Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΘειικό μαγνήσιο

Θειικό μαγνήσιο

Print Friendly, PDF & Email

Είναι τα άλατα Epsom

Το θειικό μαγνήσιο ή άλατα Epsom είναι ένα συνηθισμένο συστατικό των καθαρτικών μεταλλικών νερών. 

Σπάνια χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα και λαμβάνεται για την ήπια καθαρτική δράση του και μπορούν να απορροφηθούν σημαντικά ποσά από αυτό.

Το θειικό μαγνήσιο είναι ένα ανόργανο άλας  που περιέχει μαγνήσιο, θείο και οξυγόνο (MgSO4).

Το μονοϋδρικό, MgSO4 · Η2Ο βρίσκεται ως κιζερίτης. 

Το άνυδρο θειικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται ως παράγοντας ξήρανσης. Η άνυδρη μορφή είναι υγροσκοπική (απορροφά εύκολα νερό από τον αέρα).

Το ένυδρο συχνά προτιμάται για την παρασκευή διαλυμάτων (για παράδειγμα, σε ιατρικά παρασκευάσματα).

Τα άλατα Epsom χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στο μπάνιο.  

Οι αθλητές το χρησιμοποιούν για να καταπραΰνουν τους πονεμένους μύες, ενώ οι κηπουροί το χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν τις καλλιέργειες. Είναι επίσης αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των θραυσμάτων.

Τα άλατα Epsom, χρησιμοποιούνται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Το θειικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται και ενδοφλέβια.


Εσωτερικές χρήσεις αλάτων Epsom:

-Θεραπεία υποκατάστασης σε υπομαγνησιαιμία. Το θειικό μαγνήσιο είναι o πρώτης γραμμής αντιαρρυθμικός παράγοντας για την πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία σε καρδιακή ανακοπή  και για τη διαχείριση των αρρυθμιών που προκαλούνται από κινιδίνη.

-Ως βρογχοδιασταλτικό χρησιμοποιείται με βήτα-αγωνιστές και αντιχολινεργικούς παράγοντες π.χ. σε σοβαρές παροξύνσεις του άσθματος, σε νεφελοποιητή. Χορηγείται και ενδοφλεβίως για τη διαχείριση των σοβαρών κρίσεων άσθματος.

-Το θειικό μαγνήσιο είναι αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου για προεκλαμψία. Το θειικό μαγνήσιο ενδοφλέβια χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων της εκλαμψίας. Για την εκλαμψία σε σύγκριση με τη διαζεπάμη ή την φαινυτοΐνη έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σε όσες γυναίκες έχουν κίνδυνο για πρόωρο τοκετό το ενδοφλέβιο θειικό μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλική παράλυση και κινητικές δυσλειτουργίες σε πρόωρα βρέφη κατά 30%. 

-Το θειικό μαγνήσιο έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του συνδρόμου που προκαλείται από ορισμένα είδη μέδουσας (Irukandji).

-Μπορεί να δοθεί για τη δηλητηρίαση από χλωριούχο βάριο, ως αντίδοτο.

-Στην κηπουρική και γεωργία, το θειικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται για να διορθώσει την έλλειψη θείου και μαγνησίου στο έδαφος. Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο του μορίου της χλωροφύλλης, και το θείο είναι ένα άλλο σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό.  Πιο συχνά εφαρμόζεται σε φυτά σε γλάστρες ή σε καλλιέργειες όπως οι πατάτες, τα τριαντάφυλλα, τις ντομάτες, οι λεμονιές, τα καρότα, και οι πιπεριές. Το πλεονέκτημα του θειικού μαγνησίου, από το  δολομίτη είναι η υψηλή διαλυτότητα του. Τα διαλύματα θειικού μαγνησίου είναι, επίσης, σχεδόν ουδέτερα, σε σύγκριση με τα αλκαλικά άλατα του μαγνησίου, σε ασβεστόλιθο. Ως εκ τούτου, η χρήση του θειικού μαγνησίου ως πηγή μαγνησίου για το έδαφος δεν αλλάζει σημαντικά το pΗ του εδάφους. 

-Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται για την  ποδόλουτρα και για να απαλύνει πονεμένα πόδια.

-Η αύξηση της ιοντικής ισχύος εμποδίζει το προσωρινό ρυτίδιασμα του δέρματος που προκαλείται από την παρατεταμένη εμβάπτιση των άκρων σε καθαρό νερό.

-Το θειικό μαγνήσιο μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα, και να μειώσει τη φλεγμονή.

-Είναι φυσικό συστατικό σε ορισμένα μεταλλικά νερά. 

-Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό για την κατασκευή tofu. 

-Το επταένυδρο θειικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται, επίσης, για να διατηρηθεί η συγκέντρωση μαγνησίου στα θαλάσσια ενυδρεία τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες σκληρών κοραλλιών. 

-Το θειικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται ως ηλεκτρολύτης για την παρασκευή θειικού χαλκού. Ένα διάλυμα θειικού μαγνησίου ηλεκτρολύεται με άνοδο χαλκό για να σχηματίσει θειικό χαλκό, υδροξείδιο του μαγνησίου, και υδρογόνο:

 Cu + MgSO4 + 2 H2O → H2 + CuSO4 + Mg (OH) 2

-Το θειικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται ως άλας ζυθοποιίας στην παραγωγή μπύρας.

-Χρησιμοποιείται και σαν διαιτητικό συμπλήρωμα και σαν σταθεροποιητικός παράγοντας.


Παρενέργειες αλάτων Epsom

Η υπερδοσολογία μαγνησίου προκαλεί υπερμαγνησαιμία.

Η χρήση του για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (περισσότερο από πέντε έως επτά ημέρες ) μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας για το μωρό. 

Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με βλάβες στην λειτουργία των νεφρών και από παιδιά με εντερικές παρασιτικές ασθένειες.

Όταν καταπίνεται σε αραιό διάλυμα περιορίζει την κανονική απορρόφηση του νερού από τα έντερα με αποτέλεσμα η παραμένουσα ποσότητα νερού να διατείνει το υπογάστριο και να επακολουθεί κένωση του περιεχομένου των εντέρων μετά από 1-2 ώρες.


Χρήσιμες πληροφορίες για τα άλατα Epsom

Το θειικό μαγνήσιο είναι εξαιρετικά διαλυτό στο νερό. Η άνυδρη μορφή είναι έντονα υγροσκοπική, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποξηραντικό. Είναι η κύρια ουσία που προκαλεί την απορρόφηση του ήχου στο θαλάσσιο νερό και η ακουστική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια. 

Προσφέρει 9,7 χλγρ μαγνησίου στα 100 χλγρ θειικού μαγνησίου.

Σαν καθαρτικό, η δόση είναι 5015 γρ. θειικού μαγνησίου σε 259 χλ νερού, πριν το πρόγευμα και για τα παιδιά 250 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.

Χρησιμοποιείται και σαν πρόσθετο τροφίμων.

Διαβάστε, επίσης,

Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε

Οι βιταμίνες για τις κράμπες της περιόδου

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Το μηλόξυδο θεραπεύει τα πάντα

Τι να κάνετε για να μην παθαίνετε κράμπες

Πρωτόκολλο αλκαλοποίησης του οργανισμού

Θεραπεία για τα μουδιάσματα στα άκρα

Τρόποι για να καθαρίσετε το σώμα σας

Μήπως έχετε δυσκαμψία στον αυχένα;

Αποτοξινωτικό μπάνιο

Η μαγειρική σόδα σαν φάρμακο

Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα

Φτιάξτε μόνοι σας εξατομικευμένη μάσκα με άργιλο

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΠου κάνει καλό η δάφνη;
Επόμενο άρθροΘείο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ