Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

L-λευκίνη

Είναι αμινοξύ που χρησιμοποιείται, κυρίως, από τους αθλητές

Η L-λευκίνη ανήκει στην διακλαδισμένη αλυσίδα αμινοξέων (BCAA) μαζί με την ισολευκίνη και τη βαλίνη.

Η λευκίνη χρησιμοποιείται στο ήπαρ, το λιπώδη ιστό, και τον μυϊκό ιστό. Στο λιπώδη και μυϊκό ιστό γίνεται χρήση λευκίνης για τον σχηματισμό των στερολών. Η συνδυασμένη χρήση λευκίνης σε αυτούςς τις δύο ιστούς είναι επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το ήπαρ. 

Καθώς είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, τα ζώα δεν μπορούν να συνθέσουν λευκίνη. Κατά συνέπεια, πρέπει να το προσλάβουν, συνήθως, ως συστατικό των πρωτεϊνών. Τα φυτά και οι μικροοργανισμοί συνθέτουν λευκίνη από το πυροσταφυλικό οξύ με μία σειρά ενζύμων.

Η λευκίνη ενεργοποιεί τη σηματοδότηση mTOR, εκτός από την σηματοδότηση αναβολικών και αντι-καταβολικών οδών (π.χ. αναστολή πρωτεασώματος) στον σκελετικό μυϊκό ιστό. Η λευκίνη, κυρίως, μεταβολίζεται σε ισοβαλερυλ-CoA, ενώ μόνο το 5% ή έτσι μεταβολίζεται σε ΗΜΒ (β-υδροξυ β-μεθυλβουτυρικό οξύ). 

Η λευκίνη είναι ένας ενεργοποιητής mTOR. Είναι  αμινοξύ με την ικανότητα να διεγείρει άμεσα την πρωτεϊνοσύνθεση στους μυς. Ως ένα συμπλήρωμα διατροφής, η λευκίνη έχει βρεθεί ότι επιβραδύνει την αποικοδόμηση του μυϊκού ιστού, αυξάνοντας τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών.

Η λευκίνη ενεργοποιεί ισχυρά  την κινάση ραπαμυκίνης που ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη. 

Τόσο η L-λευκίνη όσο και η D-λευκίνη προστατεύει από την επιληψία.

Λευκίνη σε δόση που υπερβαίνει τα 500 mg / kg / d σχετίζεται με υπεραμμωνιαιμία. 

Διαιτητικές πηγές λευκίνης σε g / 100g
Σόγια, ώριμοι σπόροι, καβουρδισμένα, αλατισμένα 2.868
Σπόροι κάνναβης, αποφλοιωμένοι 2.163
Βόειο κρέας  1.76
Φιστίκια 1.672
Χοιρινό 1,63
Ψάρια, σολομός 1.62
Φύτρο σιταριού 1.571
Αμύγδαλα 1.488
Κοτόπουλο 1.48
Αυγό  κρόκος 1,40
Βρώμη 1.284
Φασόλια μαγειρεμένα 0,765
Φακές μαγειρεμένες 0,654
Ρεβίθια, μαγειρεμένα 0.631
Καλαμπόκι, κίτρινο 0,348
Αγελαδινό γάλα, πλήρες 0,27
Ρύζι, καφέ, μαγειρεμένο 0,191
Γάλα, ανθρώπινο 0.10


Ιδιότητες και ενδείξεις L-λευκίνης

Ως πρόσθετο τροφίμων, η L-λευκίνη έχει αριθμό E641 και έχει χαρακτηριστεί ως ενισχυτικό γεύσης. 

Η λευκίνη, η ισοβαλίνη και η βαλίνη χρησιμοποιούνται από τους αθλητές για την αύξηση της αντοχής και της ενέργειας κατά τη διάρκεια των αγώνων. Χρησιμοποιούνται, επίσης, για την αντιμετώπιση κάποιων μορφών εγκεφαλοπάθειας, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανορεξίας των καρκινοπαθών. Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) βρίσκονται σε τροφές που περιέχουν πρωτεϊνες, όπως το κρέας, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά. Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν από 5-20 γραμμάρια αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας διατίθενται σε κάψουλες, ταμπλέτες και σκόνη. Τα αμινοξέα αυτά έχουν καλύτερη επίδραση σε αθλητές που κάνουν μόνο σπορ αντοχής. Η σωματική απόδοση, ιδιαίτερα σε αθλήματα αντοχής, μειώνεται από την πνευματική κόπωση. Η L-λευκίνη εμποδίζει την έκκριση της σεροτονίνης. Τα συμπληρώματα διακλαδισμένης αλυσίδας πρέπει να λαμβάνονται πριν από την άσκηση και είναι αποτελεσματικά.

Διαβάστε, επίσης,

Τα τριπεπτίδια είναι το μέλλον

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

Αλόη Βέρα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ