Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΜπορεί κάποιος που έχει καρδιακή βαλβίδα να κάνει μαγνητική τομογραφία;

Μπορεί κάποιος που έχει καρδιακή βαλβίδα να κάνει μαγνητική τομογραφία;

Μαγνητική τομογραφία και μεταλλικές βαλβίδες

 

Πολλοί δακτύλιοι καρδιακών βαλβίδων για βαλβιδοπλαστική έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλεια, όταν γίνεται μαγνητική τομογραφία ειδικά σε σχέση με τις αλληλεπιδράσεις του μαγνητικού πεδίου με εντάσεις μέχρι 4,7-Tesla.

Επειδή οι πραγματικές ελκτικές δυνάμεις που εξασκούνται επί των προθέσεων των καρδιακών βαλβίδων προθέσεων και την βαλβιδοπλαστική είναι ελάχιστες σε σύγκριση με την δύναμη που ασκείται από το παλλόμενη καρδιά (δηλαδή, περίπου 7,2-Ν), η μαγνητική τομογραφία δεν θεωρείται ότι είναι επικίνδυνη για έναν ασθενή ότι έχει οποιαδήποτε πρόσθεση καρδιακής βαλβίδας ή δακτύλιο καρδιακής βαλβίδας.

Η σύσταση αυτή περιλαμβάνει και το Starr-Edwards Μοντέλο Pre-6000 που προηγουμένως είχε προταθεί, ότι πιθανόν να υπάρχει κίνδυνος κατά τη διεξαγωγή της μαγνητικής τομογραφίας.

Δεν έχει υπάρξει αναφορά περιστατικού με βλάβη της καρδιακής βαλβίδας ή του δακτυλίου καρδιακής βαλβίδας. Οι δυνάμεις που απαιτούνται για να προκαλέσουν μερική ή ολική απόσπαση μίας πρόσθεσης καρδιακής βαλβίδας είναι ουσιαστικά πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που επάγονται κατά τη διεξαγωγή μαγνητικής τομογραφίας (4,7-T). 

Όσον αφορά την ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση με καρδιακές βαλβίδες που περιέχουν μεταλλικούς δίσκους ή φύλλα, θεωρητικά οποιοδήποτε μέταλλο που κινείται μέσω ενός μαγνητικού πεδίου θα αναπτύξει ένα άλλο μαγνητικό πεδίο που αντιτίθεται τον πρωταρχικό μαγνητικό πεδίο. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται ως «φαινόμενο Lenz». Σύμφωνα με αυτό “αντίστασης πίεσης” μπορεί να αναπτυχθεί και να ανασταλεί τόσο το άνοιγμα όσο και το κλείσιμο των πτυχών της μηχανικής πρόσθεσης της καρδιακής βαλβίδας. Το αποτέλεσμα Lenz είναι ανάλογο προς την ισχύ του στατικού μαγνητικού πεδίου. Κατά συνέπεια, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα για τους ασθενείς με καρδιακές βαλβίδες που έχουν μεταλλικά φύλλα που υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία που λειτουργούν με στατικά μαγνητικά πεδία πάνω από 1,5-Tesla. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ. Και η αορτική βαλβίδα  St Jude και γενικά, οι σύγχρονες μηχανικές αορτικές βαλβίδες είναι ασφαλείς για μαγνητική τομογραφία, ειδικά για 1,5 και 3T MR σαρωτή και σε “κλειστό” σύστημα και σε ανοιχτό.

Ωστόσο, πριν την διεξαγωγή της MRI θα σας ζητηθεί το χαρτί με το όνομα, το μοντέλο και την ημερομηνία της εμφύτευσης της βαλβίδας.

Όσον αφορά τη χορήγηση της παραμαγνητικής ουσίας σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και υψηλή κρεατινίνη, η παραμαγνητική ουσία καλύτερα να μην χρησιμοποιηθεί, μιας και μπορούν να γίνουν εναλλακτικές μετρήσεις με τον μαγνητικό τομογράφο και να ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες που θα λαμβάνονταν αν χορηγούνταν παραμαγνητική ουσία.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για την αξονική τομογραφία

Χρήσιμες πληροφορίες για το βηματοδότη σας

 3D απεικόνιση στην ιατρική

Μαγνητική τομογραφία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Μαγνητική Μαστογραφία

Ολόσωμη μαγνητική τομογραφία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη μαγνητική τομογραφία 

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ