Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΛειχηνοειδής πιτυρίαση
Array

Λειχηνοειδής πιτυρίαση

Εμφανίζεται σαν οξεία και χρόνια

 

Η λειχηνοειδής πιτυρίαση εμφανίζεται με δυο μορφές, οι οποίες αλληλοεπικαλύπτονται, την οξεία και την χρόνια. 

Η οξεία μορφή ή ευλογιοειδόμορφος λειχηνοειδής πιτυρίαση ή νόσος των Mucha-Habermann και η χρόνια λειχηνοειδής πιτυρίαση.

Είναι τύποι αγγειϊτιδας, αλλά μπορεί να συνυπάρχουν με λέμφωμα και τότε ονομάζεται λεμφωματοειδής βλατίδωση. 

Όμως, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθεις και οφείλονται σε αντίδραση του δέρματος.

Η οξεία μορφή ή ευλογιοειδόμορφος λειχηνοειδής πιτυρίαση ή νόσος των Mucha-Habermann

Είναι οξεία λεμφοκυτταρική αγγεϊτιδα που προκαλείται από άνοσα συμπλέγματα και εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό αιμορραγικού τύπου βλατιδώδες εξάνθημα στο δέρμα. Είναι συχνότερη σε νεαρότερα άτομα. Μπορεί να εμφανίζεται στον κορμό και στα άκρα. Οι βλάβες έχουν βαθύ ερυθρό χρώμα και μερικές εμφανίζουν εφελκιδώδη επιφάνεια και υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες. Μπορεί να υπάρχουν και αιμορραγικές και νεκρωτικές βλατίδες. Μπορεί να είναι εκτεταμένες ή περιορισμένης έκτασης και αφήνουν ουλές μετά την αποδρομή τους.

Μερικές από αυτές τις βλάβες μοιάζουν με εκείνες της ανεμοβλογιάς. Κάθε προσβολή μπορεί να διαρκέσει 2 μήνες και ο ασθενής εμφανίζει αρκετά επεισόδια σε μερικά έτη.

Γίνεται βιοψία δέρματος: Η ιστολογική εικόνα ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο του εξανθήματος και τα τριχοειδή του χορίου περιβάλλονται και διηθούνται από μικρού μεγέθους λεμφοκύτταρα, ενώ παρατηρείται υπερπλασία του ενδοθηλίου τους. Υπάρχει έντονη φλεγμονώδη κυτταρική διήθηση και η γειτονική επιδερμίδα έχει πορφύρα και σπογγίωση.

Οι βλάβες βρίσκονται, κυρίως, στις εσωτερικές επιφάνειες των άκρων. Πρέπει να γίνεται διαφοροδιάγνωση από ανεμοβλογιά, η οποία εμφανίζει οξύ φυσαλιδώδες εξάνθημα μικρής διάρκειας με προσβολή και του στόματος.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την οξεία λειχηνοειδή πιτυρίαση.

Η χρόνια λειχηνοειδής πιτυρίαση

Είναι χρόνιο ερυθηματολεπιδώδες εξάνθημα άγνωστης αιτιολογίας που προσβάλλει τα άκρα. Μπορεί να συνυπάρχει ήπιος πυρετός και κακουχία και προκαλείται από άνοσα συμπλέγματα, επειδή διαπιστώνονται κυκλοφορούντα άνοσα συμπλέγματα και εναπόθεση ανοσοσφαιρινών και συμπληρώματος στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του προσβεβλημένου δέρματος.

Μπορεί να οφείλεται και σε ιό.

Η αρχική βλάβη είναι μια ερυθροϊώδης κηλίδα που γρήγορα μετατρέπεται σε ερυθρόφαιη βλατίδα. Καθώς, η βλάβη γίνεται περισσότερο επίπεδη αναπτύσσονται καλά προσκολλημενα λέπια στην επιφάνειά της και έχει ρόδινο χρώμα. Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση παρατηρείται, μερικές φορές στις δερματικές περιοχές που προϋπήρχαν οι βλάβες.

Μεμονωμένες κηλίδες και βλατίδες εμφανίζονται λιγότερο ή περισσότερο συμμετρικά στα άκρα.

Η ιστολογική εικόνα εμφανίζει λεμφοκυτταρικού τύπου διήθηση που περιβάλλει και προσβάλλει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί αγγειακή καταστροφή. Παρατηρείται παρακεράτωση και η επιδερμίδα εμφανίζεται ακανθωτική με σπογγίωση.  Στο άνω τμήμα της επιδερμίδας υπάρχουν αποδιοργανωμένα κερατινοκύτταρα και στο επιφανειακό χόριο υπάρχει χρόνια περιαγγειακή φλεγμονώδης κυτταρική διήθηση. Η νόσος είναι χρόνια και συνήθως, υποχωρεί μετά λίγα έτη.

Μπορεί να βοηθήσει η υπεριώδης ακτινοβολία ή η λήψη ερυθρομυκίνης για 3 εβδομάδες.

Τα καλύτερα προϊόντα για τις παθήσεις του δέρματος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις παθήσεις του δέρματος

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Η νόσος των δοκιμαστηρίων

Τι είναι τα λέπια στο δέρμα

Διαφορική διάγνωση κηλίδων του δέρματος

Ιχθύαση

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοανάδραση και Διαβήτης

Βιοανάδραση και Διαβήτης. Πώς η κβαντική ιατρική βιοανάδραση συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Η βιοανάδραση προσπαθεί να σας διδάξει να ελέγχετε τις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ