Τα βασικά για τις Πρώτες Βοήθειες
Καταρχήν οι διασώστες πρέπει να γνωρίζουν το ανθρώπινο σώμα
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από διάφορα συστήματα και το καθένα έχει το ρόλο του για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Είναι, άρα, πολύ σημαντικό για τον διασώστη σε περίπτωση ανάγκης να γνωρίζει τα βασικά στοιχεία της ανθρώπινης ανατομίας για να μπορέσει να βοηθήσει όταν η ανάγκη το επιβάλλει.
Τα βασικά συστήματα για την παροχή Πρώτων Βοηθειών
-Νευρικό σύστημα
Το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από το κεντρικό νευρικό σύστημα που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη και το περιφερικό νευρικό σύστημα που αποτελείται από τα κινητικά και αισθητικά νεύρα. Ο εγκέφαλος είναι ο ρυθμιστής των λειτουργιών όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού συμπεριλαμβανομένου και του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού.
-Καρδιαγγειακό σύστημα
Αποτελείται από την καρδιά, τα αγγεία και τα νεύρα. Μέσω της καρδιάς το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Οι αρτηρίες παίρνουν αίμα από την καρδιά, ενώ οι φλέβες το επιστρέφουν πίσω. Τα μικρότερα αγγεία που είναι τα φλεβίδια, τα αρτηριόλια και τα τριχοειδή βρίσκονται προς το εξωτερικό μέρος του σώματος και συνήθως, κοντά στο δέρμα. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και χρήσιμα συστατικά για την λειτουργία του οργανισμού. Ο σφυγμός είναι μια συστολή της καρδιάς και είναι αισθητός από τα σημεία που περνούν οι καρωτίδες και οι αρτηρίες στο σώμα. Η ανεύρεση του σφυγμού είναι βασικό μέλημα για έναν διασώστη, αν και πολλές φορές είναι δύσκολο να ανιχνευτεί και γι΄αυτό χρησιμοποιούνται και άλλα σημεία ανίχνευσης των ζωτικών λειτουργιών, όπως χρώμα του δέρματος, κινητικότητα του ασθενούς, θερμοκρασία σώματος κ.α.
–Αναπνευστικό σύστημα
Αποτελείται από τον αεραγωγό (στόμα, φάρυγγας, λάρυγγας, τραχεία, βρόγχοι, βρογχιόλια) και τους πνεύμονες με τις κυψελίδες. Με το αναπνευστικό σύστημα παρέχεται οξυγόνο στο αίμα και μετά από την καύση του αποβάλλεται διοξείδιο του άνθρακα. Ο διασώστης πρέπει να ελέγχει, να απελευθερώνει και να συντηρεί την αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς.
-Γαστρεντερικό σύστημα
Αποτελείται από τον οισοφάγο, το στομάχι και το έντερο. Έχει σαν λειτουργία την επεξεργασία των τροφών, την απορρόφηση και την αποβολή των άχρηστων ουσιών. Το συκώτι και το πάγκρεας ανήκουν στο γαστρεντερικό σύστημα.
–Ουροποιητικό σύστημα
Αποτελείται από τα νεφρά, τους ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη. Έχει σαν λειτουργία τον καθαρισμό από τα απόβλητα του οργανισμού και διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για το ανθρώπινο σώμα.
-Μυοσκελετικό σύστημα
Αποτελείται από τα οστά, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους μύες.
Βασικές οδηγίες για τους διασώστες
- Ποτέ δεν πρέπει να θέσετε σε κίνδυνο τη δική σας ασφάλεια και ζωή
- Μην χάνετε την ψυχραιμία σας
- Να ενθαρρύνετε και να εμψυχώνετε τους ασθενείς
- Εφαρμόστε ότι είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε τον ασθενή στη ζωή μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια
- Μην μετακινείτε τον ασθενή, εκτός αν υπάρχει κίνδυνος
- Εάν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του, ελέγξτε για χαρτιά ή ταυτότητα ή κάποιο χαρτί που να δείχνει αν πάσχει από κάποια χρόνια ασθένεια
Οι τρεις πρώτες κινήσεις Πρώτων Βοηθειών
1)Εξασφάλιση της ασφάλειας του διασώστη και του θύματος
2)Αξιολόγηση της κατάστασης του θύματος
-Αναπνοή και σφυγμός
-Αιμορραγίες
-Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
-Κατάγματα στη σπονδυλική στήλη
-Κατάγματα μηρού
-Διάφορα κατάγματα και τραύματα
-Εγκαύματα
-Άλλες ασθένειες
3)Καλέστε βοήθεια και ασθενοφόρο και δώστε την ακριβή τοποθεσία του ατυχήματος, περιγράψτε τη φύση του ατυχήματος, την κατάσταση του ασθενούς και τον βαθμό της επείγουσας κατάστασης. Επίσης, δώστε πληροφορίες για τον αριθμό, την ηλικία και το φύλο των τραυματιών και για τον τύπο των κακώσεων που έχουν οι τραυματίες.
Διαβάστε, επίσης,
Πώς να μετακινήσετε κάποιον με τραύμα στη ράχη ή στον αυχένα
Διάσωση σε επείγουσες καταστάσεις
Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές
Διάσωση σε επείγουσες καταστάσεις
Τι πρέπει να προσέξετε σε πνιγμό
Τι να κάνετε αν κάποιος κάνει σπασμούς
Τι να κάνετε για έναν τραυματία
Οι επικίνδυνες κακώσεις μετά από τραυματισμό
Πρώτες βοήθειες σε Παροξυσμική Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία
Πρώτες βοήθειες σε έκθεση χημικών ουσιών
Δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα
Τι να κάνετε αν γίνει τροχαίο μπροστά σας
Οι επικίνδυνες κακώσεις μετά από τραυματισμό
www.emedi.gr