Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Ίνδιο

Είναι επικίνδυνο το ίνδιο για την υγεία;

Το ίνδιο είναι ένα χημικό στοιχείο με το σύμβολο In, ατομικό αριθμό 49 και ατομικό βάρος 114, 82.

Η εμφάνισή του στο φλοιό της γης είναι σε ποσοστό μόνο 0,000001%. Το μέταλλο αυτό είναι πολύ μαλακό, με σημείο τήξης υψηλότερο από το νάτριο, αλλά χαμηλότερο από το λίθιο και τον κασσίτερο.

Χημικά, το ίνδιο είναι παρόμοιο με το γάλλιο και το θάλλιο.

Η κυριότερη χρήση του ινδίου είναι με μορφή στερεού διαλύματος οξειδίων ινδίου-κασσιτέρου (ινδίου οξείδιο του κασσιτέρου, ITO) που είναι άχρωμο και διαφανές και χρησιμοποιείται στην παραγωγή λεπτών υμενίων και ηλεκτροδίων για οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) και οθόνες αφής. Επίσης, χρησιμοποιείται ως επίστρωση σε ρουλεμάν μεγάλης περιστροφικής ταχύτητας, σε καθρέπτες, σε τρανζίστορ, σε φωτοδιόδους, στην παραγωγή κραμάτων χαμηλού σημείου τήξης, σε συγκολλήσεις μετάλλων, στην πυρηνική ιατρική, σε λαμπτήρες ατμών νατρίου χαμηλής πίεσης, σε οδοντικά  αμαλγάματα, προκειμένου να μειωθεί η επιφανειακή τάση του υδραργύρου κ.ά.

Το 111In εκπέμπει ακτινοβολία γάμμα και χρησιμοποιείται σε σπινθηρογράφημα για την διαφοροδιάγνωση της οστεομυελίτιδας από έλκη κατάκλισης για την αξιολόγηση και τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά. Το σπινθηρογράφημα με ίνδιο των λευκοκυττάρων χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των λευκών αιμοσφαιρίων. Για τη δοκιμή, το αίμα λαμβάνεται από τον ασθενή, τα λευκά κύτταρα απομακρύνονται, γίνονται επισημασμένα με ραδιενεργό 111In και στη συνέχεια εκ νέου εγχέονται πίσω στον ασθενή, για να βρεθούν οι περιοχές της λοίμωξης.

Ελαφρός ερεθισμός των ματιών μπορεί να προκύψει από την έκθεση σε σκόνη ή ατμούς. 

Το όριο έκθεσης είναι 0,1 mg / m3 πάνω σε 8ωρη εργάσιμη ημέρα.

Το ίνδιο βρίσκεται στους ανθρώπινους ιστούς σε συγκέντρωση 0,01-0,07 μγρ ανά γραμμάριο νωπού ιστού.

Οι τρίχες των μαλλιών περιέχουν 0,0045 ανά γραμμάριο.

Λίγο ίνδιο απορροφάται και από το γαστρεντερικό σωλήνα των ζώωn και των ανθρώπων και απεκκρίνεται στα ούρα μετά τη χορήγησή του από το στόμα. Όταν λαμβάνεται από το στόμα το ίνδιο sε δοσολογία 30 χλγρ για 27 ημέρες εμφανίζεται σκληρό τρίχωμα και απώλεια βάρους. Όταν το νερό είναι μολυσμένο σε ποσοστό 5 μγρ ανά ml με το πόσιμο νερό εμφανίζονται όγκοι πιο συχνά σε σχέση με άλλα στοιχεία, όπως σκάνδιο, γάλλιο, ρόδιο, παλλάδιο, χρώμιο ή ύτριο. Επίσης, με την πρόσληψη ινδίου αυξάνουν τα επίπεδα χαλκού και χρωμίου στον οργανισμό στα νεφρά και στην καρδιά.

Όταν το ίνδιο χορηγείται ενδοφλέβια και υποδόρια είναι τοξικό και προκαλούνται βλάβες στο αίμα, στην καρδιά, στο συκώτι και στα νεφρά.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για το γάλλιο

Octreoscan με In111

Εκκολπωματική νόσος

Συρίγγια γαστρεντερικού συστήματος

Όγκοι θύμου αδένα

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ