Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑιματολογίαΑν η ομάδα αίματός σας είναι ΑΒ Rh αρνητικό ή θετικό

Αν η ομάδα αίματός σας είναι ΑΒ Rh αρνητικό ή θετικό

Ομάδα αίματος  ΑΒ Rh + ή Α Rh –

Ομάδα αίματος ΑΒ Rh + και ΑΒ Rh –
Το γονίδιο ΑΒΟ βρίσκεται στο χρωμόσωμα 9 και καθορίζει το σύστημα ομάδων αίματος ΑΒΟ. Τα γονίδια Α και Β είναι κυρίαρχα, καθιστώντας την έκφραση και των δύο αντιγόνων Α και Β όταν τα αλληλόμορφα Α ή Β είναι παρόντα. Η φύση των αντιγόνων που υπάρχουν στον ορό καθορίζει τον τύπο του αίματος. Το ΑΒ υποδηλώνει ότι ένα άτομο έχει τόσο το αντιγόνο Α, όσο και το Β.
Τα άτομα που είναι ΑΒ ομάδα αίματος είναι καθολικοί δωρητές πλάσματος επειδή το πλάσμα μπορεί να μεταγγίζεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο οποιασδήποτε ομάδας αίματος.
Ο τύπος ΑΒ Rh + του αίματος αναφέρεται ως καθολικός αποδέκτης, επειδή μπορεί να λαμβάνει μεταγγίσεις από κάθε ομάδα αίματος. 

Ομάδα αίματος ΑΒ Rh + (ΑΒ +)

Είναι πολύ σπάνια ομάδα αίματος που υπάρχει σε 1 στα 29 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 3,4% του πληθυσμού έχει ΑΒ θετικό αίμα.  Αυτός ο τύπος αίματος είναι παρόν σε περίπου 3% σε Καυκάσιους, 4% σε Αφροαμερικανούς, 2% σε ισπανόφωνους, και 7% σε χώρες της Ασίας. 

Ομάδα αίματος ΑΒ Rh – (Α -)

Αυτή η ομάδα αίματος είναι επίσης από τα σπανιότερα είδη μεταξύ όλων των ομάδων αίματος, διότι είναι παρούσα σε μόνο 1 από τα 167 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 0,6% του πληθυσμού έχει ομάδα αίματος ΑΒ -. Αυτός ο τύπος αίματος είναι παρών σε περίπου 1% σε Καυκάσιους, 0,3% σε Αφροαμερικανούς, 0,2% σε Ισπανόφωνους, και 0,1% στην Ασία.

Πώς κληρονομείται η ΑΒ Θετική και η ΑΒ Αρνητική ομάδα αίματος;

Εάν οι γονείς έχουν ομάδες αίματος Α και Β, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο, είτε Α, είτε Β, είτε ΑΒ.

Εάν οι  γονείς έχουν ομάδες αίματος Α και ΑΒ, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε  Α, είτε Β είτε ΑΒ.

Αν οι  γονείς έχουν ομάδες αίματος Β και ΑΒ, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Β, είτε Α είτε ΑΒ.

Αν οι  γονείς έχουν ομάδες αίματος ΑΒ και ΑΒ, η ομάδα αίματος του παιδιού, είτε θα είναι είτε Α, είτε Β είτε ΑΒ.

Ομάδα αίματος ΑΒ +: Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ + μπορούν να λάβουν αίμα από ΑΒ +, ΑΒ -, Β +, Β -, Α +, Α -, O + και Ο-
Ένα άτομο που λαμβάνει αίμα με θετικό ΑΒ τύπο αίματος έχει τα αντιγόνα Α, Β και το αντιγόνο Rh στο αίμα. 

Ομάδα αίματος ΑΒ –: Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ – μπορούν να λάβουν αίμα από ΑΒ -, Β -, Α -, και Ο -.

Το ΑΒ + μπορεί μόνο να δοθεί σε άτομα με ΑΒ + αίμα: Αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας αντιγόνων Α, Β και του αντιγόνου Rh στο αίμα του δότη. Κάθε μετάγγιση ΑΒ + σε οποιεσδήποτε άλλες ομάδες αίματος μπορεί να προκαλέσει επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ΑΒ – μπορεί μόνο να δοθεί σε άτομα με ΑΒ + και ΑΒ – αίμα: Αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας αντιγόνων Α, Β και της απουσίας του αντιγόνου Rh στο αίμα του δότη. Κάθε μετάγγιση ΑΒ – σε οποιεσδήποτε άλλες ομάδες αίματος μπορεί να προκαλέσει επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα άτομα με ομάδα αίματος AB μπορεί να λάβουν πλάσμα μόνο από ομάδα αίματος AB: Ωστόσο, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ είναι καθολικοί δότες πλάσματος, και το πλάσμα της ομάδος αίματος ΑΒ μπορεί να δοθεί σε όλες τις ομάδες αίματος.

Τα άτομα που μπορούν να πάρουν αιμοπετάλια από ΑΒ + δότη είναι τα άτομα Rh + όλων των ομάδων αίματος

Τα άτομα που μπορούν να πάρουν αιμοπετάλια από ΑΒ – δότη είναι τα άτομα όλων των ομάδων αίματος

O τύπος ΑΒ Rh + είναι ρέζους θετικό και ο τύπος ΑΒ Rh – είναι ρέζους αρνητικό

Το σύστημα Rh  είναι το δεύτερο πιο σημαντικό σύστημα της ομάδας του αίματος στη μετάγγιση.

Ανάλογα με την παρουσία ή όχι στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του παράγοντα ρέζους, που είναι όπως και οι ουσίες Α και Β, ένα συγκολλητινογόνο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται «Ρέζους θετικά» ή «Ρέζους αρνητικά». Ένα άτομο Ρέζους Θετικό μπορεί να πάρει αίμα της ίδιας ομάδας και σε μερικές περιπτώσεις αίμα Ρέζους Αρνητικό. Αντίθετα, άτομο Ρέζους-Αρνητικό δεν πρέπει να δεχθεί αίμα Ρέζους- θετικό. Ας σημειωθεί, ότι αν συμβεί η τελευταία περίπτωση, στην διάρκεια της πρώτης μετάγγισης τέτοιου αίματος, συνήθως δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά όμως από αυτή, ο οργανισμός του λήπτη «ευαισθητοποιείται» και παράγει «αντισώματα», δηλ. ουσίες αντι-Ρέζους που θα καταστρέψουν μαζικά ερυθρά-Θετικά σε περίπτωση και δεύτερης ή και άλλων λαθεμένων μεταγγίσεων με κίνδυνο της ζωής του αρρώστου αυτού. Ανάλογη κατάσταση «ευαισθητοποίησης» με τον παράγοντα Ρέζους μπορεί να συμβεί σε γυναίκες Ρέζους – Αρνητικές σε περίπτωση που εγκυμονούν έμβρυο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα αντιγόνο Ρέζους. Σ’ αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα συμβεί τίποτα στη διάρκεια του πρώτου τοκετού. Στους επόμενους όμως τοκετούς τα προϋπάρχοντα στο αίμα της μητέρας αντισώματα αντι-Ρέζους ακολουθώντας αντίθετη πορεία, θα περάσουν διαμέσου του πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου Ρέζους – θετικό και μπορεί να προκαλέσουν από ελαφρό ίκτερο, μέχρι σοβαρές ή και θανατηφόρες βλάβες στο έμβρυο. O ελαφρύς αυτός ίκτερος ονομάζεται αιμολυτικός ίκτερος των νεογνών και απαιτεί ειδική θεραπεία που σε σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνει την «αφαιμαξομετάγγιση», δηλαδή την πλήρη ανταλλαγή του αίματος του νεογνού με νέο συμβατό αίμα. Σήμερα με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η «ευαισθητοποίηση» της μητέρας προλαμβάνεται με τη χορήγηση αντι-ρέζους σφαιρίνης, αμέσως μετά τον τοκετό.

Εάν δοθεί κατά λάθος, αίμα ομάδας που δεν πρέπει να δοθεί σε ένα ασθενή, τότε γίνεται μια μαζική και κάποτε θανατηφόρα αιμόλυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται στον ασθενή. Τα αντισώματα του ασθενούς αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα αντιγόνα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται κατά λάθος, τα καταστρέφουν προκαλώντας σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, αιμόλυση με ανεπάρκεια οργάνων που μπορεί να οδηγήσουν μεταξύ άλλων και στο θάνατο.

Ασθένειες στα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ: Όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ πιστεύεται ότι έχουν κίνδυνο και ευαισθησία για ασθένειες, όπως τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή Β ή και των δύο. 

Προσωπικότητα σε άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ: Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ είναι πνευματικά και διαισθητικά. Επίσης, είναι πολύ φιλικά, με κατανόηση, εμπιστοσύνη, συναισθηματικά και παθιασμένα.

Διατροφή για τα άτομα με ομάδα ΑΒ: Η χαμηλή οξύτητα του στομάχου έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη της ικανότητας να μεταβολίζουν την τροφή αποτελεσματικά και συχνά, η πρόσληψη κρέατος αποθηκεύεται ως λίπος. Μικρότερα και συχνότερα γεύματα συνιστώνται. Ειδικά, όταν έχουν άγχος τα άτομα αυτού του τύπου αίματος θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Οι προτάσεις των τροφίμων για τα άτομα της ομάδας αίματος ΑΒ περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το κεφίρ και το γιαούρτι), το τόφου, οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός. Να αποφεύγετε το κοτόπουλο και αντί αυτού να τρώτε γαλοπούλα. Να αποφεύγετε το χταπόδι και να τρώτε αντί αυτού ψάρια. Να αποφεύγετε το γάλα και να τρώτε αντί αυτού γιαούρτι. Να αποφεύγεται το καλαμποκέλαιο και να τρώτε ελαιόλαδο. Να αποφεύγετε τα μαύρα φασόλια και να τρώτε φακές. Να αποφεύγετε τους ηλιόσπορους και να τρώτε φυστίκια. Να αποφεύγετε τα δημητριακά και να τρώτε άγριο ρύζι. Να αποφεύγετε τις μαύρες ελιές και να τρώτε κολοκύθα. Να μην τρώτε μπανάνες, αλλά να τρώτε ακτινίδια για το κάλιο. Αντί για μαύρο τσάι να πίνετε καφέ.

Άσκηση για τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ: Τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Η αύξηση αυτή καθιστά δύσκολο για αυτούς να χειριστούν το άγχος. Ωστόσο, τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται με τακτικά προγράμματα άσκησης που βοηθούν στην προώθηση της ηρεμίας και στην εστίαση. Η υπερβολική προπόνηση θα πρέπει να αποφεύγεται διότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η άσκηση μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για τα άτομα της ομάδας αίματος ΑΒ άτομα κυρίως για την διατήρηση της υγιούς συναισθηματικής ισορροπίας και για την μείωση του στρες. Συνιστάται αερόβια σωματική άσκηση, όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο σε συνδυασμό με κατευναστικές δραστηριότητες όπως γιόγκα και ο διαλογισμός.

Διαβάστε, επίσης,

Αν η ομάδα αίματός σας είναι A Rh αρνητικό ή θετικό

Αν η ομάδα αίματός σας είναι Β Rh αρνητικό ή θετικό

Αν έχετε ομάδα αίματος Ο Rh θετικό ή αρνητικό

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Ομάδα αίματος και άνοια

Ο κίνδυνος ασθενειών ανάλογα με την ομάδα αίματος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ