Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕίναι επικίνδυνη η ιονίζουσα ακτινοβολία;
Array

Είναι επικίνδυνη η ιονίζουσα ακτινοβολία;

Η έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο

Η ιονίζουσα ακτινοβολία είναι ακτινοβολία υψηλής ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει ιονισμό, να φορτίσει δηλαδή την ύλη διώχνοντας ηλεκτρόνια από τα άτομα δημιουργώντας ιόντα, καθώς και να σπάσει τους δεσμούς των χημικών ενώσεων.

Θεωρείται επικίνδυνη για τους ζωντανούς οργανισμούς, καθώς, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο με την αλλοίωση των μορίων DNA.

Η πιο διεισδυτική ιονίζουσα ακτινοβολία είναι η ηλεκτρομαγνητική και η ακτινοβολία νετρονίων, τα οποία έχουν ουδέτερο φορτίο και δεν αντιδρούν ηλεκτρικά με τα άτομα της ύλης.

Ιονίζουσα ακτινοβολία είναι:

  • Υπεριώδης ακτινοβολία
  • Ακτίνες Χ
  • Ακτίνες γ
  • Ακτινοβολία άλφα
  • Ακτινοβολία βήτα
  • Ακτινοβολία νετρονίων που έχουν υψηλές ταχύτητες

Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται στην ιατρική για διάφορους θεραπευτικούς και διαγνωστικούς σκοπούς.

Τα παλιότερα χρόνια έκαναν ακτινοβολία για την θεραπεία της ακμής και της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων και έτσι αυξήθηκε η επίπτωση για ορισμένους τύπους λευχαιμίας και λεμφωμάτων.

Η ακτινοβολία συσσωρεύεται στο σώμα σας…

Κάθε ακτινογραφία αυξάνει την επικινδυνότητα. Η ακτινογραφία γίνεται για οδοντιατρικούς λόγους, για έλεγχο των οστών, για έλεγχο των πνευμόνων, των ιγμορίων κ.ά.

Όσον αφορά τις αξονικές τομογραφίες, η ακτινοβολία είναι 50-100 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη ακτινογραφία και δεν πρέπει να γίνονται χωρίς λόγο.

Τα παιδιά που εκτίθενται σε ακτίνες Χ έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο μαστού ως ενήλικες.


Η μαστογραφία είναι επικίνδυνη;

Κάθε ακτινογραφία που κάνουμε αυξάνει την επικινδυνότητα για ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη. Η μαστογραφία δίνει 1000 φορές περισσότερη ακτινοβολία από μια ακτινογραφία θώρακος.

Σε γυναίκες κάτω των 35 ετών η μαστογραφία εντοπίζει τον καρκίνο σε ποσοστό 15% και προκαλεί καρκίνο σε ποσοστό 75%!!! Όταν οι νεαρές γυναίκες υποβάλλονται σε ετήσιες μαστογραφίες αυξάνεται κατά 53% η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού…

Οι μαστογραφίες όχι μόνο αυξάνουν την επικινδυνότητα για καρκίνο του μαστού, αλλά αυξάνουν και την επικινδυνότητα για μεταστάσεις.

Μάλιστα υπάρχουν και αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα της μαστογραφίας σε γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είναι σαφής και η μείωση των θανάτων ανέρχεται σε ποσοστά από 0-15%!!! Όταν μια γυναίκα κάνει προσυμπτωματικό έλεγχο με μαστογραφία 1 στις 2000 γυναίκες έχει παράταση ζωής και 10 υφίστανται περιττές και επιβλαβείς επεμβάσεις.

Η μαστογραφία έχει σημαντική και αθροιστική επικινδυνότητα για καρκίνο μαστού σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, γιατί ο προεμμηνοπαυσιακός ιστός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην ακτινοβολία. Κάθε μαστογραφία δίνει ακτινοβολία 1 rad και αυξάνεται η επικινδυνότητα για καρκίνο του μαστού κατά 1%. Έτσι, μια γυναίκα που κάνει μαστογραφία για 10 έτη έχει αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού κατά 10%.

Αλλά και η συμπίεση των μαστών κατά τη διαδικασία της μαστογραφίας συμβάλλει στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Οι μαστοί είναι ευαίσθητοι και δεν πρέπει να συμπιέζονται και να κακοποιούνται.

Ορισμένες γυναίκες που έχουν το ογκογονίδιο AC έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από την ακτινοβολία από την μαστογραφία.

Οι μαστογραφίες αυξάνουν τον κίνδυνο για DCIS-πορογενές καρκίνωμα in situ κατά 328%.

Οι μαστογραφίες, μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα και πολλές γυναίκες να υποβληθούν σε μαστεκτομή, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία χωρίς λόγο.

Τέλος, πολλοί γιατροί ισχυρίζονται ότι τα οφέλη από τις μαστογραφίες είναι ασήμαντα, οι βλάβες σημαντικές και οι οικονομικές δαπάνες του συστήματος υγείας τεράστιες… 

Όσες γυναίκες κάνουν μαστογραφίες έχουν μεγάλη πιθανότητα να υποβληθούν σε περιττές βιοψίες για καλοήθεις βλάβες.

Πολλοί θεωρούν μάλιστα ότι οι μαστογραφίες είναι ένα από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


Η αυτοεξέταση μαστού είναι αρκετή;

Ούτε η αυτοεξέταση μαστού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού.

Όμως, η επίγνωση του σώματος και η ψηλάφηση των μαστών και των μασχαλών βοηθάει ώστε να εντοπιστούν αλλαγές, όπως αλλαγή στο χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα και τη συμμετρία του μαστού και της θηλής, καθώς και τα οιδήματα.


Ψηφιακή υπέρυθρη θερμική απεικόνιση-DITI

Θεωρείται η πιο οικονομική και η πιο ακριβής εξέταση και δεν έχει παρενέργειες.

Η ψηφιακή υπέρυθρη θερμογραφία αξιολογεί την ακτινοβολία της υπέρυθρης θερμότητας που εκπέμπεται από το σώμα και μετατρέπεται αυτή σε ανατομικές εικόνες. Σε ανώμαλη ανάπτυξη στο μαστό η θερμογραφική εικόνα είναι ένα πολύ ”ζεστό” σημείο. Η θερμική απεικόνιση, μάλιστα, μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο 10 έτη νωρίτερα σε σχέση με την μαστογραφία.

Και να θυμάστε! Ο φόβος ότι μπορείτε να πάσχετε από καρκίνο του μαστού, ενώ είστε υγιείς, εστιάζει το νου σας στη νόσηση και αυτό είναι αρκετό για να νοσήσετε από καρκίνο του μαστού…

Μην ανησυχείτε…

Αντιμετωπίστε τα αίτια της συμφόρησης, καταπολεμήστε τα συμπτώματα της λεμφικής συμφόρησης στους μαστούς σας και οι ανώμαλες αλλαγές στους μαστούς σας είναι πολύ πιθανόν ότι θα εξαφανιστούν.

Διαβάστε, επίσης,

Συσφιγκτικός ορός στήθους

Εξαφανίστε τα ογκίδια και τις κύστεις των μαστών

Χρήσιμες πληροφορίες για το έλαιο ηρανθέμων

Η βιταμίνη που θεραπεύει τις κύστεις του μαστού

Μήπως πονάνε οι μαστοί σας;

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Ο καλύτερος διαγνωστικός έλεγχος για τους μαστούς σας

Τα οφέλη από τα φύκια στην υγεία

Κύστεις μαστού

Τα σουτιέν προκαλούν καρκίνο στο μαστό

Το μεγάλο στήθος είναι επικίνδυνο για καρκίνο;

Το στήθος σας πρέπει να είναι ωραίο

Λάδι για μασάζ στο στήθος

Εξειδικευμένα κέντρα καρκίνου

Να αγαπάτε τον εαυτό σας

Φυσικοί τρόποι για να μεγαλώσετε το στήθος σας 

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΥποφυσιακό ηωσινόφιλο αδένωμα
Επόμενο άρθροΕπενδυμώματα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυστονία

Η δυστονία είναι μια διαταραχή της κίνησης που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές παρατεταμένες ή διακοπτόμενες μυϊκές συσπάσεις. Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ