Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του ενδομητρίου
Array

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του ενδομητρίου

Print Friendly, PDF & Email

Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο του ενδομητρίου 

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η παθογένεση του καρκίνου του ενδομητρίου σχετίζεται με τα αποτελέσματα της συνεχούς δράσης των οιστρογόνων στα αδενικά κύτταρα του οργάνου.

Το 95% των καρκίνου του ενδομητρίου είναι αδενοκαρκινώματα.

Η διέγερση με οιστρογόνα οδηγεί σε υπερπλασία του ενδομητρίου και άτυπη αδενωματώδη υπερπλασία και in situ καρκίνωμα του ενδομητρίου.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου είναι η παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με υψηλά επίπεδα ενδογενών οιστρογόνων, υπογονιμότητα, πρώιμη εμμηναρχή και καθυστερημένη εμμηνόπαυση. Η παρατεταμένη χορήγηση εξωγενών οιστρογόνων χωρίς προγεστερόνη έχει μεγάλο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου (αυξάνει ο κίνδυνος 8 φορές). Τα συνδυασμένα (οιστρογόνα με προγεστερόνη) αντισυλληπτικά θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου. Καλύτερα να μη λαμβάνετε αντισυλληπτικά.

Η επίπτωση του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνει στις νέες γυναίκες, αλλά το 75% των ασθενών είναι μεταεμμηνοπαυσιακές. Ο κίνδυνος του καρκίνου του ενδομητρίου είναι 40% χαμηλότερος στις μαύρες γυναίκες, αλλά αυτές έχουν 50% μεγαλύτερη θνησιμότητα, λόγω του ότι έχουν πιο προχωρημένη νόσο κατά τη διάγνωση. Η επίπτωση του καρκίνου του ενδομητρίου στις ανεπτυσσόμενες χώρες, όπως την Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία είναι 4-5 φορές χαμηλότερος.

Το πιο συχνό σύμπτωμα που συνδέεται με τον καρκίνο του ενδομητρίου είναι η μεταεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία, που απαιτείπροσεκτική εκτίμηση. Οι περισσότεροι καρκίνοι ενδομητρίου είναι εντοπισμένοι τη στιγμή της διάγνωσης, είναι καλά διαφοροποιημένοι, έχουν μικρή πιθανότητα να εξαπλωθούν και είναι θεραπεύσιμοι. Οι υψηλού βαθμού κακοήθειας όγκοι, όπως ο θηλώδης ορώδης υπότυπος, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν εν τω βάθει διήθηση του μυομητρίου, εμπλοκή των λεμφαδένων και μεταστατική εξάπλωση τη στιγμή της διάγνωσης.


Η ταμοξιφαίνη και ο καρκίνος του ενδομητρίου

Ένας αριθμός μελετών έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του ενδομητρίου είναι 7 φορές μεγαλύτερος σε γυναίκες που λαμβάνουν ταμοξιφαίνη. Αυτοί οι καρκίνοι έχουν τα ίδια κλινικά χαρακτηριστικά με τον καρκίνο του ενδομητρίου που προκαλείται σε γυναίκες που δεν παίρνουν οιστρογόνα. Οι καρκίνοι του ενδομητρίου είναι καλά διαφοροποιημένα νεοπλάσματα που διαγιγνώσκονται, σε πρώιμο στάδιο τη στιγμή της διάγνωσης και είναι θεραπεύσιμοι.Όμως, υπάρχουν και μελέτες που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καλή έκβαση στη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου που σχετίζεται με την ταμοξιφαίνη. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται οι γυναίκες που παίρνουν ταμοξιφαίνη, αν έχουν αιμορραγία, γιατί θα χρειαστούν άμεση εξέταση. Απαιτείται οι γυναίκες που παίρνουν ταμοξιφαίνη να κάνουν έλεγχο με υπερήχους κατά τακτά χρονικά διαστήματα του πάχους του ενδομητρίου.


Θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου

Η χειρουργική σταδιοποίηση ενδείκνυται για τους περισσότερους ασθενείς που έχουν τοπική νόσο. Η στάνταρτ χειρουργική προσέγγιση είναι η ολική υστερεκτομή με αφαίρεση των σαλπίγγων, των ωοθηκών και από τις δύο πλευρές και εξέταση ολόκληρης της κοιλότητας της κοιλιάς. Η πυελική και παραορτική λεμφαδενεκτομή γίνεται σε ασθενείς με φτωχά προγνωστικά στοιχεία, όπως το θηλώδες καρκίνωμα σταδίου ΙΙΙ (ορώδες ή διαυγοκυτταρικό). Καλύτερα να μη γίνεται λεμφαδενεκτομή.

Χειρουργική σταδιοποίηση για τον καρκίνο του ενδομητρίου

Στάδιο ΙΑ: ‘Ογκος που περιορίζεται στο ενδομήτριο

Στάδιο ΙΒ: Διήθηση μικρότερη από 50% του μυομητρίου

Στάδιο ΙC: Διήθηση μεγαλύτερη από 50% του μυομητρίου

Στάδιο ΙΙΑ: Ενδοτραχηλική κοκκιωματώδης διήθηση

Στάδιο ΙΙB: Τραχηλική στρωματική διήθηση

Στάδιο ΙΙΙΑ: Όγκος διηθητικός ορώδης ή των εξαρτημάτων ή θετικά ευρήματα στην κυτταρολογική

Στάδιο ΙΙΙΒ: Μετάσταση στον κόλπο

Στάδιο IVA: Διήθηση της ουροδόχου κύστεως ή του βλεννογόνου του εντέρου

Στάδιο IVB: Απομακρυσμένες μεταστάσεις

Βασισμένη στο στάδιο του όγκου, η οριστική θεραπεία για τον καρκίνο του ενδομητρίου είναι μόνο χειρουργείο, χειρουργείο με τοπική ακτινοβολία, ακτινοβολία μόνο ή χημειοθεραπεία σε μεταστατική νόσο. 80% των ασθενών με καρκίνο ενδομητρίου έχουν νόσο σταδίου Ι τη στιγμή της διάγνωσης. Τα στάδια ΙΙ, ΙΙΙ και IV συμβαίνουν σε συχνότητα 11, 6, και 2% αντίστοιχα.

Η επιβίωση επηρεάζεται από το στάδιο. Η 5ετής επιβίωση είναι 83% για το στάδιο Ι, 73% για το στάδιο ΙΙ, 52% για το στάδιο ΙΙΙ και 27% για το στάδιο IV. Η ηλικία, το grade του όγκου, η αγγειακή διήθηση, η κατάσταση των ορμονικών υποδοχέων και οι ειδικοί ιστολογικοί υπότυποι, όπως ο θηλωματώδης και ο διαυγοκυτταρικός έχουν ανεξάρτητη επίδραση στην πρόγνωση. Άλλοι βιολογικοί παράγοντες, όπως η DNA ανευπλοειδία, η υπερέκφραση HER2/neu και οι μεταλλάξεις p53 έχουν δείξει ότι επηρεάζουν την πρόγνωση.

Η χειρουργική εξαίρεση είναι αρκετή για καρκίνους ενδομητρίου grade 1 ή 2 με λιγότερο από 50% διήθηση μυϊκή.

Η μετεγχειρητική ακτινοβολία της πυέλου μόνο, της πυέλου ενδοκοιλοτικά ή σε όλη την κοιλιακή κοιλότητα, γίνεται, όταν οι δυσμενείς προγνωστικοί παράγοντες υπάρχουν, όπως πάνω από 50% διήθηση μυϊκή, καρκίνο grade 3 και ορώδες θηλώδες ή διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα. Αν και η συμπληρωματική χημειοθεραπεία με ή χωρίς ακτινοθεραπεία, έχει χρησιμοποιηθεί για ασθενείς με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχει αποδειχθεί το όφελός της.

Μεταστατική ή υποτροπιάζουσα νόσος

Ο καρκίνος ενδομητρίου είναι ένας ορμονοευαίσθητος καρκίνος. Γενικά, έως 39% των ασθενών έχουν ανταπόκριση σε έναν προγεστερινοειδή παράγοντα, αλλά η πιθανότητα ανταπόκρισης εξαρτάται από το grade του όγκου. Οι όγκοι grade 3 ή οι αδιαφοροποίητοι καρκίνοι σπάνια ανταποκρίνονται στην ορμονοθεραπεία και  χημειοθεραπεία γίνεται αντί για ορμονοθεραπεία. Παράγοντες που χρησιμοποιούνται είναι τα παράγωγα πλατίνης (cisplatin & carboplatine), paclitaxel και doxorubicin, αλλά η συνολική ανταπόκριση αυτών των φαρμάκων κυμαίνεται από 25-35% όταν δίνονται σαν μονοθεραπεία. Ο συνδυασμός cisplatin και doxorubicin έχει υψηλότερο ρυθμό ανταπόκρισης (90%) και μια πολύ μικρή αύξηση, αλλά δεν υπάρχει διαφορά στην επιβίωση, από το αν δοθεί doxorubicin μόνο. Η τρίωρη έγχυση Cisplatin, doxorubicin και paclitaxel προκαλεί νευροτοξικότητα.

Κλινικά χαρακτηριστικά που είναι ενδεικτικά για την ανταπόκριση σε έναν προγεστερινοειδή παράγοντα είναι το μεγάλο διάστημα ελεύθερο νόσου από την ημερομηνία της πρωταρχικής διάγνωσης και της ανακάλυψης της μεταταστατικής νόσου και η παρουσία οιστρογονικών και προγεστερινικών υποδοχέων στα καρκινικά κύτταρα.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες αν πάσχετε από καρκίνο ενδομητρίου, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο του ενδομητρίου

Πότε εφαρμόζεται η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση

Τα αντισυλληπτικά υπεύθυνα και για καρκίνο του εγκεφάλου

Υστερεκτομή

Προσυμπτωματικός έλεγχος για γυναικολογικό καρκίνο

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Η τροφοβλαστική νόσος της κύησης

Ρομποτική Χειρουργική στην Γυναικολογία

Η ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Καρκίνος ενδομητρίου

Ο καρκινικός δείκτης CA-125

Πολύποδες μήτρας

Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά;

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ