Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Τρεχαλόζη

Η υγιεινή ζάχαρη

Η τρεαλόζη,  είναι ένας φυσικός άλφα-συνδεδεμένος δισακχαρίτης που σχηματίζεται από ένα α, α-1,1-γλυκοζίτη δεσμό μεταξύ δύο μονάδων α-γλυκόζης. Η τρεχαλόζη υπάρχει ατην ερυσιβώδη σίκαλη, και στο μάννα, μια ουσία που γίνεται από σκαθάρια.

Μπορεί να συντεθεί από βακτήρια, μύκητες, φυτά , και ζώα ασπόνδυλα και βοηθά τα φυτά και τα ζώα να αντέχουν σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας. Έχει δυνατότητες κατακράτησης νερού, και χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και καλλυντικά. Η τρεχαλόζη σχηματίζει μια γέλη, καθώς τα κύτταρα αφυδατώνονται και αποτρέπεται η διάσπαση του εσωτερικού των οργανιδίων του κυττάρου.  

Επίσης, έχει αντιοξειδωτική δράση. 

Η τρεαλόζη χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές.

Η τρεαλόζη αλληλεπιδρά άμεσα με τα νουκλεϊκά οξέα, διευκολύνει την τήξη του δίκλωνου DNA και σταθεροποιεί τα μονόκλωνα νουκλεϊκά οξέα. 

Θρεπτικές και διατροφικές ιδιότητες τρεχαλόζης
Η τρεαλόζη είναι διατροφικά ισοδύναμα με τη γλυκόζη, γιατί διασπάται γρήγορα σε γλυκόζη από το ένζυμο την τρεχαλάση. Η τρεαλόζη έχει περίπου 45% της γλυκύτητα της σακχαρόζης σε συγκεντρώσεις πάνω από 22%, αλλά όταν η συγκέντρωση μειώνεται, η γλυκύτητα του μειώνεται πιο γρήγορα από εκείνη της σακχαρόζης, έτσι ώστε ένα διάλυμα 2,3% είναι 6,5 φορές λιγότερο γλυκό από  το ισοδύναμο διάλυμα ζάχαρης. 

Βιολογικές ιδιότητες τρεχαλόζης
Στη φύση, η τρεχαλόζη μπορεί να βρεθεί στα ζώα, στα φυτά και στους μικροοργανισμούς. Στα ζώα, η τρεχαλόζη υπάρχει σε γαρίδες, και επίσης σε έντομα, όπως οι ακρίδες, ακρίδες, οι πεταλούδες, και οι μέλισσες. Η τρεαλόζη κατόπιν διασπάται σε γλυκόζη από το ένζυμο τρεχαλάση για χρήση. 
Η τρεαλόζη είναι το κύριο μόριο αποθήκευσης ενέργειας υδατανθράκων που χρησιμοποιείται από τα έντομα για την πτήση. 
Στα φυτά, η παρουσία της τρεαλόζης παρατηρείται σε ηλιόσπορους και σε θαλάσσια φύκια. Επίσης, απαντάται σε ορισμένα μανιτάρια, όπως shiitake (Lentinula edodes), maitake (Grifola fondosa), nameko (Pholiota nameko) κ.ά. Η τρεαλόζη μπορεί επίσης να βρεθεί σε μικροοργανισμούς όπως ζύμες  και μεταβολίζεται από έναν αριθμό βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Streptococcus mutans, που είναι το κοινό βακτήριο του στόματος υπεύθυνο για την οδοντική πλάκα.

Η τρεχαλόζη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Η τρεχαλόζη προκαλεί αυτοφαγία μέσω της οδού mTOR. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου του Huntington, της νόσου του Parkinson ή να βοηθήσει στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πρωτεϊνών. 
Η τρεχαλόζη έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, πιθανώς μέσω της μείωσης της αναλογίας Ρ62 / Beclin-1 και μέσω της αύξησης της αυτοφαγίας στο μετωπιαίο φλοιό. Επίσης, αποτρέπει τη φρουκτόζη από την είσοδο στο ήπαρ και μπορεί να προκαλέσει αυτοφαγία των ηπατικών κυττάρων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οδηγώντας σε μια θεραπεία της ασθένειας ”λιπώδης διήθηση του ήπατος”

Πολλά ζώα πλην του ανθρώπου συχνά έχουν υποθερμία κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης. Οι αρκούδες νερού και οι μικροσκοπικοί πολυκύτταροι οργανισμοί, μπορεί να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες με την αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των εσωτερικών υδάτων τους με σάκχαρα τρεχαλόζης, αποτρέποντας την κρυστάλλωση των μεμβρανών των κυττάρων.

Διαβάστε, επίσης,

Υποθερμία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη

Το Glycobloc θεραπεύει τον καρκίνο φυσικά

Η καλύτερη διατροφή για τους διαβητικούς

Είναι υγιεινή η στέβια;

Υποκατάστατα τροφίμων

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη

Κετογενική δίαιτα

Πώς να αποφύγετε τις ρυτίδες

Αρχές διατροφής στη θεραπεία του καρκίνου

Προσέξτε τι τρώτε!

Τι να πίνετε πρωί και βράδυ για να χάσετε βάρος

Ρυθμίστε τις ορμόνες σας για να φτιάξετε τη διάθεσή σας

Σταματήστε να τρώτε κατεψυγμένα μπέργκερ

Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε όταν πονάτε

Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις

Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Είναι ένοχη τελικά η ασπαρτάμη;

Κόψτε τη ζάχαρη στα παιδιά σας

Συμβουλές για την διατροφή και την άσκηση

Η ζάχαρη του μέλλοντος είναι η στέβια

Οι καλές ιδιότητες της ζάχαρης

Πώς το όξινο pH στο σώμα συνδέεται με τον καρκίνο

Η επίδραση της διαφήμισης στη διατροφή των παιδιών

Διατροφή για ευτυχία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φρουκτόζη

Κόψτε τελείως τη ζάχαρη

Τροφές αντί για ζάχαρη για υγεία

Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ