Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕξαρτήσειςΤι μπορείτε να πάθετε από την υπερβολική χρήση του κινητού

Τι μπορείτε να πάθετε από την υπερβολική χρήση του κινητού

Οι επιδράσεις της υπερβολικής χρήσης των κινητών στην υγεία

Η ακατάπαυστη χρήση του κινητού,  έχει εντατικοποιηθεί περαιτέρω στη γενιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη συνήθεις της επικοινωνίας στο facebook, τις αναρτήσεις φωτογραφιών και την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω twitter και προκαλεί απορρόφηση του χρήστη σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Η κατάχρηση του κινητού τηλεφώνου είναι ένα σύνδρομο εξάρτησης από παρατηρείται μεταξύ ορισμένων χρηστών κινητών τηλεφώνων. Ορισμένοι χρήστες κινητής τηλεφωνίας εμφανίζουν προβληματικές συμπεριφορές που σχετίζονται με τις διαταραχές χρήσης ουσιών. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν την ενασχόληση με την κινητή επικοινωνία, την  υπερβολική κατανάλωση χρημάτων ή του χρόνου που δαπανάται σε κινητά τηλέφωνα και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων σε κοινωνικές ή φυσικά ακατάλληλες καταστάσεις όπως κατά την οδήγηση ενός αυτοκινήτου. Η αυξημένη χρήση μπορεί, επίσης, να οδηγήσει κάποιον σε αύξηση του χρόνου ενασχόλησης με την κινητή επικοινωνία, να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις του με τους άλλους, και να αποκτήσει άγχος όταν δεν ασχολείται με ένα κινητό τηλέφωνο ή όταν δεν έχει επαρκές σήμα.

Η κατάχρηση ορίζεται συχνά ως “σύνδρομο της εξάρτησης” η εθισμός. Εξαρτήσεις και εθισμός μπορεί να υπάρχουν στα ψυχοτρόπα φάρμακα, το αλκοόλ και τον καπνό ή να είναι εθισμός συμπεριφοράς, όπως εθισμός στο  κινητό τηλέφωνο.

Οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τον εθισμό του κινητού τηλεφώνου  διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων.  Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εθιστική συμπεριφορά στο κινητό τηλέφωνο από ό, τι οι άνδρες. Οι άνδρες βιώνουν λιγότερο κοινωνικό άγχος από ό, τι οι γυναίκες και  χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα λιγότερο για κοινωνικούς σκοπούς. Οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν εθιστική συμπεριφορά στο κινητό τηλέφωνο κινητό.

Η υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική και ψυχολογική ευεξία και την υγεία. 

Η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προβλήματα υγείας.

Υπερβολική χρήση είναι αυτή των 30 ωρών την εβδομάδα.

Η υπερβολική χρήση κινητού προκαλεί το σύνδρομο της γνωστικής ανεπάρκειας. Η ονειροπόληση στη διάρκεια της ημέρας, τα κενά μνήμης, αλλά και η απροσεξία που προκαλεί άτσαλες κινήσεις και η πρόσκρουση σε αντικείμενα είναι συμπτώματα του συνδρόμου της γνωστικής ανεπάρκειας, που είναι μια νευρολογική δυσλειτουργία στην οποία η ελαφρά ιδιομορφία της μνήμης σχετίζεται με εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον ιππόκαμπο. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιεί κάποιος το κινητό του για διαδυκτιακή περιήγηση και επικοινωνία, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης συμπτωμάτων της γνωστικής ανεπάρκειας.

Η υπερβολική χρήση κινητού αυξάνει τις λοιμώξεις. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού, και λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των φορών που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με το κινητό τους κάτω από διαφορετικές συνθήκες και χώρους, τα μικρόβια είναι πολύ πιθανό να μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο. Ένα στα έξι κινητά τηλέφωνα είναι μολυσμένο με περιττώματα και θανατηφόρα βακτήρια, όπως το E. coli, που προκαλεί πυρετό, εμετό και διάρροια. Ο κίνδυνος μετάδοσης των βακτηρίων από το ιατρικό προσωπικό (οι οποίοι φέρουν τα κινητά τηλέφωνα τους κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους) είναι πολύ υψηλότερο, επειδή τα κινητά τηλέφωνα ενεργούν ως δεξαμενή για να αναπτυχθούν τα βακτήρια.

Η υπερβολική χρήση κινητού αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Ο καρκίνος και κυρίως, ο καρκίνος του εγκεφάλου σχετίζεται με τη χρήση του τηλεφώνου. Οι ραδιοσυχνοτήτες είναι πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η βαριά χρήση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γλοιωμάτων.

Η υπερβολική χρήση κινητού προκαλεί ασθένεια της ακτινοβολίας. Οι χρήστες των κινητών παραπονιούνται για πονοκεφάλους, διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης, κόπωση, ζάλη και διαταραχές του ύπνου. Αυτά είναι όλα συμπτώματα της ασθένειας της ακτινοβολίας. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ηλεκτροευαισθησία από την υπερβολική έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Το κινητό τηλέφωνο πριν από το κρεβάτι μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και μειωμένη ποσότητα και ποιότητα του ύπνου λόγω αναστολής έκκρισης της μελατονίνης.

Η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου έχει αρνητική επιρροή στην ψυχολογία του ανθρώπου και την κοινωνική επικοινωνία. Οι χρήστες μπορεί να αντιμετωπίσουν άγχος, διαταραχές ύπνου και συμπτώματα κατάθλιψης, ιδιαίτερα οι έφηβοι και εν τέλει επηρεάζει τις συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως τον ύπνο  και τη σωστή διατροφή. 

Να χρησιμοποιείτε hands-free, να μιλάτε λίγο, να στέλνετε γραπτά μηνύματα, να αποφεύγετε την κλήση με χαμηλό σήμα ή να χρησιμοποιείτε τηλέφωνα με χαμηλό ειδικό ρυθμό απορρόφησης.

Διαβάστε, επίσης,

Προστατευθείτε από το μπλε φως

Πώς να κάνετε τα παιδιά σας εξυπνότερα

Να παίρνετε το βράδυ τις ταμπλέτες και τα κινητά από τα παιδιά σας

Το τεχνητό φως επηρεάζει τον ύπνο

Τα πλοκάμια του Internet

Είναι τα βιντεοπαιχνίδια και το διαδίκτυο κατάλληλα για τα παιδιά;

Τα παιδιά έχουν εθισμό στην τεχνολογία

Τα social media μπορεί να προκαλέσουν ψύχωση

Πώς θεραπεύει το μπλε χρώμα

Ψηφιακή αμνησία έχουμε πια όλοι

Πρωταθλητές οι Έλληνες στα iGadgets

Εγκεφαλική γυμναστική

Εσείς ανήκετε στην Multitasking γενιά;

Το διαδίκτυο βοηθάει στην υγεία

Πώς γυμνάζεται ο εγκέφαλος

Οι λέξεις που γράφετε στο διαδίκτυο δείχνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

Μέθοδος για να παραμείνει κάποιος σε εγρήγορση

Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Οι αριθμοί που μας μπλοκάρουν

Ηλεκτρονική παρακολούθηση

To facebook κάνει καλό στους ηλικιωμένους

Πάντα να φιλτράρετε τις ιατρικές πληροφορίες από το διαδίκτυο

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ