Λεμονάτο ή κοκκινιστό ή ριγανάτο…
Μυστικά για τα φαγητά που μαγειρεύετε στην κατσαρόλα
- Το πιο βασικό είναι να διαλέξετε το σωστό κομμάτι κρέας για το φαγητό που θα φτιάξετε.
- Για να γίνει νόστιμο το φαγητό της κατσαρόλας καταρχήν θέλει καλή κατσαρόλα. Θέλει κατσαρόλα φαρδιά, με βαρύ πάτο, να εφάπτεται στην εστία και να σιγοψήνει ομοιόμορφα το κρέας που έρχεται σε επαφή με τον πάτο.
- Το σοτάρισμα πρέπει να γίνεται σε δυνατή φωτιά, για να ροδίζετε το κρέας και να θωρακίζετε τα υλικά, χωρίς να το καίτε.
- Τα υγρά στοιχεία που βάζετε μέσα, όπως το νερό, ο ζωμός και ο ντοματοπολτός πρέπει ίσα ίσα να σκεπάζουν το κρέας και να συμπληρώνονται, όποτε είναι απαραίτητο, λίγο λίγο, μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας.
- Το ζουμερό και μαλακό κρέας θέλει υπομονή… και μεράκι…
- Τα συνοδευτικά (μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες), τα φτιάχνετε στο τέλος, του μαγειρέματος της κατσαρόλας, για να έχουν όλη τους τη νοστιμιά.
Στην κατσαρόλα μπορείτε να μαγειρέψετε όσπρια και λαδερά. Επίσης, μπορείτε να ετοιμάσετε μεγάλα κομμάτια κρέατος, με σάλτσα και διάφορα υλικά, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και λαχανικά, όπως κοκκινιστό μοσχαράκι ή χοιρινό με σέλινο (ραγού). Κόβετε το κρέας σε κύβους, το σοτάρετε με ελαιόλαδο και κρεμμύδι και συνεχίζετε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά, όπως νερό, ντομάτα, μπαχαρικά, μυρωδικά και λαχανικά.
Δοκιμάστε, να μαγειρέψετε σε μανταμένια κατσαρόλα. Είναι σκεύος της υπομονής, της αυθεντικότητας που σιγοψήνει το φαγητό ομοιόμορφα και δίνει χρόνο στις γεύσεις και τα αρώματα να ξεδιπλωθούν και να δεθούν μεταξύ τους.
Το φαγητό στο γκάζι είναι πολύ πιο νόστιμο και στα ξύλα, στην παρασιά, ακόμη νοστιμότερο…
Η κατσαρόλα από χυτοσίδηρο που θα διαλέξετε πρέπει να έχει προδιαγραφές: να εφαρμόζει τέλεια το καπάκι, να έχει καλές λαβές, να έχει δουλεμένα φινιρίσματα και να είναι στιβαρή.
Διαβάστε, επίσης,
Το πιο νόστιμο κοκκινιστό μοσχάρι
Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρεύετε τις μπάμιες
Νόστιμες αγκινάρες στην κατσαρόλα
Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στη χύτρα;
Μυστικά για το ψήσιμο με γάστρα
Τα μαγειρικά σκεύη που πρέπει να χρησιμοποιείτε
Υγιεινό μαγείρεμα στην κατσαρόλα
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
Μυστικά για πετυχημένες συνταγές
Αρνάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές
www.emedi.gr