Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑιματολογίαΑν έχετε ομάδα αίματος 0 Rh θετικό ή αρνητικό

Αν έχετε ομάδα αίματος 0 Rh θετικό ή αρνητικό

Ομάδα αίματος Ο Rh + ή Ο Rh –

Η Ο Rh + είναι η πιο συχνή ομάδα αίματος.

Η Ο Rh – είναι η πιο σπάνια ομάδα αίματος.

Η Ο θετική ομάδα αίματος είναι η πιο συχνή και όσοι την έχουν είναι σημαντικοί δωρητές αίματος. 1 στα 3 άτομα είναι Ο Rh +. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 37,4% του πληθυσμού έχει Ο θετικό αίμα.  O Ο θετικός τύπος Ο του αίματος αποτελεί περίπου το 37% σε Καυκάσιους, το 47% σε αφροαμερικανούς, το 53% σε ισπανόφωνους, και το 39% σε χώρες της Ασίας.

Η O αρνητική ομάδα αίματος είναι σχετικά σπάνια σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες αίματος.  1  στα 15 άτομα είναι Ο Rh –. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 6,6% του πληθυσμού έχει O Rh αρνητικό αίμα.  O Ο αρνητικός τύπος Ο αίματος αποτελεί περίπου 8% σε Καυκάσιους, 4% σε αφροαμερικανούς, 4% σε ισπανόφωνους, και το 1% σε χώρες της Ασίας.

Το γονίδιο ΑΒΟ βρίσκεται στο χρωμόσωμα 9 και καθορίζει το σύστημα ομάδων αίματος ΑΒΟ. Τα Ο γονίδια (ή αλληλόμορφα) δεν παράγουν αντιγόνα Α ή Β, και ονομάζονται σιωπηλά αλληλόμορφα. Η ομάδα αίματος  Ο δεν έχει ούτε το αντιγόνο Α ούτε το Β στα ερυθροκύτταρα, αλλά ο ορός του αίματός τους περιέχει IgM αντι-Α και αντι-Β αντισώματα έναντι των Α και Β αντιγόνων της ομάδας αίματος. Συνεπώς, ένα άτομο  ομάδας O μπορεί να λάβει αίμα μόνο ίδιας ομάδας (ομάδα Ο), αλλά μπορούν να δώσει αίμα σε άτομα κάθε ομάδας αίματος ΑΒΟ (δηλ., Α, Β, Ο ή ΑΒ). Εάν ένας ασθενής στο νοσοκομείο  χρειαστεί επειγόντως μετάγγιση αίματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και εφόσον ο χρόνος που απαιτείται για την εξακρίβωση της ομάδας αίματος του δέκτη θα προκαλούσε επιζήμια καθυστέρηση, μπορεί να δοθεί O αρνητικό αίμα.

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο αρνητικό είναι γνωστοί ως καθολικοί δότες.

Πώς κληρονομείται η ομάδα Ο;

Αν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος O και O, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι O.

Αν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος Ο και Α, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε O είτε  Α

Αν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος Ο και Β, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο είτε Β

Αν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος Α και Α, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε O είτε Α

Εάν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος Α και Β, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο, είτε Α, είτε Β είτε ΑΒ

Αν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος Β και Β, ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο είτε Β

Rh: H ομάδα αίματος Ο μπορεί να είναι O + και Ο –

Τα O θετικά άτομα μπορούν να λάβουν αίμα και από O + και από Ο – επειδή έχουν αντισώματα τόσο Α όσο και Β στο αίμα τους. Εάν χορηγηθεί αίμα ομάδας  Α και Β, θα προκληθεί μια ανοσολογική απόκριση.

Τα άτομα με O + αίμα μπορεί να γίνουν δότες σε άτομα με ομάδα αίματος O +, Α +, Β +, και ΑΒ +.

Τα άτομα με ομάδα αίματος O μπορεί να λάβουν πλάσμα από άτομα με ομάδες O, Α, Β και ΑΒ, γιατί ο τύπος αίματος O φέρει και τα δύο αντισώματα, καθιστώντας την ομάδα αίματος Ο συμβατή για να παίρνει πλάσμα από τις ομάδες Ο, Α, Β και ΑΒ. Ωστόσο, το πλάσμα της ομάδος αίματος Ο μπορεί να δοθεί μόνο σε άτομα με ομάδα αίματος O.

Τα άτομα που μπορούν να πάρουν αιμοπετάλια από O + δότη είναι άτομα ομάδας αίματος O +.

Τα άτομα με ομάδα αίματος O- μπορεί να λάβουν μόνο Ο-

Ένα άτομο με  ομάδα Ο αρνητική δεν έχει τα τρία αντιγόνα (Α, Β, και Rh).

Λόγω της απουσίας αυτών των αντιγόνων, μπορεί να δεχτεί μόνο O αρνητικό αίμα. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος εισαχθεί θα οδηγήσει σε μια ανοσολογική επίθεση κατά του ξένου αντιγόνου.

Το αίμα από ομάδα O- μπορεί να δοθεί σε Ο-, O +, Α-, Α +, Β-, Β +, ΑΒ- και ΑΒ +.

Ένα άτομο με ομάδα αίματος Ο- είναι συμβατό να δώσει αίμα σε οποιαδήποτε ομάδα αίματος, επειδή κανένα από τα αντιγόνα Α, Β, και Rh δεν είναι παρόντα στο αίμα του ατόμου.

Σημειώστε ότι δεν υπάρχει “O” αντιγόνο στα κύτταρα του αίματος.

Η ομάδα O μπορεί να λάβει πλάσμα από O, Α, Β και ΑΒ. Το πλάσμα αίματος Ο μπορεί να δοθεί μόνο σε άτομα με ομάδα αίματος  O.

Τα άτομα που μπορούν να πάρουν αιμοπετάλια από O – δότη είναι άτομα ομάδας αίματος O -.

O τύπος Ο Rh + είναι ρέζους θετικό και ο τύπος Ο Rh – είναι ρέζους αρνητικό

Το σύστημα Rh  είναι το δεύτερο πιο σημαντικό σύστημα της ομάδας του αίματος στη μετάγγιση.

Ανάλογα με την παρουσία ή όχι στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του παράγοντα ρέζους, που είναι όπως και οι ουσίες Α και Β, ένα συγκολλητινογόνο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται «Ρέζους θετικά» ή «Ρέζους αρνητικά». Ένα άτομο Ρέζους Θετικό μπορεί να πάρει αίμα της ίδιας ομάδας και σε μερικές περιπτώσεις αίμα Ρέζους Αρνητικό. Αντίθετα, άτομο Ρέζους-Αρνητικό δεν πρέπει να δεχθεί αίμα Ρέζους- θετικό. Ας σημειωθεί, ότι αν συμβεί η τελευταία περίπτωση, στην διάρκεια της πρώτης μετάγγισης τέτοιου αίματος, συνήθως δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά όμως από αυτή, ο οργανισμός του λήπτη «ευαισθητοποιείται» και παράγει «αντισώματα», δηλ. ουσίες αντι-Ρέζους που θα καταστρέψουν μαζικά ερυθρά-Θετικά σε περίπτωση και δεύτερης ή και άλλων λαθεμένων μεταγγίσεων με κίνδυνο της ζωής του αρρώστου αυτού. Ανάλογη κατάσταση «ευαισθητοποίησης» με τον παράγοντα Ρέζους μπορεί να συμβεί σε γυναίκες Ρέζους – Αρνητικές σε περίπτωση που εγκυμονούν έμβρυο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα αντιγόνο Ρέζους. Σ’ αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα συμβεί τίποτα στη διάρκεια του πρώτου τοκετού. Στους επόμενους όμως τοκετούς τα προϋπάρχοντα στο αίμα της μητέρας αντισώματα αντι-Ρέζους ακολουθώντας αντίθετη πορεία, θα περάσουν διαμέσου του πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου Ρέζους – θετικό και μπορεί να προκαλέσουν από ελαφρό ίκτερο, μέχρι σοβαρές ή και θανατηφόρες βλάβες στο έμβρυο. O ελαφρύς αυτός ίκτερος ονομάζεται αιμολυτικός ίκτερος των νεογνών και απαιτεί ειδική θεραπεία που σε σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνει την «αφαιμαξομετάγγιση», δηλαδή την πλήρη ανταλλαγή του αίματος του νεογνού με νέο συμβατό αίμα. Σήμερα με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η «ευαισθητοποίηση» της μητέρας προλαμβάνεται με τη χορήγηση αντι-ρέζους σφαιρίνης, αμέσως μετά τον τοκετό.

Εάν δοθεί κατά λάθος, αίμα ομάδας που δεν πρέπει να δοθεί σε ένα ασθενή, τότε γίνεται μια μαζική και κάποτε θανατηφόρα αιμόλυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται στον ασθενή. Τα αντισώματα του ασθενούς αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα αντιγόνα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται κατά λάθος, τα καταστρέφουν προκαλώντας σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, αιμόλυση με ανεπάρκεια οργάνων που μπορεί να οδηγήσουν μεταξύ άλλων και στο θάνατο.

Τα άτομα με ομάδα αίματος O  έχουν προδιάθεση σε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως τα έλκη. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των υψηλότερων επιπέδων των οξέων του στομάχου. Ωστόσο, έχουν  ικανότητα να αφομοιώνουν τις  πρωτεΐνες και το λίπος σε πλούσια γεύματα. Το εντερικό ένζυμο αλκαλική φωσφατάση  και η ApoB48 λιποπρωτεϊνη που χρησιμοποιούνται από την πεπτική οδό εκκρίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ικανότητα των ατόμων με ομάδα αίματος Ο να μεταβολίζουν τη χοληστερόλη πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, οι απλοί  υδατάνθρακες όπως εκείνοι που προέρχονται από σπόρους και όσπρια μετατρέπονται εύκολα σε τριγλυκερίδια και λίπη. Συνιστάται για τα άτομα με τον τύπο αίματος O  να εστιάζουν τη διατροφή τους σε βιολογικά κρέατα, φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουν να καταπονούναι υπερβολικά. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι και τα όσπρια θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές. Το πλιγούρι βρώμης, η aloe vera, το τζίντζερ, οι πράσινες σαλάτες, οι μπανάνες και τα πεπόνια στη διατροφή μπορεί να μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ, γιατί προκαλούν αύξηση της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης, που είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα σε άτομα με ομάδα αίματος Ο.

Τα άτομα με ομάδα αίματος O έχουν υπερβολικό θυμό, υπερκινητικότητα, εκρήξεις  και χημική ανισορροπία που προκαλεί μανιακές τάσεις. Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο Rh + είναι, επίσης, ευάλωτα σε καταστροφικές συμπεριφορές όταν  βαρεθούν, κουραστούν ή έχουν κατάθλιψη, λόγω της συνεργιστικής σχέσης μεταξύ συναισθημάτων της ανταμοιβής και της απελευθέρωσης της ντοπαμίνης. Είτε το πιστεύετε είτε όχι,  ο τύπος της ομάδας αίματος  επηρεάζει τη συμπεριφορά σας. Οι άνθρωποι που ανήκουν στην ομάδα O πιστεύεται ότι έχουν μια επιθετική και δραστήρια προσωπικότητα. Είναι πιο λεπτομερείς, προσανατολισμένοι, υπεύθυνοι, αποφασιστικοί, οργανωμένοι, έχουν συνείδηση, είναι πρακτικοί, λογικοί και ακριβείς. Η προσωπικότητα των ατόμων με  O θετική ομάδα αίματος είναι ισχυρή, παραγωγική, με εκρήξεις θυμού με θετικό και αρνητικό τρόπο, και επίσης υπερκινητική και παρορμητική.

Η τακτική άσκηση που προωθεί την υγεία του μυοσκελετικού και του καρδιοαγγειακού συστήματος μπορεί να είναι ευεργετική σε άτομα με ομάδα αίματος Ο. Η σωματική άσκηση απελευθερώνει πολλούς νευροδιαβιβαστές για να τονώνονται όλα τα συστήματα. Βοηθά, επίσης στη διατήρηση της υγείας  και την συναισθηματική ισορροπία. Αεροβική σωματική άσκηση πρέπει να γίνεται 3 με 4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε φορά.

Διαβάστε, επίσης,

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Ομάδα αίματος και άνοια

Ο κίνδυνος ασθενειών ανάλογα με την ομάδα αίματος

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ