Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαθολογίαΤι σημαίνει αν έχετε πόνο στο στήθος

Τι σημαίνει αν έχετε πόνο στο στήθος

Print Friendly, PDF & Email

Είναι ανησυχητικός ο πόνος στο στήθος;

 

Αν έχετε πόνο στο στήθος μπορεί να προέρχεται από την καρδιά, τον οισοφάγο, το στομάχι ή να οφείλεται στο άγχος, σε ίωση κ.ά

Ο πόνος στο στήθος, συνήθως, είναι παροδικός, επαναλαμβανόμενος, στη μεσότητα του στήθους και ονομάζεται προκάρδιο άλγος. Το προκάρδιο άλγος φοβίζει πολύ τους μεσήλικες άνδρες, άνω των 35 ετών, γιατί πρέπει να αποκλειστούν καρδιακές παθήσεις πρώτα πρώτα και μετά να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις, όπως, η οισοφαγίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η μεσοπλεύριος νευραλγία, το άγχος κ.ά.

Το τυπικό προκάρδιο άλγος θέλει πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, για να αποκλεισθεί η στεφανιαία νόσος που είναι σοβαρή κι επικίνδυνη. 

Αν δεν βρεθεί στεφανιαία νόσος ελέγχεται το πεπτικό σύστημα.

Πώς θα καταλάβετε ότι τα συμπτώματα προέρχονται από το πεπτικό;

Τα συμπτώματα από το πεπτικό εμφανίζονται όταν το γαστρικό περιεχόμενο παλινδρομεί στον οισοφάγο από την χαλάρωση του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα του στομάχου. Ο οισοφάγος δεν είναι ανθεκτικός στα οξέα του στομάχου, όπως, το στομάχι με αποτέλεσμα ευαισθησία, καούρες και φλόγωση. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. Οι αιτίες της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η μη σωστή στάση του σώματος, με αποτέλεσμα τα υγρά του στομάχου να γυρίζουν λόγω βαρυτητας, η αύξηση της γαστρικής πίεσης εκ των έξω, όπως σε παχυσαρκία και κύηση ή σε ακατάλληλα σφιχτά ρούχα, αλλά και το κάπνισμα, και ορισμένα φάρμακα που προκαλούν χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών του πεπτικού.

Τα οξέα των γαστρικών υγρών (υδροχλωρικό οξύ, πεψίνη και τα υγρά της χολής) προκαλούν τις καούρες και καταστρέφουν τον οισοφάγο.

Πρόληψη της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης γίνεται με αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος, με τακτικά και μικρά γεύματα, με μείωση του σωματικού βάρους, με κατάκλιση με ανυψωμένη την κεφαλή και τουλάχιστον 3 ώρες μετά το τελευταίο δείπνο και με αποφυγή κάποιων τροφών, όπως τα λιπαρά, ο καφές, το οινόπνευμα, η σοκολάτα και η μέντα. Τέλος, πρέπει να διακοπούν τα φάρμακα που επιδεινώνουν την κατάσταση. Αν απαιτηθεί αγωγή για οισοφαγίτιδα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αυτή θα πρέπει αυτή να χορηγηθεί για 3-6 μήνες.

Διαβάστε, επίσης,

Μη αποφρακτική νόσος των στεφανιαίων αρτηριών

Διαταραχή γενικευμένου άγχους

Υπερτασική κρίση

Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

Το TIPI τεστ για το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Οξέα στεφανιαία σύνδρομα

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

Ατελοφοβία

Έκτακτες συστολές

Επικίνδυνοι πόνοι

Σε υποψία εμφράγματος πάρτε ασπιρίνη

Ο πόνος στο θώρακα από ιογενή λοίμωξη

Αθηροσκλήρωση

Τα συνοδά νοσήματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Κολπική μαρμαρυγή

Λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο

Όγκοι θύμου αδένα

Πνευμονική Υπέρταση

Προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος

Στηθάγχη Prinzmetal

Σύνδρομο του βηματοδότη

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Τα επικίνδυνα φαγητά για τις καούρες

Οισοφάγος Barrett

Μήπως έχετε βαρύ στομάχι;

Μήπως έχετε γαστροισοφαγική παλινδρόμηση

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ