Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕσείς τι ηλικία έχετε;

Εσείς τι ηλικία έχετε;

Οι άνθρωποι δεν γερνούν με τον ίδιο ρυθμό

 

Τα είδη των ηλικιών:

  • Χρονολογική ηλικία: Είναι η ηλικία που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής σας. Υπολογίζεται βάσει του αριθμού περιστροφών που έχει πραγματοποιήσει η γη γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον ήλιο από τη στιγμή που γεννηθήκατε. Η χρονολογική ηλικία δεν μπορεί να μεταβληθεί με το σώμα και το νου, αλλά ευτυχώς δεν έχει καμιά σχέση με το πως αισθάνεστε ή λειτουργείτε.
  • Βιολογική ηλικία: Μετρά το πόσο καλά λειτουργούν τα συστήματά σας. Είναι το πιο σημαντικό είδος ηλικίας για να μετρήσει τη διαδικασία της γήρανσης. Η βιολογική σας ηλικία υπολογίζεται σε σχέση με ένα μέσο δείγμα πληθυσμού που έχει την ίδια χρονολογική ηλικία με τη δική σας. Υπολογίζεται με τους βιοδείκτες της γήρανσης: πίεση του αίματος, ποσότητα σωματικού λίπους, ακουστική οδός, οπτική οδός, επίπεδα ορμονών, ανοσοποιητική λειτουργία, ρύθμιση θερμοκρασίας, οστική πυκνότητα, πάχος του δέρματος, επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων, ανοχή σακχάρου, αεροβική ικανότητα, ρυθμός μεταβολισμού, αντιοξειδωτικά επίπεδα, μυϊκή μάζα και μυϊκή ισχύς. Αν κάνετε αυτές τις εξετάσεις και τις συγκρίνετε με το μέσο όρο της ηλικιακής σας ομάδας θα δείτε αν οι βιοδείκτες σας είναι ενός ατόμου μεγαλύτερου ή νεώτερου από τη χρονολογική σας ηλικία. Η ηλικία αυτή μπορεί να μεταβληθεί.
  • Ψυχολογική ηλικία: Είναι η υποκειμενική σας εμπειρία για το πόσο ετών αισθάνεστε. Όσοι χαλαρώνουν και απολαμβάνουν τη ζωή και υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής αισθάνονται πιο νέοι. Η ψυχολογική ηλικία συνδέεται στενά με τη βιολογική ηλικία. Η ηλικία αυτή μπορεί να μεταβληθεί.

Αν και δεν μπορείτε να αναστρέψετε την χρονολογική σας ηλικία, μπορείτε να αναστρέψετε τη βιολογική και ψυχολογική σας ηλικία για να φαίνεστε και να νιώθετε ακόμη και 30 χρόνια νεώτεροι.

Διαβάστε, επίσης,

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

 
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ