Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚτηνιατρικήΤρόποι για μακροχρόνια υγεία για τις γάτες σας

Τρόποι για μακροχρόνια υγεία για τις γάτες σας

Πρόληψη υγείας στις γάτες

Καταρχήν τα γατάκια είναι ευαίσθητα και χρειάζονται πολύ φροντίδα και προσοχή. Στη διάρκεια του πρώτου της ζωής τους πρέπει να μεγαλώσουν και οι ενεργειακές τους ανάγκες είναι μεγάλες. Η ανάπτυξη προκαλεί στρες και επίσης, το αμυντικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία χλωρίδας εντέρου και πεπτικές διαταραχές. Σε αυτήν την ηλικία τα γατάκια σας πρέπει να παίρνουν τροφές με πολλά θρεπτικά συστατικά για υποστήριξη και ενίσχυση της φυσικής άμυνας. Να δίνετε σε αυτήν την ηλικία και γάλα στα γατάκια σας. 

Η υγεία των νεφρών είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της μακρόχρονης υγείας και καλής φυσικής κατάστασης της γάτας. Τα νεφρά έχουν ζωτική σημασία, γιατί φιλτράρουν το αίμα, απομακρύνουν τις τοξίνες, βοηθούν στην ισορροπία των ανόργανων αλάτων και στην παραγωγή των ορμονών. 

Ακόμη, οι γάτες σας πρέπει να έχουν υγιείς αρθρώσεις και καλή κινητικότητα, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνουν πρωτεϊνες που θα τρέφουν και το μυϊκό σύστημα. 

Οι βιταμίνες Α, Ε και C, τα ανόργανα άλατα, όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, η φυσική αναλογία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β προάγουν την υγεία του δέρματος και βοηθούν να διατηρείται ένα δυνατό και όμορφο τρίχωμα.

Οι βιταμίνες C και Ε υποστηρίζουν και την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η υγεία και η προστασία των δοντιών από την πλάκα και την τρυγία εξασφαλίζονται με τις τραγανές τροφές.

Και οι γάτες σας έχουν ανάγκη από φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, για να ρυθμίζεται η δίοδος της τροφής από το έντερο και να αναπτύσσονται τα ωφέλιμα βακτηρίδια. Ακόμη, επειδή οι γάτες καθαρίζονται με τη γλώσσα μαζεύονται τρίχες στον πεπτικό σωλήνα και οι διαιτητικές ίνες εγκλωβίζουν τις τρίχες και τις μεταφέρουν από το στομάχι στο έντερο, έτσι ώστε να αποβληθούν με τα κόπρανα. Η σκληρή επιφάνεια της γλώσσας καθαρίζει το τρίχωμα. Οι τρίχες συγκεντρώνονται στο στομάχι, σαν μπάλες, οι οποίες απομακρύνονται είτε με εμετό είτε με τα κόπρανα. Αυτές οι τρίχες είναι τα τριχοβεζωάρια. Οι διαιτητικές ίνες απομακρύνουν με φυσική διαδικασία τις μπάλες από τρίχες.

Και η υγεία του ουροποιητικού συστήματος είναι σημαντική στις γάτες, για να μην συσσωρεύονται κρύσταλλοι. 

Επίσης, οι γάτες έχουν τάση για παχυσαρκία. Το βασικό αίτιο της παχυσαρκίας είναι η ανισορροπία ανάμεσα στις θερμίδες που προσλαμβάνονται με την τροφή και στην ενέργεια που δαπανάται. Οι υπερβολικές θερμιδες και η περιορισμένη φυσική άσκηση οδηγούν σε αύξηση του βάρους. Αν μια γάτα είναι λιγότερο δραστήρια, ζει μέσα στο σπίτι ή είναι στειρωμένη πρέπει να μην τρώει πολλά κακά λιπαρά.

Για να ζήσουν, πολλά χρόνια, οι γάτες σας χρειάζονται ιατρική φροντίδα, καλή διατροφή και καλό τρόπο ζωής. Μια υγιής γάτα  μπορεί να ζήσει 16, 20 ή και περισσότερα χρόνια. 

Βοηθήστε, την.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Διαβάστε, επίσης, 

Να δίνετε υγιεινές τροφές στα κατοικίδιά σας

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Έξυπνο κολάρο για τους σκύλους και τις γάτες σας

Ζωοτροφές

Γιατί πρέπει να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα

Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

Διατροφικά σκάνδαλα

Σακχαρώδης διαβήτης στα κατοικίδια

Τα κατοικίδια ωφελούν την υγεία μας

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ