Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Σέρι

Παλαιωμένο ισπανικό κρασί

 

Ισπανικό κρασί το οποίο οφείλει την ιδιαιτερότητά του στις διάφορες ποικιλίες λευκών σταφυλιών, αλλά κυρίως στον τρόπο παλαίωσής του, τη μέθοδο Solera. Τα βαρέλια μπαίνουν σε υπόγεια σε τρεις ή τέσσερις σειρές, η μία πάνω στην άλλη. Η πιο πάνω έχει το πιο καινούργιο κρασί και οι κάτω σειρές το πιο παλιό. Όταν έρχεται η σειρά της εμφιάλωσης, γίνεται ένα πολύπλοκο παιχνίδι μεταγγίσεων, ώστε στο κάτω βαρέλι να μένει πάντα μία ποσότητα που στο τέλος θα είναι η περισσότερο παλαιωμένη.

Το Sherry είναι ιδανικό για το τέλος του γεύματος και ανήκει στην οικογένεια των ενισχυμένων με αλκοόλ οίνων.

Οι φιάλες θα πρέπει να αποθηκεύονται σε όρθια θέση για να ελαχιστοποιηθεί η εκτεθειμένη επιφάνεια του κρασιού. Όπως και με τα άλλα κρασιά, Sherry θα πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. 

Το sherry ουσιαστικά είναι ένα ισπανικό, ενισχυμένο κρασί που παράγεται από ποικιλίες λευκών σταφυλιών, που καλλιεργούνται κοντά στην πόλη Jerez de la Frontera, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Παράγεται σε μια ποικιλία ειδών κυρίως από το σταφύλι Palomino και διαθέτει ελαφριές βερσιόν που μοιάζουν πολύ στους λευκούς επιτραπέζιους οίνους, αλλά και πιο σκούρες και βαριές εκδοχές.

Τα είδη του sherry
Fino: (προστίθεται αλκοόλ μέχρι να φτάσει περίπου το 15-17%) πολύ ξηρό με ελαφρύ σώμα και έντονο χαρακτήρα αμυγδάλου, που ταιριάζει ιδανικά με αμύγδαλα, ελιές, ντιπ, πατατάκια και χοιρομέρι)

Oloroso: (προστίθεται αλκοόλ μέχρι να φτάσει περίπου το 18-22%) και πάλι ξηρό, αλλά πολύ πιο πλούσιο τόσο σε γεύση, όσο και σε σώμα, με νότες φουντουκιού, που ταιριάζει με πλούσια κρεατικά και αρωματικά τυριά.

Manzanilla: Ξηρό και χλωμό, ελαφριά ποικιλία του Fino που ταιριάζει με θαλασσινά και τάπας.

Amontillado: Ανάμεσα σε Fino και Oloroso και το άρωμά του θυμίζει φουντούκια και είναι ιδανικό για λιπαρά ψάρια και πιάτα με κοτόπουλο.

Palo Cortado: Έχει κοκκινοκαφέ χρώμα και πλούσια γεύση.

Sweet Sherry: Είναι το sherry το οποίο έχει αποκτήσει πιο γλυκιά γεύση χάρη στην προσθήκη χυμού σταφυλιού Pedro Ximénez.

Cream Sherry: Με χρώμα ερυθρόξυλου και βελούδινη υφή, ταιριάζει με τσιζκέικ.

Τι πρέπει να ξέρετε για την αποθήκευση και το σερβίρισμά του
Όλα τα sherry πρέπει να αποθηκεύονται κάθετα σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος. Τα Fino και τα Manzallina δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και καλό θα ήταν να καταναλωθούν άμεσα μετά την εμφιάλωση. Μόλις ανοιχτούν, βάλτε τα στο ψυγείο, για να επιμηκύνετε τη ζωή τους για περίπου 2 εβδομάδες και σερβίρετέ τα δροσερά.

Τα Amontillado αντέχουν για 2-3 χρόνια σε σφραγισμένο μπουκάλι, αλλά, μόλις ανοιχτούν, ισχύει το ίδιο με τα παραπάνω –αν και μπορούν να σερβιριστούν και σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα Olorosos, Sweet και Cream Sherries μπορούν να αποθηκευτούν για πολλά χρόνια, καθώς έχουν περισσότερη παλαίωση και βάρος. Δεν χρειάζεται να τα βάλετε στο ψυγείο μετά το άνοιγμά τους -αν και μπορείτε, αν θέλετε- απλώς διατηρήστε τα σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος, σερβίροντάς τα σε θερμοκρασία δωματίου.

Κι αν θέλετε να τα απολαύσετε στο μέγιστο και με στυλ, αναζητήστε τα ειδικά ποτήρια, τα οποία ονομάζονται copita και μοιάζουν με μικρά ποτήρια γευσιγνωσίας.

Διαβάστε, επίσης,

Βοηθάει το αλκοόλ στον ύπνο;

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

Που ωφελεί το κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί χαρίζει μακροζωία

Το κόκκινο κρασί αδυνατίζει

Το κόκκινο κρασί καίει το λίπος και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Προστατέψτε την ακοή σας με κόκκινο κρασί

Τι είναι τα φυτοχημικά

Κόλπο για να βγει αρνητικό το αλκοτεστ

Αν έχετε πιει πολύ και ξυπνάτε χάλια

Μυστικά για το κρασί

Τρόποι για να μην πονοκεφαλιάζετε από το ποτό

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυστονία

Η δυστονία είναι μια διαταραχή της κίνησης που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές παρατεταμένες ή διακοπτόμενες μυϊκές συσπάσεις. Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ