Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Η αφυδάτωση είναι κύρια αιτία των περισσότερων ασθενειών

Η σωστή κατανάλωση νερού, αλατιού και μεταλλικών στοιχείων κάνει πρόληψη υγείας και θεραπεύει ασθένειες.

Τα πάντα μέσα στο ανθρώπινο σώμα ρυθμίζονται παρουσία νερού…

Ο ρόλος της ισταμίνης στη ρύθμιση νερού.

Η ισταμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής υπεύθυνος για τη ρύθμιση του υδάτινου περιεχομένου του σώματος. Η ισταμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που εκκρίνεται από την πρώτη στιγμή της ζωής μας, με τη δημιουργία του ζυγωτού.

Το νερό στο σώμα μας είναι ωσμωτικά δεσμευμένο και λαμβάνει μέρος σε χημικές αντιδράσεις. Υπάρχει, όμως και το ελεύθερο νερό το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για νέες λειτουργίες και νέες χημικές αντιδράσεις.

Η έλλειψη νερού προκαλεί αφυδάτωση.

Με κάθε γεύμα απαιτείται νερό για την πέψη τροφής. Με την γυμναστική και τον ιδρώτα απαιτείται νερό για να αναπληρωθούν οι απώλειες.

Όταν υπάρχει ανεπάρκεια νερού στο σώμα αυτό στρεσάρεται. 

Αλλά και όταν κάποιος έχει στρες το σώμα αφυδατώνεται γιατί οι ορμόνες που εκλύονται στερεύουν το ελεύθερο νερό. Για τη διαχείριση του στρες η βαζοπρεσίνη, οι ενδορφίνες, η προλακτίνη, ο παράγοντας αποδέσμευσης κορτικοτροπίνης και αγγειοτενσίνης ενεργοποιούνται στον εγκέφαλο. Η αγγειοτενσίνη ενεργοποιείται και στον εγκέφαλο και στα νεφρά.

Η βαζοπρεσίνη βοηθά την ισταμίνη στη ρύθμιση του νερού και είναι ισχυρός παράγοντας αποδέσμευσης της κορτικοτροπίνης. Σε αφυδάτωση αποδεσμεύεται ισταμίνη και βαζοπρεσίνη λόγω παρουσίας του παράγοντα αποδέσμευσης της κορτικοτροπίνης.


Οι ασθένειες που προκαλούνται από την αφυδάτωση

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει 55-78% νερό ανάλογα με το μέγεθός του. Απαιτεί ο οργανισμός 1-7 λίτρα για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Όταν κάποιος έχει αφυδάτωση χάνει πολλά βασικά αμινοξέα που χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά, όταν δεν υπάρχει νερό για να καθαριστούν τα τοξικά απόβλητα του σώματος. Η τρυπτοφάνη, η τυροσίνη, η μεθειονίνη, η κυστεϊνη και η ιστιδίνη εξαντλούνται. Τα κύτταρα ισταμίνης, τα μαστοκύτταρα, τα βασεόφιλα και οι νευροδιαβιβαστές περιέχουν ισταμίνη, παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων και ηπαρίνη. Ο παράγοντας ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων διεγείρει τα αιμοπετάλια να διασπαστούν και να απελευθερώσουν το περιεχόμενό τους και αποδεσμεύεται και σεροτονίνη. Ο παράγοντας ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων έχει σα σκοπό να προκαλέσει θρόμβωση και η ηπαρίνη εμποδίζει την θρόμβωση. Το αίμα κατά 94% είναι νερό. Έτσι όταν το αίμα προσπαθεί να αντλήσει νερό, προκαλείται ελάχιστη αιμορραγία, αλλά η σεροτονίνη προκαλεί μικροσκοπικές σχισμές στα τριχοειδή αγγεία και υπάρχει διαρροή αίματος. Κατά τη διαρροή το νερό επαναρροφάται, αλλά το 6% του όγκου του γίνεται πλάκες.

Όσον αφορά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αυτός είναι στεγανός. Όταν όμως ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, σαν μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για να αντληθεί νερό, θα προκληθεί αγγείτιδα στον εγκέφαλο, στα νεφρά και στο γαστρεντερικό σύστημα για να αντληθεί νερό και θα προκληθούν ημικρανίες, νόσος Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον, γαστρίτιδα, πορφύρα, νεφρίτιδα, νεφρωσικό σύνδρομο κ.ά.

Όταν υπάρχει αφυδάτωση υπάρχει και ανεπάρκεια σε μεταλλικά στοιχεία, γιατί το στομάχι έχει αχλωρυδρία και δεν παράγεται αρκετό οξύ και το οξύ του στομάχου απαιτείται για την απορρόφηση ψευδαργύρου, μαγνησίου, μαγγανίου, σεληνίου και άλλων βασικών μεταλλικών στοιχείων.

Όλες οι ασθένειες θα πρέπει να θεωρούνται αρχικά αιτίες της αφυδάτωσης, ακόμη και η υπέρταση.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο, επειδή το σώμα δεν έχει τα απαιτούμενα υγρά, για να μεταβολίσουν τα σφάλματα του DNA κατά την κυτταρική διαίρεση.

Προσοχή!!! Οι ηλικιωμένοι όσο μεγαλώνουν δεν αναγνωρίζουν τη δίψα τους και δεν πίνουν αρκετό νερό.

Προσοχή!!! Δεν αντικαθιστούν όλα τα υγρά το νερό. Για παράδειγμα η καφεϊνη και τα αναψυκτικά προκαλούν αφυδάτωση και διώχνουν περισσότερο νερό από το σώμα. Αναστέλλουν τη λειτουργία των ενζύμων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη δημιουργία της μνήμης. Η φωσφωδιεστεράση είναι ένα ένζυμο που ρυθμίζει την απομνημόνευση. Με την καφεϊνη και την κοκαϊνη η λειτουργία της φωσφοδιεστεράσης αναστέλλεται. Επίσης, η ασπαρτάμη που βρίσκεται στα αναψυκτικά δημιουργεί πλαστό αίσθημα πείνας που οδηγεί σε υπερφαγία και παχυσαρκία. Γι΄αυτό είναι αδύνατο να αδυνατίσετε με τα τεχνητά γλυκαντικά στα αναψυκτικά. Επίσης, τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν ενοχοποιηθεί για επιληψία, βλάβη του οπτικού νεύρου γιατί το 10% της ασπαρτάμης μετρέπεται σε μεθυλική αλκοόλη και φορμαλδεϋδη που δηλητηριάζουν τον οργανισμό επηρεάζοντας, το πεπτικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και την όσφρηση. Η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί και με όγκους εγκεφάλου. Η ασπαρτάμη επισπεύδει το διαβήτη, επιδεινώνει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, καταστρέφει το οπτικό νεύρο, απορρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, προκαλεί σπασμούς και αλληλεπιδρά με την ινσουλίνη.

Το νερό δημιουργεί υδροηλεκτρισμό και δίνει ενέργεια στον οργανισμό και από αυτόν τον υδροηλεκτρισμό εξαρτάται η λειτουργία όλου του σώματος μέσω των νευροδιαβιβαστών.

Υδρόλυση είναι ο μεταβολισμός του νερού και είναι μια συγκολλητική ουσία μέσα στο σώμα και η χοληστερίνη μονώνει και προκαλεί τη συγκόλληση. Η πηγή ενέργειας για τη μεταφορά κατιόντων ή για τη σύνθεση ATP βρίσκεται στην αύξηση των χημικών δυναμικών με την αύξηση της ενυδάτωσης μικρών πολυφωσφορικών κατιόντων και ανιόντων, στην ιδιαίτερα δομημένη ενδιάμεση υδατώδη φάση των δυο φωσφορυλιωμένων. Το νερό αποτελεί πηγή ενέργειας για τη σύνθεση του ATP άρα η υδρόλυση παράγει ενέργεια. Όταν γίνεται υδρόλυση του συμπλόκου ATP και μαγνησίου, το νερό μεταδίδει την δική του ενέργεια αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της χημικής αντίδρασης με την ενέργεια της υδρόλυσης. Έτσι για να μας δώσει ενέργεια η τροφή πρέπει να υδρολυθεί και να διασπαστεί.


Το νερό βρίσκεται μέσα στα κύτταρα και έξω από αυτά.

Το αλάτι ρυθμίζει τον όγκο του εξωκυττάριου υγρού.

Το νερό εντός και εκτός των κυττάρων πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία. Στην κυτταρική μεμβράνη υπάρχει ένα κανάλι και μέσα από αυτό μεταφέρονται τα ένζυμα και το νερό περνάει για να γίνουν οι φυσιολογικές λειτουργίες. Αν υπάρχει αφυδάτωση δεν λειτουργεί η αντλία.

Η αντίστροφη ώσμωση γίνεται όταν δεν συμβαίνει διάχυση για να δοθεί νερό σε ζωτικά κύτταρα.

Πώς γίνεται η ωσμωτική κίνηση του νερού;

Όταν η γλυκόζη διεγείρει την παραγωγή της ινσουλίνης και ανοίγει ο δρόμος, το νερό περνά μαζί με τη γλυκόζη και τα αμινοξέα μέσα στα κύτταρα και χάνεται η αίσθηση της δίψας και όταν το σώμα εξαρτάται από την αποδέσμευση της ινσουλίνης για να μεταφέρει νερό με ώσμωση στα κύτταρα προκαλείται παχυσαρκία.

Το αλάτι ή χλωριούχο νάτριο είναι σημαντικό για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Το χλώριο γίνεται μέρος των οξέων στην πεπτική οδό για να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό και το νάτριο επηρεάζει τον όγκο των υγρών που διατηρούνται από το σώμα εκτός των κυττάρων και καθορίζει τον όγκο του αίματος που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Η βαζοπρεσίνη επικάθεται στον υποδοχέα της ώσμωσης και ρυθμίζει το νερό που περνάει. Το αλκοόλ σταματά τη λειτουργία αυτή και προκαλείται πονοκέφαλος. Το νερό στον εγκέφαλο μεταφέρεται με αντίστροφη ώσμωση.

Το αλάτι απομακρύνει τα οξέα και είναι απαραίτητο για να γίνει αλκαλικό το σώμα. Το αλάτι αφαιρεί ένα ιόν υδρογόνου και το ιόν αυτό μεταφέρεται στα νεφρά και φεύγει με τα ούρα αν υπάρχει νερό. Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση του σακχάρου και για την παραγωγή υδροηλεκτρισμού.

Το αλάτι είναι απαραίτητο για την πρόληψη καταρροής και είναι ισχυρό αντισταμινικό. Προλαμβάνει τις κράμπες. Το 27% του αποθέματος αλατιού βρίσκεται σε κρυστάλλους στη διάφυση οστού. Η οστεοπόρωση οφείλεται σε δίαιτες φτωχές σε αλάτι και όχι σε ανεπάρκεια ασβεστίου. Χωρίς αλάτι και νερό δεν απορροφάται το ασβέστιο, αλλά απομακρύνεται.

Επίσης, η επικοινωνία των νευρικών κυττάρων εξαρτάται από το αλάτι.

Η απορρόφηση τροφής εξαρτάται από τη δραστηριότητα νατρίου και καλίου.

Το άσθμα και η κυστική ίνωση βελτιώνονται με πρόσληψη αλατιού και νερού.

Η ακράτεια της ουροδόχου κύστεως σε ηλικιωμένους οφείλεται σε ανεπάρκεια αλατιού γιατί ο λείος μυς χωρίς αλάτι χάνει την ακεραιότητά του.

Η αυξητική ορμόνη και η ισταμίνη ρυθμίζουν την πρόσληψη νερού. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος η αυξητική ορμόνη ελαττώνεται και εξαρτάται από την ισταμίνη για την πρόσληψη νερού. Αν αντί για νερό πιούμε τσάι, καφέ, αναψυκτικά και αλκοόλ αφυδατωνόμαστε. Η αυξητική ορμόνη ελαττώνεται λόγω της ανεπάρκειας σε τρυπτοφάνη και σεροτονίνη. Όταν καταναλώνεται πολύ νερό τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης επανέρχονται σταδιακά.

Η αναλογία νερού μέσα στο κύτταρο και έξω αλλάζει από 1,1 στα 20 σε 0,8 στα 70 και υπάρχει λιγότερο νερό στα κύτταρα και προκαλούνται ασθένειες.


Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε αφυδάτωση

Η αίσθηση δίψας, το αίσθημα κόπωσης και η δυσκολία να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι είναι ενδείξεις αφυδάτωσης.

Πιείτε νερό αμέσως. Μετά τον ύπνο, έχετε στερήσει από τον εγκέφαλο ενέργεια και υδροηλεκτρισμό.

Όταν είστε ευερέθιστοι, όταν έχετε άγχος, κατήφεια, κατάθλιψη, κεφάλι βαρύ, και στερητικό σύνδρομο πιέστε νερό γιατί είστε αφυδατωμένοι. 

Το άσθμα, οι αλλεργίες, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι αιτίες αφυδάτωσης.

-Το άσθμα…

Οι κυψελίδες απαιτούν νερό. Όταν εισπνέετε, απορροφάται νερό από την περιφέρεια προς τις κυψελίδες, και τα μικρά σταγονίδια δημιουργούν επιφανειακή τάση που δημιουργεί τη συστολή για να βγάλετε τον αέρα από τις κυψελίδες.

Σε αφυδάτωση προκαλείται άσθμα γιατί προκειμένου να διατηρήσουμε το νερό η ισταμίνη συστέλλει τα βρογχιόλια, διεγείρει άμεσα το σχηματισμό βλέννας και βουλώνει τους βρόχους, γιατί οι κυψελίδες δεν πρέπει να ξηραίνονται.

Σε ένα άτομο που αναπνέει συνεχώς χάνεται ένα λίτρο νερό σε 24 ώρες μέσω της αναπνοής και αν δεν αντικατασταθεί γίνονται εύθραυστες οι κυψελίδες και σπάνε και προκαλείται κυστική ίνωση.

Οι ασθματικοί μπορούν να προλάβουν τις κρίσεις με νερό και αλάτι που είναι τα καλύτερα αντιισταμινικά, μαζί και όχι μόνα τους σε συνδυασμό με άλλα μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα για να προσκολλούνται στο νερό που διεισδύει στα κύτταρα.

-Η υπέρταση

Σε απώλεια νερού το 66% της ποσότητας που χάνεται είναι από το εσωτερικό των κυττάρων και το 26% από το εξωτερικό και το 8% προέρχεται από το καρδιοαγγειακό, αλλά λόγω της συστολής των τριχοειδών και την επιτάχυνση της κυκλοφορίας δεν δίνονται εμφανή τα σημεία απώλειας νερού. Έτσι σε απώλεια νερού 66% δεν υπάρχουν σημεία αφυδάτωσης. Για την πρόληψη της υπέρτασης απαιτείται νερό και αλάτι για να λειτουργήσει το σύστημα αντίστροφης ώσμωσης. Επιπλέον χρειαζόμαστε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο που είναι ενδοκυτταρικά μεταλλικά στοιχεία που θα προσκολληθούν στα νερό και δεν θα χρειαστούν, τελικά, αντυπερτασικά.  

Το αλάτι δεν προκαλεί κατακράτηση νερού.

Η σωστή αναλογία νερού προς αλάτι (1/4 του κουταλιού καφέ αλάτι, δηλαδή 1 και 1/2 γραμμάριο για ένα λίτρο νερό. Όπως και ο ορός του νοσοκομείου έχει 9 γραμμάρια αλάτι για 1 λίτρο νερού. Στην ιατρική χρησιμοποιείται διάλυμα αλατιού 0,9% ως φυσιολογικός ορός.

Να καταναλώνετε αλάτι που περιέχει και τα υπόλοιπα 80 μεταλλικά στοιχεία και το καλύτερο είναι το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι με ιώδιο. Συμπληρωματικά να λαμβάνετε ιώδιο ή φύκια για να μην πάθετε βρογχοκήλη.

Η στέρηση αλατιού προκαλεί πόνους.

Η λήψη αντιισταμινικών προκαλεί ασθένειες.

-Η πρωινή ναυτία εγκυμοσύνης είναι ένδειξη αφυδάτωσης της μητέρας και του παιδιού.

Η ισταμίνη είναι αυξητική ορμόνη στα νεογνά και κατά την ενδομήτρια ζωή αντανακλά τα συμπτώματα μέσω του συστήματος της μητέρας, γι΄αυτό και οι εγκυμονούσες κατακρατούν αλάτι και έχουν οιδήματα. Η αύξηση πρόσληψης νερού εξαφανίζει την πρωινή ναυτία, τα παιδιά γίνονται δυόμιση εκατοστά ψηλότερα και έχουν πιο ανεπτυγμένη δομή του τριχωτού της κεφαλής.

-Η δυσπεψία αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης.

Με τους αναστολείς Η2-ανταγωνιστών της ισταμίνης αναστέλλεται η βασική και την μετά από διέγερση γαστρική έκκριση, μειώνοντας τον όγκο και την περιεκτικότητά σε οξύ και πεψίνη και αντιμετωπίζεται έτσι το σύμπτωμα και όχι το αίτιο.

-Η ισταμίνη προκαλεί πόνο άμεσα και έμμεσα.

Οι ημικρανίες, η στηθάγχη, ο πόνος της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οι πόνοι της μέσης, οι ινομυαλγίες, ο πόνος της κολίτιδας, ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας θεραπεύονται με 2 ποτήρια νερό.

Πώς γεννιέται ο πόνος;

Το pH του σώματος 7,4 που είναι το ενδοκυτταρικό pH. Αν πίνετε αρκετό νερό και παίρνετε αρκετό αλάτι και μεταλλικά στοιχεία, κάνετε το σώμα σας να γίνει αλκαλικό, γιατί το σώμα απομακρύνει την υπερβολική οξύτητα μέσω της παραγωγής των ούρων. Έτσι όταν τα ούρα σας είναι κιτρινωπά σημαίνει ότι το σώμα σας απομακρύνει μέρος από τα οξέα του. Στην ιδανική περίπτωση τα ούρα σας δεν θα πρέπει να είναι έντονα κίτρινα. Όταν τα ούρα σας είναι έντονα κίτρινα ή πορτοκαλί, αυτό σημαίνει πως το σώμα σας είναι πραγματικά αφυδατωμένο και θα παρουσιάσει ασθένεια.  Η προκαλλικρεϊνη είναι πολύ ευαίσθητη στις αυξομειώσεις του pH. Όταν το pH γίνεται όξινο, όταν, δηλαδή, πέφτει σε 6,7-6,5, η ελεύθερη καλλικρεϊνη μετατρέπεται σε κινίνη και καθώς στην περιοχή υπάρχουν νευρικές απολήξεις, η κινίνη στις νευρικές απολήξεις προκαλεί πόνο. Έτσι παράγεται ο πόνος σε αφυδάτωση. Γι’ αυτό στη ρευματοειδή αρθρίτιδα οι πόνοι μεταφέρονται από το χέρι, στο γοφό και από το γοφό στο γόνατο, γιατί μεταφέρεται η αφυδάτωση.

-Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια κόπωση, ο καρκίνος, οι νευρολογικές διαταραχές και το εγκεφαλικό, όλα προκαλούνται από την αφυδάτωση…

Πώς η αφυδάτωση ανεβάζει την χοληστερίνη

Όταν τρώτε τροφές και δεν πίνετε νερό, πριν φάτε, τότε η γαστρεντερική οδός ψάχνει να βρει νερό στα γρήγορα και τελικά αντλεί από το νερό που κυκλοφορεί στο σώμα. Έτσι, η κυκλοφορία συνεχίζεται και δανείζεται νερό από τους υπόλοιπους ιστούς, για να φέρει αρκετό νερό στην γαστρεντερική οδό, αρκετό για να διασπάσει τις τροφές και να τις διαλύσει, να τις ρευστοποιήσει και να τις μεταφέρει στο πυλαίο σύστημα και από εκεί στο συκώτι. Το συκώτι χρειάζεται πολύ νερό, ώστε να τεθούν σε λειτουργία οι υδρολυτικές ιδιότητες των φυσιολογικών μεταβολικών δραστηριοτήτων. Αυτό το συμπυκνωμένο αίμα πηγαίνει στη δεξιά πλευρά της καρδιάς και ωθείται μέσω του κυκλοφορικού στους πνεύμονες. Μέσα στους πνεύμονες χάνετε και άλλο νερό, μέσω της αναπνοής. Τώρα αυτό το όξινο, συμπυκνωμένο αίμα φθάνει στην αριστερή πλευρά της καρδιάς και μετά ξαναμπαίνει στην κυκλοφορία.

Η πρώτη περιοχή, στην οποία μπαίνει αυτό το συμπυκνωμένο, όξινο αίμα μέσα στο αρτηριακό σύστημα είναι η ίδια η καρδιά. Από την αφυδάτωση τα τριχοειδή αγγεία είναι συσπασμένα λόγω της αφυδάτωσης και η ταχύτητα με την οποία περνάει το αίμα μέσα από τη μεμβράνη της καρδιάς, προκαλεί σχισμές. Το αίμα πηγαίνει κάτω από την μεμβράνη μέσα από τις σχισμές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή στον εγκέφαλο και την καρδιά. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας έρχεται να καλύψει την περιοχή της βλάβης, να εξομαλύνει τις σχισμές και να τις κάνει αδιαπέραστες, ώστε να θεραπευθούν. Όμως, παίρνοντας φάρμακα κατά της χοληστερίνης δεν εξομαλύνεται η σχισμή. Η μέτρηση των επιπέδων χοληστερόλης γίνεται στο αίμα από τις φλέβες και όχι στο αρτηριακό αίμα. Και σίγουρα δεν θα έχετε ακούσει ποτέ ότι η χοληστερόλη φράζει το φλεβικό σύστημα, παρά τη χαμηλή ροή του αίματος και παρά την κολλώδη φύση της χοληστερόλης να κολλά στα τοιχώματα. Το αίτιο δεν είναι η χοληστερίνη και γι΄αυτό οι στατίνες δεν είναι απαραίτητες. Και αν και η καρδιά διενεργεί την κυκλοφορία του αίματος, το αρτηριακό της σύστημα κινδυνεύει από την αφυδάτωση.

Αλλά και ο εγκέφαλος αποτελείται από 85% από νερό.

Αν εξετάσετε μια διατομή νεύρου στους νευράξονες ή στα νεύρα του σώματος θα παρατηρήσετε τους μικροσωληνίσκους, που είναι διάτρητοι και αποστραγγίζουν νερό από το κυτταρόπλασμα και περνούν και τα υλικά, ακολουθώντας τη ροή. Οι μικροσωληνίσκοι έχουν πρωτεϊνες φορείς που μεταφέρουν κυστίδια στη ροή μέχρι τις νευρικές απολήξεις.

Για να λειτουργεί καλά αυτό το σύστημα μεταφοράς, απαιτείται νερό στο νευρικό σύστημα. Γι΄αυτό και ο εγκέφαλος αποτελείται από 85% από νερό, γιατί το φαινόμενο της ανάστροφης ώσμωσης τον προμηθεύει διαρκώς. Όταν υπάρχει αρκετό νερό χρησιμοποιείται και η διάχυση. Η μεταφορά των κυστιδίων μέσα από τις διόδους του νερού, στα νεύρα απαιτεί εβδομάδες και μήνες και η αφυδάτωση στους ηλικιωμένους επιβραδύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία.


 

Πρόληψη καρκίνου με ενυδάτωση

Τα καρκινικά κύτταρα είναι αναερόβια και έχουν χαμηλές ανάγκες σε οξυγόνο. Μάλιστα, έχουν χαρακτηριστικά βλαστικών κυττάρων και μπορούν να μετατρέπονται εύκολα. Όταν το σώμα αφυδατώνεται τα κύτταρα ανάγονται στην πρωτόγονη μορφή τους, από τα οποία θα προκύψουν άλλα κύτταρα. Ο καρκίνος προκαλείται από τη δυσλειτουργία ενός πολυπαραγοντικού συστήματος και πρέπει να  πάθουν βλάβη πολλά συστήματα, για να προκύψει ο καρκίνος. Οι βλάβες του DNA προκαλούν καρκίνο.

Όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό για να βγάλει το ιόν υδρογόνου, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο DNA. Κατά την αφυδάτωση χάνετε τρυπτοφάνη, που αποτελεί μέρος ενός ενζύμου που εμπλέκεται στο σύστημα ελέγχου ποιότητας του DNA. 

Ακόμη το νερό λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας, γιατί κάθε κύτταρο βρίσκεται σε ένα υδατώδες περιβάλλον. Κατά την αφυδάτωση κλείνουν οι δίοδοι νερού στην κυτταρική μεμβράνη και χάνονται και τα συστήματα υποδοχέων της, γιατί δεν υπάρχει νερό για να μεταφέρει τις πρωτεϊνες μεταφορείς στους υποδοχείς. Έτσι τα κύτταρα δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν υποδοχείς.

Η ισταμίνη αυξάνει την αποδέσμευση ασβεστίου, επειδή τα άτομα ασβεστίου, όταν δημιουργούν δεσμούς και συνενώνονται, παγιδεύουν μια μονάδα ATP, μια μονάδα ενέργειας. Η ισταμίνη διασπά αυτόν τον δεσμό και αποδεσμεύει το ATP. Κατά την αφυδάτωση υπάρχει πολύ ελεύθερο ασβέστιο, γιατί όταν δεν υπάρχει υδατοηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να βρεθεί άλλη διαθέσιμη ενέργεια και ο δεσμός ασβεστίου αποδεσμεύει την ενέργεια του στο ενδοπλασματικό δίκτυο ή μέσα στην οστική δομή. Αυτό το επιπλέον ασβέστιο ενεργοποιεί τις πρωτεάσες και οι υποδοχείς καταστρέφονται. Και η πρωτεϊνη κινάση C, που είναι μια μορφή της πρωτεινης κινάσης που ενεργοποιεί την ανάπτυξη κανονικά, απαντά στα μηνύματα που δέχεται από τα συστήματα αγγελιοφόρους και διασπάται και μεταβάλλεται σε πρωτεϊνη κινάση Μ, που είναι αυτόνομη που όταν ωθεί την ανάπτυξη δεν σταματά με τίποτε και τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται υπερβολικά και δημιουργούνται εξογκώματα. Το σώμα είναι σύνολο συστημάτων και εξαρτάται από αυτούς τους υποδοχείς. Όταν καταστρέφονται οι υποδοχείς τα κύτταρα αντιγράφονται συνέχεια, αφού δεν υπάρχουν οι υποδοχείς που θα τα συγκρατήσουν κι έτσι αναπτύσσεται ο καρκίνος. 

Επίσης, όταν εκκρίνεται, η πρωτεϊνη κινάση Μ ενεργοποιεί τους υποδοχείς της και η αναλογία κατασταλτικών προς βοηθητικά κύτταρα μέσα στον μυελό των οστών γίνεται δύο προς ένα και ο μυελός των οστών μπαίνει σε ανοσοκαταστολή. Επίσης, σε κατάσταση αφυδάτωσης υπάρχει διέγερση της ιντερλευκίνης 1 και αναστολή της ιντερλευκίνης 2. Η ιντερλευκίνη 2 προασπίζει το σώμα ενάντια στα βακτήρια και στα καρκινικά κύτταρα, επειδή διεγείρει την παραγωγή της ιντερφερόνης. Η ιντερφερόνη διεγείρει την διοξυγονάση της ινδολεαμίνης, που διασπά την τρυπτοφάνη και τις ινδολεαμίνες και παράγει οξυγόνο, όζον, ανιόν υπεροξειδίου και υπεροξείδιο του υδρογόνου και όπως όλοι πια γνωρίζουν το οξυγόνο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Η αφυδάτωση αναστέλλει την παραγωγή ινερφερόνης και δεν παράγεται το οξυγόνο που χρειάζεται. Μάλιστα το ανιόν υπεροξειδίου οξυγονώνει περιοχές που βρίσκονται σε φλεγμονώδες περιβάλλον, που δεν λαμβάνουν οξυγόνο. Η έλλειψη νερού σταματά αυτή τη διαδικασία.

Η θεραπεία των ασθενειών με νερό

  • Να πίνετε νερό σε τακτική βάση και να τρώτε αλάτι σε τακτική βάση και να κάνετε άσκηση σε τακτική βάση γιατί η χημεία του εγκεφάλου εξαρτάται από την κίνηση των μυών. Για παράδειγμα οι μύες της γάμπας είναι βοηθητικές της καρδιάς για τη φλεβική κυκλοφορία.
  • Να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή με 20% πρωτεϊνες, 80% λαχανικά και φρούτα, χωρίς πολύ άμυλο. Να πίνετε νερό, κόψτε τα αναψυκτικά και θα έχετε την υγεία σας.
  • Όταν ξυπνάτε το πρωί και να πίνετε δύο ποτήρια νερό για πρόληψη της αφυδάτωσης που τυχόν προκλήθηκε τη νύχτα.
  • Να πίνετε 1/2 ποτήρι νερό πριν το φαγητό για να διευκολύνετε τη χώνεψη και ένα ποτήρι νερό δυόμιση ώρες μετά το φαγητό για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της πέψης και να ενυδατωθούν οι περιοχές που έχασαν νερό, που διοχετεύτηκε στο κυκλοφορικό σύστημα.
  • Να τρώτε 1/4 κουταλάκι καφέ θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι για κάθε λίτρο νερού, που καταναλώνετε και άλλα μεταλλικά στοιχεία.
  • Οι πρωτεϊνες που καταναλώνετε θα πρέπει να είναι αυγά, και τυρί, όπως cottage για να παίρνετε όλα τα αμινοξέα.
  • Πώς να αντιστρέψετε τα αποτελέσματα της αφυδάτωσης: Απαιτείται διατροφή πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και μαγγάνιο. 
  • Και να θυμάστε ότι το νερό απομακρύνει όλες τις τοξίνες, ακόμη και και τη ραδιενέργεια.

Η αφυδάτωση είναι κύρια αιτία των περισσότερων ασθενειών. Η θεωρία του Dr Fereydoon Batmaghelidj…

Διαβάστε, ακόμη,

Μήπως πονάτε κατά την ούρηση;

Γιατί πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό

Μην πίνετε το νερό που έχει μείνει όλη τη νύχτα σε ένα ποτήρι

Φτιάξτε μόνοι σας αλκαλικό νερό

Το ορθομοριακό νερό είναι το καλύτερο νερό

 Να πίνετε πολύ νερό

Σημεία αφυδάτωσης

Αφυδάτωση και υπερυδάτωση

Πίνουμε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι

Ενυδάτωση με τροφές

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Τα χρωματιστά χάπια που θεραπεύουν την αφυδάτωση

Το καλύτερο νερό

Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων

Θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ