από τα κουνούπια Aedes (Α aegypti). Το όνομά τους προέρχεται από το Δάσος Ζίκα της Ουγκάντα, όπου ο ιός απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1947.
Στους ανθρώπους, ο ιός προκαλεί δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα ή προκαλεί μια ήπια ασθένεια που είναι γνωστή ως πυρετός Ζίκα (ισημερινή ζώνη από την Αφρική προς την Ασία).
Το 2014, ο ιός εξαπλώθηκε προς ανατολάς κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού στην Γαλλική Πολυνησία, και στη συνέχεια, στο Νησί του Πάσχα και το 2015 στο Μεξικό, στην Κεντρική Αμερική, στην Καραϊβική και στη Νότια Αμερική με πανδημία.
Ο ιός Ζίκα σχετίζεται με το δάγγειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό, την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η ασθένεια προκαλεί μια ήπια μορφή δάγγειου πυρετού, απαιτεί ανάπαυση, και δεν μπορεί ακόμη να είναι προληφθεί με φάρμακα ή εμβόλια. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του πυρετού Ζίκα πυρετό και της μικροκεφαλίαςστα νεογέννητα μωρά με μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί. Στους ενήλικες συνδέεται με νευρολογικές καταστάσεις σε μολυσμένους ενήλικες (σύνδρομο Guillain-Barré).
Τον Ιανουάριο του 2016, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν καθοδήγηση σχετικά με τις πληγείσες χώρες και οδηγίες για προφυλάξεις και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις έγκυες γυναίκες και συμβούλευσαν αναβολή ταξιδιού.
Στις 2, Φεβρουαρίου 2016, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μετάδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ιός προσβάλλει, κυρίως, πιθήκους και ανθρώπους. Μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της ημέρας με κουνούπια του γένους Aedes, (Α aegypti, Α. africanus, Α.apicoargenteus, Α. furcifer, Α. hensilli, Α. luteocephalus και Α.vitattus). Η εξωγενής περίοδος επώασης στα κουνούπια είναι περίπου 10 ημέρες. Η μετάδοση από το Aedes albopictus, το κουνούπι-τίγρης αναφέρθηκε το 2007.
Το 2009, αναφέρθηκε η σεξουαλική μετάδοση του ιού, αλλά και τώρα το 2016 στις ΗΠΑ.
Το 2015, το RNA του ιού Ζήκα ανιχνεύθηκε στο αμνιακό υγρό σε δύο έμβρυα, με μόλυνση μέσω του πλακούντα από τη μητέρα στο παιδί. Ο πυρετός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία στα νεογέννητα μωρά με μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί.
Τα συμπτώματα της νόσησης με τον ιό Ζίκα
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό είναι: ήπιος πονοκέφαλος, κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, πυρετός, κακουχία, επιπεφυκίτιδα, και πόνοι στις αρθρώσεις.
Διάγνωση της μόλυνσης με τον ιό Ζίκα
Αίμα και ούρα καλύτερα λόγω του μεγάλου ιϊκού φορτίου χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του RNA ZIKV με πραγματικού χρόνου RT-PCR. Τα ούρα μπορεί είναι χρήσιμα για την επιβεβαίωση της μόλυνσης από τον ιό ZIKV.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή προληπτικό φάρμακο διαθέσιμο, ακόμα… (όμως ετοιμάζεται)…
Τα συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπιστούν με ανάπαυση, υγρά, και παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη), ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μόνο όταν ο δάγγειος πυρετός έχει αποκλειστεί για τη μείωση του κινδύνου αιμορραγίας.
Ο πυρετός Ζίκα σε μολυσμένους ενήλικες, μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Guillain-Barré.
Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια για αρκετούς φλαβοϊούς (ιός του κίτρινου πυρετού, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, εγκεφαλίτιδα από κρότωνες, δάγγειος πυρετός).
Τα κουνούπια Aedes θα γίνουν επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Απαιτείται έλεγχος της ανάπτυξης των κουνουπιών, ενημέρωση των ατόμων σχετικά με τους κινδύνους, να κατανοηθεί η ασθένεια και να εμβολιασθούν όσοι βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου με το εμβόλιο που είναι υπό παρασκευή.
Διαβάστε, επίσης,
Τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε όταν ταξιδεύετε
Η αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας
Καθαρίστε τον κήπο σας από τα έντομα χωρίς φυτοφάρμακα
Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα το καλοκαίρι
Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές
www.emedi.gr