Πολύ νόστιμο είναι μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο το χταπόδι
Χταπόδι κρασάτο
Υλικά για 8 άτομα
- 2 μεγάλα χταπόδια 1,5 κιλό το καθένα
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 6 μεγάλα κρεμμύδια χονδροκομμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κλωναράκια σέλινο
- 2 κλωναράκια θυμάρι
- 5 κλωνάρια μαϊντανό
- 4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, χωρίς τις φύτρες
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 1 λίτρο κόκκινο ξηρό ελαφρύ, αρωματικό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας ούζο
- 2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
- 1 λίτρο εμφιαλωμένο νερό
- Ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για να αποψύξετε σωστά ένα κατεψυγμένο χταπόδι πρέπει να το αφήσετε στη συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ και κάποιες ώρες εκτός ψυγείου την επομένη.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μαραίνετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Καθαρίζετε το χταπόδι: Για να καθαρίσετε το χταπόδι, κόβετε το κεφάλι του, το ανοίγετε και αφαιρείτε το ράμφος και τα μάτια του. Χαράζετε την κουκούλα του και αφαιρείτε τα εντόσθια από το εσωτερικό της.
- Κόβετε τα πλοκάμια σε ροδέλες των 4 εκατοστών και τα ρίχνετε σε μεγάλη κατσαρόλα με 4 λίτρα νερό που κοχλάζει, για να τα ζεματίσετε.
- Περιμένετε να ξαναπάρει βράση το νερό και μετά σουρώνετε το χταπόδι, το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, δένετε τα κλωνάρια με τα μυρωδικά σε ματσάκι και το ρίχνετε και αυτό και μαζί ρίχνετε το σκόρδο και τα καρότα.
- Αφήνετε το χταπόδι να σιγομαγειρευτεί για μερικά λεπτά και μόλις πάει να στεγνώσει προσθέτετε το κρασί, το τσίπουρο και τις καυτερές πιπεριές. Μαγειρέψτε το με το ίδιο κρασί με το οποίο θα συνοδέψετε το φαγητό σας στο τραπέζι σας.
- Δυναμώνετε την φωτιά και μόλις ξαναπάρει βράση ρίχνετε το εμφιαλωμένο νερό, χαμηλώνετε και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 2 ώρες, μέχρι να αρχίσουν οι βεντούζες να ξεκολλάνε από τα πλοκάμια.
- Βγάζετε τα κομμάτια του χταποδιού με μια τρυπητή κουτάλα, πετάτε το ματσάκι με τα αρωματικά και περνάτε τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας από τον μύλο λαχανικών και μετά τα ρίχνετε να πάρουν άλλη μια βράση για να δημιουργηθεί μια πηκτή σάλτσα. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι.
- Ρίχνετε και το χταπόδι μέσα στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί το σερβίρετε πασπαλισμένο με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Το συνοδεύεται με πατατούλες βιολογικές τηγανητές στο ελαιόλαδο ή με ρύζι αναποφλοίωτο.
By Savvi Diet
Διαβάστε, επίσης,