Τα bitters κάνουν καλό στην υγεία σας
Τα bitters είναι αναπόσπαστο μέρος της υγιεινής διατροφής
Τα bitters πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή θεραπευτικών διαλυμάτων για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, όπως της ελονοσίας, των στομαχικών διαταραχών k.;a.
Τα bitters ή απεριτίφ χωνευτικών βοτάνων προκύπτουν όταν αφήνονται τα βότανα, τα μπαχαρικά, οι ρίζες και τα ιάματα να μουλιάσουν μέσα σε αλκοόλ.
Ο Johan Gttlieb Benjamin Siegert Γερμανός γιατρός, χειρουργός στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Ανγκοστούρα στη Βενεζεούλα παρασκεύασε το πρώτο βάμμα για να απαλύνει τον πόνο των ασθενών στρατιωτών. Το βάμμα αυτό παρασκευάστηκε το 1824 από διάφορες ρίζες και βότανα είναι το Angostura.
Τα bitters χρησιμοποιούνται σήμερα, επίσης, για να αρωματίζουν ουίσκι, τζιν και κοκτέιλ και να δίνουν γευστική και αρωματική πολυπλοκότητα και μια ελαφρώς πικρή γεύση.
Ότι περιέχει μέσα bitter θεωρείται φάρμακο…
Τα bitter μας προσφέρουν υγεία και μας ταξιδεύουν με τα αρώματα και τις γεύσεις τους.
Τα πικρά ποτά περιέχουν και νερό και αλκοόλη, η τελευταία εκ των οποίων λειτουργεί ως διαλύτης για τα εκχυλίσματα βοτάνων καθώς και ως συντηρητικό.
Οι πρώτοι που έφτιαχναν bitters ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι οποίοι εμπότιζαν τα φαρμακευτικά βότανα σε βάζα του κρασιού.
Η πρακτική αυτή αναπτύχθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όπου η απόσταξη οινοπνεύματος συνέπεσε με μια αναγέννηση της Φαρμακολογίας.
Ένα άλλο διάσημο bitter είναι το Peychaud, το οποίο παρασκευάστηκε από τον Antoine Amédée Peychaud στη Νέα Ορλεάνη, και χρησιμοποιείται για το κοκτέιλ Sazerac.
Τα Orange bitters φτιάχνονται από τις φλούδες των πορτοκαλιών της Σεβίλης και διάφορα μπαχαρικά.
Τα πικρά παρασκευάζονται και από το φλοιό δέντρου που περιέχει το ανθελονοσιακό κινίνη, το οποίο τοποθετείται και σε τονωτικό νερό, το οποίο χρησιμοποιείται και σε ποτά με τζιν.
Η γεύση των bitters ποικίλλει από πολύ πικρή έως γλυκόπικρη.
Το πικρό ανιχνεύεται και ορίζεται από τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας μας και συγκεκριμένα στο πίσω κι επάνω κέντρο της. Το αίσθημα που αφήνει στο στομάχι είναι ευχάριστο και γι αυτό λαός λέει «πικρό φαΐ, γλυκό στομάχι».
Τα πικρά χόρτα, τα πικρά βότανα, οι πικροί καρποί και οι πικροί χυμοί είναι γνωστά ακόμα και στα ζώα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Η πικρή ουσία ξυπνάει κάποια ζωτικά όργανα. Η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, το στομάχι, το παχύ έντερο, το συκώτι, ενεργοποιούνται και με τη σωστή λειτουργία τους κι έτσι μπορούμε να ρυθμίζουμε το βάρος μας και να αισθανόμαστε καλύτερα και στο σώμα αλλά και στην ψυχή.
Το πικρό βελτιώνει τη διάθεση, ξαναδίνει ζωή κι ενέργεια, τονώνει τη σκέψη, βοηθά στη διανοητική ισορροπία, ηρεμεί, κατευνάζει το άγχος και αποβάλει τις κακές σκέψεις.
Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας φαρμακευτικό bitter…
Τα καλύτερα bitters στον κόσμο:
Alomo Bitters (Ghana)
Amaro Montenegro (Italy)
Amer Picon (France)
Aperol (Italy)
Araucano (Valparaíso, Chile)
Averna (Italy)
Balsam (Eastern Europe)
Becherovka (Czech Republic)
Beerenburg (Netherlands)
Blutwurz (Bavaria)
Calisaya (USA)
Campari (Italy)
Cynar (Italy)
Fernet Branca (Italy)
Fernet Stock (Czech Republic)
Gammel Dansk (Denmark)
Gran Classico Bitter (Switzerland)
Jägermeister (Germany)
Jeppson’s (USA)
Killepitsch (Düsseldorf, Germany)
Kuemmerling (Germany)
Pelinkovac (Balkans)
Quinquina (France – originally from South America)
Ramazzotti (Italy)
Ratzeputz (Germany)
Riga Black Balsam (Latvia)
Schierker Feuerstein (Germany)
Schwartzhog (Germany)
St. Vitus, (Germany)
Sirop de Picon (France)
Suze (France)
Underberg (Germany)
Unicum (Hungary)
Wódka Żołądkowa Gorzka (Poland)
Wurzelpeter (Germany)
Διαβάστε, επίσης,
Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο
www.emedi.gr