Οι φλούδες των φρούτων και των λαχανικών είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών
Να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά με την φλούδα τους, όταν είναι δυνατό αυτό.
Η επεξεργασία των φρούτων και των λαχανικών παράγει τα στερεά απόβλητα (φλούδες, σπόροι) και τα υγρά απόβλητα από τον χυμό.
Αυτά τα υποπροϊόντα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών για την προώθηση της ανθρώπινης υγείας και την πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών.
Σε ορισμένα φρούτα η ποσότητα των αποβλήτων μπορεί να είναι πολύ υψηλή (π.χ. μάνγκο 30-50%, μπανάνα 20%, ανανάς 40-50% και πορτοκάλια 30-50%).
Ένα τυπικό νοικοκυριό πετά κατ ‘εκτίμηση 474 κιλά αποβλήτων τροφίμων κάθε χρόνο.
Τα έξι βασικά προϊόντα που μπορούν να εξεταστούν είναι οι φλούδες, τα έλαια, η πηκτίνη, τα ένζυμα, το κρασί / ξύδι.
Οι πολυφαινόλες για παράδειγμα από τα απόβλητα μήλων, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η υπερβολική ποσότητα των οξειδωτικών στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα βλάβες στο DNA και τις πρωτεϊνες και αύξηση των κινδύνων από εκφυλιστικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Οι καρδιαγγειακές ασθένειες και ο καρκίνος είναι οι κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Η διαιτητική τροποποίηση μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο κατά 20% έως 42% και σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη. Οι φλούδες μήλου αντιπροσωπεύουν έως το 10% του ολόκληρου φρούτου. Ωστόσο, αυτά τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συχνά απορρίπτονται κατά την επεξεργασία, τη συσκευασία, και κονσερβοποίηση.
Να τρώτε όσα φρούτα και λαχανικά γίνεται με την φλούδα τους.
Τα οφέλη στην υγεία σας θα είναι πολλαπλά.
Μόνο προσέξτε να είναι βιολογικά.
Διαβάστε, επίσης,
Τα οφέλη από το κίτρο στην υγεία
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ροδιά
Μην πετάτε τις φλούδες από τα πορτοκάλια
Μην πετάτε τις φλούδες από τις μπανάνες
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μηλιά
Οι χρησιμότερες πληροφορίες για τα λεμόνια
H δίαιτα DASH για τη ρύθμιση της πίεσης
www.emedi.gr