Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜειώστε τις πιθανότητες να πάθετε καρκίνο

Μειώστε τις πιθανότητες να πάθετε καρκίνο

Κόλπα για να μηδενίσετε τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το πρώτο βήμα για να κάνετε πρόληψη καρκίνου είναι να υπολογίσετε τον κίνδυνο που έχετε για να αναπτύξετε καρκίνο

  • Κάντε το τεστ της κληρονομικότητας

Φτιάξτε το οικογενειακό σας δέντρο με τους άμεσους εξ αίματος συγγενείς σας (γιαγιάδες, παππούδες, γονείς, παιδιά, θείους, θείες) και κυκλώστε με κόκκινο, όσους ανέπτυξαν καρκίνο πριν την ηλικία των 65 ετών. Βάλτε και δεύτερο κόκκινο κύκλο σε όσους ανέπτυξαν καρκίνο πριν την ηλικία των 50 ετών. 

Μετά ανάλογα με το τεστ ζητήστε από τον γιατρό σας, αφού του δείξετε το τεστ να σας προγραμματίσει τις κατάλληλες εξετάσεις…

  • Εκμεταλλευτείτε την προστασία του ογκοκατασταλτικου σας γονιδίου p53

Το ογκοκατασταλτικό σας γονίδιο p53 έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει πότε τα κύτταρά σας διατρέχουν κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκινικά και κάνει τα πάντα για να σταματήσει την διαδικασία ογκογένεσης. Μαζί με το σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών κατά την αντιγραφή προστατεύει το σώμα σας από τον καρκίνο. 

Ο καρκίνος έχει ως στόχο να ζήσει πάντα σε βάρος των υγιών κυττάρων και πολλοί λένε ότι στον καρκίνο κρύβεται το μυστικό της αιώνιας ζωής.

Πράγματι το ογκοκατασταλτικό γονίδιο p53 ρυθμίζει όλα τα κύτταρα και προκαλεί πρόωρη γήρανση.

Καθώς, το ανοσοποιητικό σύστημα γερνά με τα χρόνια ο άνθρωπος γίνεται πιο ευάλωτος στον καρκίνο. Αυτό συμβαίνει γιατί το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν μπορεί εύκολα να καταπολεμήσει τις τοξίνες και συμβαίνει καταιγισμός παραγόντων σχηματισμού τοξινών (ROS και ελεύθερες ρίζες). Το διορθωτικό, ογκοκατασταλτικό γονίδιο p53 επιθεωρεί, συνεχώς, το DNA και καταστρέφει τις έλικες που έχουν υποστεί βλάβη, αν δεν γίνει επισκευή τους από το σύστημα επιδιόρθωσης. Προσοχή, όμως η υπερενεργοποίηση του p53 μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση. Ζείτε λιγότερο και είναι μικρότερος ο κίνδυνος για καρκίνο ή ζείτε περισσότερο και είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρκίνο…

  • Μάθετε τους μηχανισμούς ανάπτυξης καρκίνου

Μέσα σε κάθε άνθρωπο λαμβάνουν χώρα 70 εκατομμύρια κυτταρικές αντιγραφές καθημερινά. Η διαδικασία αντιγραφής κάνει τον ανθρώπινο οργανισμό επιρρεπή στην εμφάνιση καρκινικών κυττάρων. Κάθε έλικα DNA έχει 4 γράμματα στον κώδικά του (A, G, C και T). Όποτε ένα κύτταρο αντιγράφεται, γίνονται και λάθη στην αντιγραφή τυχαία και αν είναι το λάθος μέρος κάποιου συγκεκριμένου είδους γονιδίων θα μετατραπεί ένα φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό.

Υπάρχουν δύο είδη γονιδίων που αν μεταλλαχθούν δημιουργούν σε ένα κύτταρο την προδιάθεση να γίνει καρκινικό.

Το πρώτο είδος γονιδίων είναι τα πρωτογκογονίδια. Τα πρωτογκογονίδια υπό φυσιολογικές συνθήκες ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των κυττάρων. Όταν μεταλλαχθούν τα πρωτοογκογονίδια και είναι διαρκώς ενεργοποιημένα, αντί να ενεργοποιούνται ανταποκρινόμενα σε κάποιον παράγοντα ανάπτυξης ενεργοποιούνται συνεχώς και χωρίς αιτία και γίνεται έτσι ακατάπαυστα κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση. Και επειδή τα κύτταρα διαιρούνται τόσο γρήγορα, δεν ωριμάζουν κανονικά και δεν διαφοροποιούνται στα είδη κυττάρων στα οποία πρέπει να διαφοροποιηθούν. Και επειδή διαχωρίζονται τόσο γρήγορα, γίνονται περισσότερα λάθη κατά την αντιγραφή του DNA, προκαλώντας τελικά καρκίνο.

Το δεύτερο είδος γονιδίων είναι σαν το p53 που είναι ογκοκατασταλτικά γονίδια και παίζουν φρένο στην ανάπτυξη. Όταν αυτά μεταλλάσσονται με τρόπο που είναι διαρκώς απενεργοποιημένα προκύπτει ταχύτερη κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση και περισσότερα λάθη κατά την αντιγραφή του DNA. Είναι γνωστό, ότι σε περισσόιτερο από 50% των περιπτώσεων καρκίνου, υπάρχει ελαττωματικό p53.

Για να γίνει ένα κύτταρο καρκινικό πρεπει να έχει μεταλλάξεις και στα δύο είδη γονιδίων.

Η πρωτεϊνη που κατασκευάζεται από το p53 υπάρχει σε χαμηλά επίπεδα στο κυτταρόπλασμα και μεταφέρεται στον πυρήνα αν το κύτταρο έχει σοβαρό κίνδυνο και σταματά η διαδικασία κυτταρικής αναπαραγωγής κι έτσι δίνεται η ευκαιρία στο DNA να επιδιορθωθεί και αν δεν μπορέσει να επισκευαστεί τότε αυτοκτονεί με απότωση, δηλαδή, με προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.

Αν όμως η πρωτεϊνη p53 γίνει υπερεπιθετική και σταματήσει η αντιγραφή στα προγονικά κύτταρα δεν γίνεται αναζωογόνηση των κυττάρων και δεν επισκευάζονται τα όργανα και αν υπάρχει και οξειδωτικό στρες τα πράγματα είναι χειρότερα…

Στο σύνδρομο Li-Fraumeni υπάρχει μεταλλαγμένο γονίδιο p53 και εμφανίζεται καρκίνος πριν τα 30 έτη σε 50% των ατόμων με την μετάλλαξη.

Όσοι έχουν αυτό το σύνδρομο αυτό πρέπει να κάνουν πρόληψη με αποφυγή καπνίσματος, για παράδειγμα.

Η ισορροπία του p53 είναι το μυστικό…

  • Ο πολύς σίδηρος καταναλώνεται από τα καρκινικά κύτταρα

Οι υγιείς ενήλικες έχουν, συνήθως, 4 γραμμάρια σιδήρου στο σώμα και κυρίως, στο αίμα. Στα σημεία από όπου τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα (στόμα, μάτια, αυτιά και γεννητικά όργανα) δεν πρέπει να υπάρχει σίδηρος. Σε αυτά τα σημεία υπάρχουν χηλικοί συμπλεκτικοί παράγοντες (σάλιο, βλέννα), που είναι πρωτεϊνες που δεσμεύουν τα μόρια σιδήρου και δεν τα αφήνουν να χρησιμοποιηθούν. Στον καρκίνο το ανοσοποιητικο με την αντίδραση οξείας φάσης προσπαθεί γρήγορα να καταπολεμήσει την διαδικασία της ογκογένεσης. Το αίμα κατακλύζεται από πρωτεϊνες που καταπολεμούν τον καρκίνο και ο σίδηρος δεσμεύεται για να μην μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από τους βιολογικούς εισβολείς. Γι΄αυτό στις χρόνιες ασθένειες υπάρχει αναιμία και ούτε τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν έχουν πρόσβαση στον πολύτιμο σίδηρο. 

Γι΄αυτό, όσοι αναρρώνουν από καρκίνο πρέπει να αποφεύγουν το σίδηρο, εκτός και αν πάσχουν από σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αναιμία και εκτός αν δίνεται μαζί με κάποια άλλη ουσία που προκαλεί απόπτωση…

Διαβάστε, επίσης,

Φυτό της Κρήτης που θεραπεύει τον καρκίνο σε 12 ώρες


Μειώστε τις πιθανότητες να πάθετε καρκίνο

Αν και η γενετική παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου πρωταρχικός μας σκοπός είναι η αποφυγή της εμφάνισής του. Για να ελαττώσουμε τις πιθανότητες για καρκίνο πρέπει να μειώσουμε τις επαλαμβανόμενες βλάβες στα φυσιολογικά μας κύτταρα, ώστε να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνει λάθος το p53 και να επιτρέψει στον καρκίνο να σκοτώσει ένα αδύναμο, αλλά απαραίτητο κύτταρο και στη συνέχεια να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί. 

Προστατευθείτε αποφεύγοντας τις τοξίνες, τις μολύνσεις, τις βλάβες στα μιτοχόνδρια από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής (αποφυγή καπνίσματος, χρήση βιολογικών προϊόντων, χρήση βοτάνων, συμπληρωμάτων διατροφής κ.ά)

-Να παίρνετε ασπιρίνη ή καλύτερα φυτική ασπιρίνη καθημερινά.

Πάρτε 160mg καθημερινά μαζί με μισό ποτήρι ζεστό νερό πριν και μετά και μειώστε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του προστάτη, των ωοθηκών και του μαστού, κατά 40%. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του φάρυγγα και πολλών άλλων καρκίνων. Μειώνει τις φλεγμονές σε όλο το σώμα και κινητοποιεί τους μηχανισμούς επισκευής. Η ασπιρίνη προστατεύει το αρτηριακό σας σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο. 

Να παίρνετε βιταμίνη D καθημερινά.

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, επειδή είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης, υποβοηθά το ογκοκατασταλτικό γονίδιο p53 να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνει. Δεν πρέπει να παραμένετε κλεισμένοι σε σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους. Μη φοράτε αντηλιακά και κάντε ηλιοθεραπεία. Πολλοί συνιστούν 800 UI για κάτω των 60 ετών και 1000 UI για άνω των εξήντα ετών και ηλιοθεραπεία, χωρίς αντηλιακό, 20 λεπτά στον ήλιο, καθημερινά. Με την διατροφή κάποιος δεν μπορεί να πάρει πάνω από 300 μονάδες, οπότε είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής. Δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε πάνω από 3000 UI την ημέρα.

-Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση στο συκώτι σας

Τα συστήματα αποτοξίνωσης του συκωτιού ενισχύονται με μπρόκολο, θαλασσινά φύκια και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Αυτές οι τροφές, επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, καρκίνο των πνευμόνων, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του παχέος εντέρου κ.ά. Τα σταυρανθή λαχανικά αυξάνουν τη λειτουργία αποτοξινωτικών ενζύμων σε γενετικό επίπεδο. Ακόμη, η χολίνη (και αυτή βρίσκεται στα σταυρανθη λαχανικά), η Ν-ακετυλοκυστεϊνη (600 mg ημερησίως), το γαϊδουράγκαθο (200 mg ημερησίως), η λεκιθίνη (μια κουταλιά της σούπας ημερησίως) και το εκχύλισμα δεντρολίβανου (150 mg ημερησίως), όλα βελτιώνουν την υγεία του συκωτιού.

-Να παίρνετε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Όποιος έχει ανεπάρκεια φυλλικού οξέος έχει κίνδυνο για καρκίνο. Η λήψη φυλλικού οξέος καθημερινά μειώνει τα ποσοστά για καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 50%. 800  μικρογραμμάρια καθημερινά είναι η συνιστώμενη δόση. Οι τροφές που περιέχουν φυλλικό οξύ είναι το σπανάκι, οι ντομάτες και ο χυμός πορτοκαλιού. Το φυλλικό τους οξύ, όμως δεν απορροφάται τόσο καλά από τον οργανισμό και γι΄αυτό απαιτείται μαζί κι ένα συμπλήρωμα 400 μικρογραμμαρίων για να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο. Επίσης, η ηλιοθεραπεία που κάνετε καθημερινά αν διαρκεί πάνω από 20 λεπτά μειώνει τα επίπεδα φυλλικού οξέος και γι’ αυτό μπορεί να χρειάζεστε μεγαλύτερη δόση φυλλικού οξέος και μαζί να παίρνετε και Β6 και κρυσταλλική Β12.

-Να τρώτε κόκκινη σάλτσα ντομάτας καθημερινά για να παίρνετε λυκοπένιο

Να τρώτε πάνω από 10 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτας, γιατί περιέχει λυκοπένιο που είναι ένα καροτινοειδές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το λυκοπένιο είναι πιο διαθέσιμο για το σώμα όταν μαγειρεύεται. Μαζί με τη σάλτσα φάτε και σταυρανθή λαχανικά, όπως μπρόκολο. Αν θέλετε να συνοδέψετε τη σάλτσα με μακαρόνια να τρώτε βιολογικά ολικής αλέσεως, μόνο.

-Να τρώτε καθημερινά βιολογικό ελαιόλαδο

Τα μονοακόρεστα λίπη που περιέχει το ελαιόλαδο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά βοηθάνε και την καρδιά.

-Να πίνετε πράσινο τσάι καθημερινά

Το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες αυτές δίνουν στο τσάι την πικρή γεύση. Το πράσινο τσάι έχει 40% πολυφαινόλες, επειδή τα φύλλα του είναι νεαρά και δεν έχουν οξειδωθεί, ενώ το μαύρο τσάι περιέχει 10%. Επίσης, αν και περιέχει λιγότερη καφεϊνη το πράσινο τσάι (περιέχει το 1/3 της καφεϊνης του μαύρου τσαγιού) προσφέρει τον ίδιο βαθμό εγρήγορσης και συγκέντρωσης, χωρίς τις απότομες μεταπτώσεις που παρατηρούνται στον καφέ και τα άλλα καφεϊνούχα ροφήματα. Προσοχή! Ποτέ μην βάζετε γάλα στο τσάι ή στον καφέ σας, γιατί η καζεϊνη παρεμποδίζει την ευεργετική τους δράση.

 

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Το μείγμα βοτάνων της EMEDI για τον καρκίνο

Όλα μπορούν να θεραπευθούν

Αντιμετωπίστε εναλλακτικά τον καρκίνο του δέρματος

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη

Γκρέιπφρουτ με μέλι

Τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση φύλλων ελιάς

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Το σώμα σας έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται

Προσέξτε τι τρώτε!

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Θεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Βότανα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου

Τα αιθέρια έλαια για τον καρκίνο

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

Σούπα για τον καρκίνο

Διατροφή και καρκίνος

Η μεγάλη αλήθεια για τη θεραπεία του καρκίνου

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου

Θεραπεύστε τον καρκίνο σας με φυσικά μέσα

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Μεταβολομική

Το Glycobloc θεραπεύει τον καρκίνο φυσικά

Αυτοθεραπεία με GcMAF

Πώς η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Η αλόη στη θεραπεία του καρκίνου

Ασκήσεις οραματισμού για τη θεραπεία του καρκίνου

Το γανόδερμα στη θεραπεία του καρκίνου

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Ο κολλοειδής άργυρος στη θεραπεία του καρκίνου

Είναι θαυματουργό το συμπλήρωμα MMS για τον καρκίνο;

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Ένα τσάι από βότανα για τον καρκίνο

Ρυθμιστικοί μηχανισμοί της απόπτωσης

Τα καρκινικά μονοπάτια της απόπτωσης

Αίμα του δράκου

Γονιδιακή εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο

Ογκογονίδια

Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο ρόλος του p53 στον καρκίνο του μαστού

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ