Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Ζιρκόνιο και υγεία

Print Friendly, PDF & Email

Είναι επικίνδυνο το ζιρκόνιο για την υγεία;

 

Το ζιρκόνιο είναι ένα χημικό στοιχείο με σύμβολο Zr και ατομικό αριθμό 40.

Πρόκειται για ένα λαμπερό, γκρι-λευκό, ισχυρό μέταλλο.

Το ζιρκόνιο χρησιμοποιείται, κυρίως, ως πυρίμαχο και παράγοντας αδιαφάνειας, αν και χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες ως συστατικό κραμάτων στην διάβρωση.

Το ζιρκόνιο σχηματίζει μια ποικιλία ανόργανων και οργανομεταλλικών ενώσεων, όπως το διοξείδιο του ζιρκονίου και το διχλωρίδιο ζιρκονοκενίου. 

Το ζιρκόνιο εμφανίζεται στο μετάλλευμα ζίρκον-zircon και και υπάρχει στο φλοιό της γης αφθονία 0,023%. 

Το ζιρκόνιο υπάρχει σε όλους τους ανθρώπινους ιστούς και όργανα, που περιέχουν 0,01 και 0,06 μγρ ανά γρ νωπού ιστού. Συγκεντρώνεται στα λίπη (18,7 μγρ ανά γρ).

Το κρέας, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα διάφορα κάρυα περιέχουν 1-3 μγρ ζιρκονίου ανά γρ νωπό βάρους. Χαμηλότερα επίπεδα παρουσιάζονται στα φρούτα και στα θαλασσινά.

Η απέκκρισή του γίνεται μέσω του εντέρου. Αν χορηγηθεί ζιρκόνιο με ένεση, αυτό συσσωρεύεται στα οστά.

Βραχυπρόθεσμη έκθεση σε σκόνη ζιρκονίου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, αλλά μόνο η επαφή με τα μάτια απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Το επιτρεπόμενο όριο έκθεσης του ζιρκονίου είναι 5 mg / m3 σε μια 8ωρη εργάσιμη ημέρα.

Γενικά, θεωρείται ασφαλές.

Βιοϊατρικές εφαρμογές του ζιρκονίου

Το ζιρκόνιο χρησιμοποιείται σε οδοντικά εμφυτεύματα, στην επανορθωτική γόνατος και την αντικατάσταση του ισχίου και την αποκατάσταση του μέσου ωτός.

  • Το ζιρκόνιο δεσμεύει ουρία, και έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς προς όφελος των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο (σύστημα REDY) στην αιμοκάθαρση.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της υπερκαλιαιμίας. 
  • Το ζιρκόνιο χρησιμοποιείται,συνήθως, σε προϊόντα. π.χ. αποσμητικά, αντιιδρωτικά αεροζόλ και επίσης στον καθαρισμό του νερού (π.χ. έλεγχος της ρύπανσης του φωσφόρου, των βακτηρίων  και των πυρετογόνων στο μολυσμένο νερό). 

Διαβάστε, επίσης

Υπεριδρωσία

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ