Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟ θυρεοειδής αδένας είναι απαραίτητος

Ο θυρεοειδής αδένας είναι απαραίτητος

Να αποφύγετε την χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς

Αν έχετε κάποια πάθηση του θυρεοειδούς και ο χειρουργός σας μιλάει για ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς, αν είναι δυνατόν να την αποφύγετε…

Φυσικά, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που πραγματικά χρειάζεται ο θυρεοειδής αδένας να αφαιρεθεί χειρουργικά. Για παράδειγμα, μερικοί τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς απαιτούν μερική ή πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Και ορισμένα οζίδια του θυρεοειδούς που ασκούν πίεση στις δομές του τραχήλου μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Ο θυρεοειδής είναι ο ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του λαιμού και περιβάλλει εν μέρει τον θυρεοειδή χόνδρο και το ανώτερο άκρο της τραχείας.

Στα σφαγμένα ζώα ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνεται από τους συνεκτικούς ιστούς και το λίπος και ύστερα αποξηραίνεται και τρίβεται σε σκόνη. Περιέχει 1,70-2,30 χλγρ ιωδίου ανά γραμμάριο ξηρού αδένα. Ένα γραμμάριο αποξηραμένου θυρεοειδούς ισοδυναμεί με  5 γραμμάρια νωπού αδένα.

Στον άνθρωπο ο θυρεοειδής αδένας χρησιμοποιείται σαν πηγή θυρεοειδικής ορμόνης για τον υποθυρεοειδισμό. Επίσης, χρησιμοποιείται για την παχυσαρκία, τη νεφρική ανεπάρκεια, τις χρόνιες δερματικές παθήσεις και για την αύξηση της σπερματογένεσης, της λίμπιντο και της παραγωγής γάλακτος.

Η θυροξίνη ή L-θυροξίνη ή Τ4 είναι μια φυσική ορμόνη του θυρεοειδούς που περιέχει 4 άτομα ιωδίου ανά μόριο θυροξίνης. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, της διάχυτης τοξικής βρογχοκήλης μετά από θυρεοστατική θεραπεία για την επίτευξη ευθυρεοειδικής κατάστασης, σε ευθυρεοειδική βρογχοκήλη, σε υποθυρεοειδισμό και σε καρκίνο θυρεοειδούς μετά από επέμβαση. Επίσης, χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές παχυσαρκίας.

Η D-θυροξίνη χρησιμοποιείται για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα λίπους στον ορό του αίματος.

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας και αναδιπλώνεται γύρω από την τραχεία ακριβώς πίσω από το «μήλο του Αδάμ». Είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του σώματος. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει πολλές διαφορετικές ορμόνες που είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη λειτουργία πολλών μεταβολικών διαδικασιών στο σώμα, όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου, η διάθεση και η ρύθμιση του βάρους. Η υποκλινική υπολειτουργία του θυρεοειδούς σχετίζεται και με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Υποκλινική σημαίνει ότι η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς δεν διαπιστώνεται από τις συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στα προβλήματα βάρους, επειδή ελέγχει συνολικά το μεταβολικό ρυθμό του σώματος. Όταν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως αύξηση του βάρους, αρθρίτιδα, κατάθλιψη, κρύα χέρια και πόδια, ξηρό δέρμα, υψηλή χοληστερόλη, χρόνια δυσκοιλιότητα και απώλεια μαλλιών. 

Ο θυρεοειδής είναι ο μεταβολικός θερμοστάτης του σώματος, και έχει τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, της χρήσης της ενέργειας και, στα παιδιά, του  ρυθμού ανάπτυξης του οργανισμού. Ο θυρεοειδής ελέγχει τον ρυθμό με τον οποίο λειτουργούν τα όργανα και την ταχύτητα με την οποία το σώμα χρησιμοποιεί την τροφή. Όταν ο θυρεοειδής δυσλειτουργεί αυτό θα επηρεάσει σοβαρά το βάρος σας. Ο θυρεοειδής στέλνει χημικά μηνύματα μέσω των ορμονών σε κάθε κύτταρο του σώματος, κατευθύνοντας τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό, και τις κινήσεις των μυών. Όταν ο θυρεοειδής είναι δυσλειτουργικός ή υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός), στέλνει λιγότερες ορμόνες, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό. Όταν ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, το σώμα θα αποθηκεύσει αντί να κάψει θερμίδες, προκαλώντας συσσώρευση του λίπους.

Η χαμηλή λειτουργία θυρεοειδούς οδηγεί, επίσης, σε ένα υποτονικό πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα μια σειρά από γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και το φούσκωμα, ο κοιλιακός πόνος και η μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Έτσι μπορεί να συμβεί σύνδρομο διαρροής εντέρου, κατά το οποίο αχώνευτα σωματίδια τροφίμων μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις και καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αύξηση του βάρους είναι αποτέλεσμα αυτών των πεπτικών διαταραχών. Επειδή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς προκαλεί κόπωση και έλλειψη αντοχής, καθώς και μυϊκούς πόνους ή αδυναμία, τα άτομα με αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολο να ασκηθούν κι έτσι αυξάνεται περισσότερο το βάρος τους.

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς οφείλονται στο τοξικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η έκθεση στην ακτινοβολία, το φθόριο (σε νερό και οδοντόκρεμες), ο υδράργυρος από τα αμαλγάματα αργύρου στα οδοντικά σφραγίσματα, οι ρύποι (thyocyanide) στον καπνό του τσιγάρου, και οι χλωριωμένες ενώσεις (που βρίσκονται στα συντηρητικά ξύλου και δέρματος) είναι μόνο μερικές από τις πολλές αιτίες του υποθυρεοειδισμού. Η ακτινοβολία είναι ίσως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία του υποθυρεοειδισμού και άλλων προβλημάτων του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του θυρεοειδούς. Τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια PCB, τα χλωριωμένα φυτοφάρμακα και τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος (που αποτελεί το 50% του αργύρου στα σφραγίσματα αμαλγάματος) έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι διαταράσσουν τις ενδοκρινικές λειτουργίες. Ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα έκθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περιβαλλοντικοί ρύποι μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση του θυρεοειδούς αργότερα στη ζωή. Τα βαρέα μέταλλα παρεμβαίνουν, επίσης, σε ένα ένζυμο κρίσιμο για τη μετατροπή του ανενεργού μορφής της θυρεοειδικής ορμόνης (Τ4) στην ενεργή μορφή (T3).

Οι διατροφικοί παράγοντες που καταστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι οι συνθετικές και γενετικά τροποποιημένες ορμόνες στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πουλερικά, και στα αυγά, τα οποία εμποδίζουν την απελευθέρωση των ορμονών του θυρεοειδούς, είτε με ανεπάρκεια ή περίσσεια του ιχνοστοιχείου ιώδιο. Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις είναι σπάνιες στις ανεπτυγμένες χώρες, η υπερβολική συσσώρευση συμβαίνει λόγω υπεραφθονίας του ιωδίου στο αλάτι  και τα συμπληρώματα διατροφής. Μερικά λαχανικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως τα ωμά σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) περιέχουν αναστολείς του θυρεοειδούς που ονομάζεται goitrogens, που μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα και αναστέλλουν τη σύνθεση των ορμονών. Ωστόσο, όταν ψήνονται ελαφρά στον ατμό τα λαχανικά σταματούν την καταστολή των ουσιών θυρεοειδούς. Τα προϊόντα σόγιας, ειδικά εάν δεν έχουν υποστεί ζύμωση, μπορεί να καταστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Οι ανεπάρκειες βιταμινών (ιδιαίτερα βιταμίνες Α και Β), οι ελλείψεις ανόργανων ουσιών (ψευδάργυρος, χαλκός, σίδηρος, σελήνιο), και η υπερβολική πρόσληψη πολυακόρεστων λιπών, όπως η σόγια, το κάρδαμο, το καλαμπόκι και τα έλαια, μπορεί να καταστείλουν τον θυρεοειδή αδένα. Για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, απαιτείται ένας συνδυασμός συγκεκριμένων τροφίμων, θρεπτικών ουσιών, ασκήσεων και θεραπειών. 

Το Gugulipid, ένα Ayurvedic βότανο έχει χρησιμοποιηθεί στην Ινδία για πάνω από 2.500 χρόνια, και είναι χρήσιμο για την υποστήριξη του θυρεοειδούς. Το Gugulipid διεγείρει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και είναι διαθέσιμο σαν ένα εκχύλισμα (2,5-5% guggulsterones).

Η γιόγκα, το Tai chi και το καστορέλαιο μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν.

Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υγείας του θυρεοειδούς, και να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.

Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγετε την χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς:

Δεν μπορεί να θεραπεύσει την αιτία της κατάστασης του θυρεοειδούς σας.

Σε πολλές συνθήκες, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα δεν είναι η αιτία της διαταραχής. Για παράδειγμα, κάποιος με υπερθυρεοειδισμό που έχει σοβαρά συμπτώματα, έχει τρεις επιλογές: 1) φάρμακα 2) ραδιενεργό ιώδιο, και 3)  χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς. Ευτυχώς, η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα δεν συνιστάται για τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό και νόσο του Graves. Αλλά υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που θα καταλήξουν να αφαιρέσουν το θυρεοειδή τους αδένα, ενώ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ένα φυσικό πρωτόκολλο θεραπείας. Σε καρκίνο του θυρεοειδούς και οζίδια του θυρεοειδούς ο γιατρός, συνήθως, συστήνει χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα. Όμως, σε κάθε περίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς δεν πρέπει να γίνεται θυρεοειδεκτομή… γιατί πολύ απλά η χειρουργική αφαίρεση δεν θα τον θεραπεύσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά θα τον επιδεινώσει λόγω κακής χειρουργικής τεχνικής. Όσον αφορά τους όζους θυρεοειδούς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η χειρουργική επέμβαση είναι περιττή και οι όζοι μπορούν να θεραπευθούν με φυσικές θεραπείες.

-Υπάρχουν κίνδυνοι από την αφαίρεση του θυρεοειδούς.

Ενώ μερικοί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα είναι η λύση στο πρόβλημά τους, υπάρχουν κίνδυνοι από την χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα. Πρώτα απ ‘όλα, κάποιος που κάνει αφαίρεση του θυρεοειδούς αδέναθα γίνει υποθυρεοειδικός για το υπόλοιπο της ζωής του. Προφανώς, εάν έχει μια κακοήθη μορφή του καρκίνου του θυρεοειδούς τότε η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς μπορεί να είναι η μόνη επιλογή. Ωστόσο, αν κάποιος δεν έχει κακοήθεια στον θυρεοειδή αδένα, τότε πραγματικά δεν χρειάζεται να υποστεί τις συνέπειες από την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Η θυρεοειδεκτομή μπορεί, επίσης, να προκαλέσει βλάβη στο λαρυγγικού νεύρου, καθώς και των παραθυρεοειδών αδένων και οι επιπλοκές από την επέμβαση του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές. Λόγω αυτών των κινδύνων, η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, αν όλες οι θεραπείες έχουν αποτύχει. 

-Οι φυσικές θεραπείες για τα προβλήματα θυρεοειδούς είναι πολύ αποτελεσματικές.

Ο λόγος για τον οποίο οι φυσικές μεθόδοι θεραπείας λειτουργούν τόσο καλά είναι επειδή προσπαθούν να θεραπεύσουν την αιτία της πάθησης του θυρεοειδούς, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, συνήθως δεν είναι η ίδια η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Η τροποποίηση του τρόπου ζωής, της διατροφής, του ύπνου, η διαχείριση του στρες στη ζωή σας, κ.λπ., οδηγούν στην αυτο-θεραπεία, μαζί με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Η σωστή διατροφή και η λήψη συμπληρωμάτων σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν και να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς σας. Επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο καλό, ο οποίος θα αξιολογήσει πλήρως την κατάστασή σας, και θα καθορίσει κατά πόσον ή όχι είστε καλός υποψήφιος για μια φυσική θεραπεία του θυρεοειδούς. Να παίρνετε πάντα δεύτερη γνώμη από έναν διαφορετικό ενδοκρινολόγο ή ιατρό πριν αποφασίσετε να κάνετε επέμβαση του θυρεοειδούς. 

Διαβάστε, επίσης,

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Χρήσιμες πληροφορίες για το σελήνιο

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Πώς η κακή υγεία του εντέρου προκαλεί υποθυρεοειδισμό

Τεστ για να ελέγξετε το θυρεοειδή σας στο σπίτι

Γιατί όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό δεν μπορούν να χάσουν βάρος

Χυμός για να ενισχύσετε τον θυρεοειδή σας

Ιώδιο

Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

Όζοι του θυρεοειδούς

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδικές παθήσεις

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

Υποθερμία

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Φαινόμενο Raynaud

Καρκίνος θυρεοειδούς

Λεβοθυροξίνη σε ηλικιωμένους

Οδηγίες για τη λήψη θυροξίνης

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Έχετε νωχελική διάθεση και έλλειψη ενέργειας;

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Τι είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Υπερθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη

Τονώστε το μεταβολισμό σας

Κάνετε πλήρη έλεγχο θυρεοειδούς

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ