Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Μυρτιά Μαδαγασκάρης

Περιέχει βινβλαστίνη που είναι κυτταροστατικό βότανο

 

Ο καθαράνθους ο ρόδινoς ή χωραϊτούδι ή Catharanthus roseus ανήκει στην οικογένεια των Αποκινίδων.

Είναι ιθαγενές φυτό της Μαδαγασκάρης και στολίζει κήπους, παρτέρια και πρασιές.

Είναι πολυετής, αειθαλής θάμνος με φύλλα αντίθετα, ωοειδή, λεία και σκουροπράσινα. Τα άνθη του βρίσκονται στην άκρη των βλαστών, είναι σωληνοειδή και καταλήγουν σε πεντάλοβη μαργαρίτα, άσπρα ή ρόδινα και σε διασταυρώσεις αυτών των δύο χρωμάτων.


Χρήσιμα μέρη μυρτιάς Μαδαγασκάρης

Τα φύλλα του


Δραστικές ουσίες μυρτιάς Μαδαγασκάρης

Περιέχει 60 διαφορετικά αλκαλοειδή. Από αυτά μερικά είναι μονομερή, όπως η αϊμαλικίνη, η σερπεντίνη, η καθαρινθίνη κ.ά και τα διμερή , όπως η βινβλαστίνη. 


Ιδιότητες και ενδείξεις μυρτιάς Μαδαγασκάρης

Η βινβλαστίνη σταματάει τις μιτώσεις των κυττάρων και είναι κυτταροστατικό βότανο και χρησιμοποιείται για την θεραπεία του καρκίνου (χοριοκαρκίνωμα, λεμφοβλαστική αναιμία και νόσος του Hodgkin).

Ακόμη είναι καθαρτικό, παρασιτοκτόνο, αντιπυρετικό, βοηθάει τους διαβητικούς να ρίξουν το σάκχαρο στο αίμα, τους υπερτασικούς να ρίξουν την πίεσή τους και είναι κατάλληλο και για την σεξουαλική ανικανότητα.

Βοηθάει σε δερματοπάθειες με εξωτερικές πλύσεις και με επιθέματα των φύλλων του.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μυρτιά της Μαδαγασκάρης

Έκχυμα

Αφήνετε 6 ψιλοκομμένα φύλλα για κάθε ποτήρι καυτό νερό για λίγα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια νερό την ημέρα. Συστήνεται να το πάρετε για ένα μήνα, να κάνετε διακοπή για 3 εβδομάδες και μετά συνεχίζετε.

Αφέψημα

Βράζετε για λίγα λεπτά φύλλα σε μπόλικο νερό, σουρώνετε και χρησιμοποιείτε το αφέψημα για εξωτερικές πλύσεις και κλύσματα.

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ