Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠροειδοποιητικά σημεία του καρκίνου του πρωκτού
Array

Προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου του πρωκτού

Τα προειδοποιητικά σημεία καρκίνου του πρωκτού 

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο  καρκίνος του πρωκτού είναι μια αρκετά σπάνια μορφή καρκίνου που ξεκινά από το σημείο έναρξης του ορθού, τον πρωκτό.

Ο καρκίνος του πρωκτού λόγω της θέσης, αναγκάζει τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν συμπτώματα να μην θέλουν να το συζητήσουν…

Ο καρκίνος του πρωκτού δεν πρέπει να συγχέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. 

Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν καρκίνο του πρωκτού διαγιγνώσκονται αφού ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, και ένας στους δέκα ανθρώπους με καρκίνο του πρωκτού διαγιγνώσκεται αφού έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα.

Αν και δεν είναι τόσο συχνός όσο ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο αριθμός των περιστατικών του καρκίνου του πρωκτού αυξάνεται σταθερά, και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν τον αντιμετωπίζουν αρκετά νωρίς.


Τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού

  • Πόνος ή ευαισθησία στον πρωκτό
  • Φαγούρα στον πρωκτό
  • Πρωκτική αιμορραγία
  • Άλλη ασυνήθιστη έκκριση από τον πρωκτό
  • Παρουσία μιας σκληρίας κοντά ή έξω από τον πρωκτό
  • Ασυνήθιστες κινήσεις του εντέρου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία του καρκίνου του πρωκτού είναι ασαφής. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πρωκτού, όπως ο συχνός ερεθισμός του πρωκτού, το κάπνισμα και ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πρωκτού είναι όσοι είναι μεγαλύτεροι  των 60 ετών. Κάτω από την ηλικία των 35, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού, όμως, μετά την ηλικία των 50 οι γυναίκες έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες.


Πώς ανιχνεύεται ο καρκίνος του πρωκτού

Η διάγνωση του καρκίνου του πρωκτού:

Δακτυλική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός βάζει λιπαντικό και γάντια και χρησιμοποιεί το δάχτυλό του για να ψηλαφήσει την πρωκτική κοιλότητα για τυχόν  ανωμαλίες.

Πρωκτοσκόπηση. Το πρωκτοσκόπιο εισάγεται στον πρωκτό και γίνεται αν ο γιατρός έχει βρει κάτι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της δακτυλική εξέταση.

Βιοψίες, υπέρηχοι, ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνται, συνήθως, για την ανίχνευση του καρκίνου του πρωκτού.

Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη γύρω από αυτές τις διαδικασίες, και πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ειδικά η βιοψία μπορεί είτε να εξαπλώσει τον καρκίνο ή να προκαλέσει καρκίνο. 

Οι καλύτερες εξετάσεις, άρα, είναι η δακτυλική εξέταση και η πρωκτοσκόπηση.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

ΟγκοΥπερθερμία

Καρκίνος πρωκτού

Απαλλαγείτε από τα κονδυλώματα

Ραγάδα δακτυλίου

Κνησμός πρωκτού

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων;

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ