Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με τζιτζιφιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τζιτζιφιά

Η τζιτζιφιά έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες

Η Ziziphus lotus ή ο ζίζιφος ο εδώδιμος ή παλλούρα ή κονναρκά ανήκει στην οικογένεια των Ραμνίδων.

Είναι πολυετής, φυλλοβόλος, πολύκλωνος και αγκαθωτός θάμνος που φτάνει τα 3 μέτρα και οι ακραίοι κλώνοι του έχουν σχήμα ζικ-ζακ. Έχει φύλλα με μικρό μίσχο, μακρόστενα. Τα άνθη του είναι μικρά κιτρινωπά, σε μασχαλιαία μπουκέτα με μικρό μίσχο. Ο καρπός είναι στρογγυλή δρύπη με σκληρό κουκούτσι και σάρκα που τρώγεται. Ανθίζει από Μάιο μέχρι Ιούνιο και συναντάται σε πεδινούς τόπους, σε ξερότοπους, σε αγρούς και στους δρόμους. Είναι ζιζάνιο των αγρών και δύσκολα εξολοθρεύεται. Η παλούρα χρησιμοποιείται και για περίφραξη.

Η Ziziphus ziziphus ή ζίζιφος ο ζίζιφος ή κοινή κουναπιά ανήκει και αυτή στην οικογένεια των Ραμνίδων.

Είναι στρογγυλός θάμνος ή δένδρο με στρογγυλή κορόνα. Έχει ζικ ζακ άγωνους αγκαθωτούς θάμνους και γόνιμους χωρίς αγκάθια. Τα φύλλα είναι μακρόστενα με μικρό μίσχο. Τα άνθη είναι μικρά κιτρινωπά σε μικρά μασχαλιαία μπουκέτα με μικρό μίσχο. Ο καρπός του είναι προμήκης δρύπη, κοκκινοκαφέ ώριμη, με γλυκιά εδώδιμη σάρκα και προμήκες ξηλώδες δέρμα. Ανθίζει από Μάιο μέχρι Ιούνιο και φυτεύεται στα πεδινά σαν καλλωπιστικό φυτό.

Η Ziziphus spina-christi ή ζίζιφος η άκανθος του Χριστού ανήκει και αυτή στην οικογένεια των Ραμνίδων.

Είναι αειθαλές ή μερικώς φυλλοβόλο δένδρο με ασπριδερό ή κιτρινωπό, λείο κορμό. Έχει φύλλα επαλασσόμενα, προμήκη, ελλειπτικά, χωρίς μίσχο. Τα άνθη είναι κιτρινωπά και βρίσκονται σε μασχαλιαία μπουκέτα. Ο καρπός είναι στρογγυλός, επίπεδος στην περιφέρεια, κίτρινος ή κοκκινοκαφές με γλυκιά σάρκα. Ανθίζει από Μάιο μέχρι Ιούλιο.


Χρήσιμα μέρη τζιτζιφιάς

Οι καρποί που μαζεύονται φθινόπωρο και ξηραίνονται σε χλιαρό φούρνο πριν τους φυλάξετε.


Δραστικές ουσίες τζιτζιφιάς

Περιέχουν βλέννα, σάκχαρα, οργανικά οξέα, δεψικές ουσίες, φλαβονοειδή γλυκοσίδια, όπως η ρουτίνα και άλλα συστατικά.


Ιδιότητες και ενδείξεις τζιτζιφιάς

Έχουν μαλακτικές, ευστόμαχες, αντικαταρροϊκές, αποχρεμπτικές, σπασμολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συστήνονται σε προβλήματα του αναπνευστικού, όπως βήχα, βράχνιασμα και φαρυγγίτιδα, αλλά και σε προβλήματα στο στομάχι, σε κολικούς και σε ευκοιλιότητα, σε προβλήματα ουροποιητικού, αλλά και σε πίεση και εξωτερικά σε δερματολογικά νοσήματα, όπως έκζεμα, φλεγμονές και αναφυλαξία.

Ziziphus ziziphus


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τζιτζιφιά

  • Αφέψημα

Βράζετε 60 γραμμάρια καρπούς σε 1 λίτρο νερό για 10 λεπτά ή μια κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς σε μισό λίτρο νερό και πίνετε ένα ποτήρι τρεις φορές την ημέρα, πριν από κάθε γεύμα.

  • Δυνατό αφέψημα

Βράζετε τους καρπούς σε γάλα αντί για νερό. Επίσης, βράστε με σύκα ξηρά, χαρούπια, χουρμάδες και αμύγδαλα, μαζί με το σκληρό τους περίβλημα και αυτή η συνταγή είναι πολύ καλή για τα αναπνευστικά προβλήματα.

  • Εξωτερική χρήση

Με πλύσεις και κομπρέσες. 

Ziziphus spina-christi

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με μάνγκο

Smoothie με μάνγκο. Smoothie υγιεινό με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλα, passion fruit και εναλλακτικό γάλα αμυγδάλου Smoothie με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλες, passion fruit και...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ