Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠοιοι πρέπει να παίρνουν πεπτικά ένζυμα

Ποιοι πρέπει να παίρνουν πεπτικά ένζυμα

Η λύση για την ομαλή πέψη

 

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα Πεπτικά Ένζυμα

Τρώμε τρόφιμα, αλλά το πεπτικό μας σύστημα δεν απορροφά τα τρόφιμα, αλλά απορροφά τα θρεπτικά συστατικά: αμινοξέα (από πρωτεΐνες), λιπαρά οξέα και χοληστερόλη (από λίπη), και απλά σάκχαρα (από υδατάνθρακες), καθώς και βιταμίνες, ανόργανα άλατα, και ιχνοστοιχεία. Τα πεπτικά ένζυμα, που παράγονται κατά κύριο λόγο  στο πάγκρεας και το λεπτό έντερο, διασπούν το φαγητό σε θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να τα απορροφήσει. Πεπτικά ένζυμα παράγονται και από τους σιελογόνους αδένες και στο στομάχι.

Αν δεν έχουμε αρκετά πεπτικά ένζυμα, δεν μπορούμε να διασπάσουμε τα τρόφιμα…

Οι παθήσεις του παγκρέατος, όπως η κυστική ίνωση, ο καρκίνος του παγκρέατος, και η οξεία ή η χρόνια παγκρεατίτιδα, η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn, η φλεγμονή στην πεπτική οδό από τροφικές αλλεργίες, το σύνδρομο διαρροής του εντέρου, η δυσβίωση, οι παρασιτικές μολύνσεις, κλπ μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε πεπτικά ένζυμα.

Η γήρανση έχει συσχετιστεί με μειωμένη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η χαμηλή οξύτητα του στομάχου σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν παράγει επαρκή πεπτικά ένζυμα.

Το χρόνιο στρες είναι η πιο συχνή αιτία ανεπάρκειας πεπτικών ενζύμων. Το σώμα μας έχει  το συμπαθητικό για τη δράση και το παρασυμπαθητικό για την ανάπαυση και την χώνεψη. Όταν είμαστε σε στρες συνεχώς η διέγερση του συμπαθητικού δεν αφήνει το πεπτικό και τα ένζυμά του να λειτουργήσουν σωστά μέσω του παρασυμπαθητικού. 


Πώς να διορθώσετε την ανεπάρκεια πεπτικών ενζύμων

Καταρχήν η υγιεινή διατροφή λειτουργεί μέσω της μείωσης της φλεγμονής στο σώμα και στο πεπτικό σύστημα, βελτιώνοντας την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, αφαιρώντας αναστολείς ενζύμων και αυξάνοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Ωστόσο, αν τρώτε καλό φαγητό, δεν σημαίνει ότι και η πέψη σας θα είναι υγιής. 

Η διαχείριση του χρόνιου στρες είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της υγιούς λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.


Η λειτουργία των πεπτικών ενζύμων:

 • Αντικαθιστούν τα ένζυμα που χάνονται από το μαγείρεμα και την επεξεργασία των τροφών, τις κακές διατροφικές επιλογές, το στρες και την ηλικία.
 • Αυξάνουν την ενέργεια, αφού περισσότερες διαθέσιμες ουσίες υπάρχουν για τα κύτταρα.
 • Περιορίζουν τα φουσκώματα, τα αέρια, τις καούρες, τη ναυτία, την δυσπεψία, τις όξινες αναγωγές, την δυσκοιλιότητα και την διάρροια.
 • Μειώνουν τις τροφικές αλλεργίες, τους πεπτικούς ερεθισμούς και τις φλεγμονές.
 • Ανακουφίζουν το πάγκρεας.
 • Περιορίζουν την πείνα και την λαιμαργία.

Πότε τα πεπτικά ένζυμα σαν συμπληρώματα είναι αναγκαία:

Εξετάστε αν το πάγκρεάς σας παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα με διαγνωστικές εξετάσεις. 

Άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε προβλήματα με τα πεπτικά ένζυμα είναι τα εξής:

 • Αέρια  και φούσκωμα μετά από τα γεύματα
 • Δυσπεψία και βάρος στο στομάχι
 • Αίσθημα πληρότητας με λίγο φαγητό
 • Αχώνευτα τρόφιμα στα κόπρανα
 • Επιπλέοντα κόπρανα
 • Αχώνευτο λίπος στα κόπρανα

Τι είδους πεπτικά ένζυμα θα πρέπει να πάρετε;

Τα ένζυμα από τα φρούτα (παπάγια ή ανανάς) λειτουργούν καλά σε μερικούς ανθρώπους, αλλά τείνουν να είναι το πιο αδύναμα  και δεν επαρκούν για τους ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη.

Τα ζωϊκής προέλευσης (παγκρεατίνη) δεν είναι για χορτοφάγους ή vegans, και μπορεί να έχουν και προβλήματα με τη σταθερότητα. Δουλεύουν πολύ καλά σε μερικούς ανθρώπους.

Τα φυτικά ένζυμα προέρχονται από μύκητες και είναι πιο σταθερά από όλα τα ένζυμα, και έχουν ένα ευρύ φάσμα δράσης. 

Ποικιλία από ένζυμα: Οι περισσότεροι άνθρωποι θα επωφεληθούν από ένα πολυ-ενζυμικό προϊόν με πρωτεάσες (που διασπούν τις πρωτεΐνες), λιπάσες (που διασπούν τα λίπη), και αμυλάση που διασπά τους υδατανθρακες.

Δεν πρέπει να περιέχουν: ζάχαρη, αλάτι, σιτάρι, γλουτένη, σόγια, γάλα, αυγά, οστρακοειδή ή συντηρητικά…


Πότε θα πρέπει να πάρετε πεπτικά ένζυμα και πόσο θα πρέπει να τα πάρετε;

Πάρτε πεπτικά ένζυμα σας με το φαγητό. Οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε περίπου 30 λεπτά από το γεύμα σας θα είναι ευεργετικά.

Εάν έχετε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας πάρτε 1-2 κάψουλες με τα μεγάλα γεύματα. Δεν χρειάζεται να τα παίρνετε με τα ελαφριά γεύματα ή σνακ, εκτός αν η πέψη σας είναι πολύ επιβαρυμένη. 

Όταν έχετε βρει τη δοσολογία που λειτουργεί καλά για σας, τα συμπτώματά σας θα εξαφανιστούν, όπως τα αέρια ή το φούσκωμα μετά από τα γεύματα, η αίσθηση βάρους στο έντερο κ.ά. Αν δεν βελτιωθούν τα συμπτώματα προσπαθήστε να αυξήσετε τη δόση κατά ένα χάπι ανά γεύμα, ανά 3 ημέρες (έως και μια εβδομάδα).


Οι κίνδυνοι από τα πεπτικά ένζυμα

Η εξάρτηση από αυτά…

Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του εντέρου με διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Μπορεί οι τοξίνες να παλινδρομήσουν από το έντερο στο ήπαρ

Η χολή στο ήπαρ μπορεί να κορεσθεί να γίνει πολύ παχιά και να γίνει διαρροή και να προκληθεί συμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και να γίνει και συμφόρηση των χολαγγείων και του παγκρεατικού πόρου

Τα πεπτικά ένζυμα δεν μπορούν να περάσουν με τη χολή στο λεπτό έντερο


Εναλλακτικές λύσεις για όσους θέλουν να αποφύγουν τα πεπτικά ένζυμα

 • Να τρώτε περισσότερα ωμά παντζάρια και φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Τα πράσινα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν τα 2/3 του πιάτου σας. Η κυτταρίνη από τα χόρτα θα αδειάσει τη χολή σας.
 • Να πίνετε τσάι τριγωνέλλας. Δρα ως αποσυμφορητικό για τους αγωγούς της χολής και βοηθά στην υποστήριξη της φυσιολογικής ροής της χολής.
 • Να πίνετε κανέλα με κάθε γεύμα. Η κανέλα υποστηρίζει τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διατηρεί την φυσιολογική ροή της χολής.
 • Αναμίξτε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με 1-2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Ανακινήστε και πίνετε κάθε πρωί ή βράδυ με άδειο στομάχι για 1 μήνα. Αυτό θα βοηθήσει το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη, ενώ υποστηρίζει την υγιή ροή της χολής και των αγωγών του παγκρέατος.
 • Να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό 20 λεπτά πριν από κάθε γεύμα. Αυτό ενυδατώνει το στομάχι σας, ενθαρρύνοντάς το να παράγει περισσότερο υδροχλωρικό οξύ και αυξάνεται και η ροή της χολής και των παγκρεατικών ενζύμων.
 • Κάντε τακτική αποτοξίνωση των κυττάρων του ήπατος και του λίπους, τα οποία αποθηκεύουν τοξίνες που υποβάλλονται μέσω του ήπατος και θα βελτιωθεί και η πέψη σας.

Διαβάστε, επίσης,

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Το πρωτόγαλα στη θεραπεία του καρκίνου

Ορθομοριακή αποτοξίνωση του γαστρεντερικού συστήματος

Γιατί πρέπει να μασάμε σωστά;

Διατροφή και καρκίνος

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Είναι κατάλληλες οι κετόνες βατόμουρων για το αδυνάτισμα;

Εναλλακτικές θεραπείες για την νόσο Crohn

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ανανά

Βρομελίνη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ