Η σωματομεδίνη IGF-1 πρέπει να είναι αυξημένη ή μειωμένη;
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Η Σωματομεδίνη C (ή αλλιώς Αυξητικός Παράγοντας Ομοιάζων στην Ινσουλίνη-1, Insulin-Like Growth Factor-1, IGF-1) είναι ένα μικρό πολυπεπτίδιο που παράγεται, κυρίως, στο ήπαρ, μεταφέρεται με το πλάσμα και βρίσκεται δεσμευμένο σε πρωτεΐνες φορείς. Δρώντας μέσω υποδοχέων της κυτταρικής μεμβράνης, ο IGF-1 διεγείρει άμεσα την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των φυσιολογικών κυττάρων, επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και επομένως επηρεάζει και την ανάπτυξη.
Τα επίπεδα του IGF-1 στον ορό ρυθμίζονται τόσο από τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης όσο και από τη διατροφική κατάσταση του οργανισμού.
Η αύξηση ή μείωση της αυξητικής ορμόνης στην κυκλοφορία του αίματος προκαλεί άμεσα αντίστοιχη αύξηση ή μείωση των επιπέδων του IGF-1. Έτσι, αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει ελλείψεις της αυξητικής ορμόνης οφειλόμενες σε ανωμαλίες της υπόφυσης.
Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί κατά την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία με αυξητική ορμόνη κατά τις θεραπείες υποκατάστασης της αυξητικής ορμόνης σε ενήλικες ή σε υποφυσιακό νανισμό, επειδή τα επίπεδα του είναι υψηλότερα κατά τη διάρκεια των αναπτυξιακών αιχμών.
Η μέτρηση της Σωματομεδίνης C χρησιμοποιείται, επίσης, για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της ακρομεγαλίας.
Τιμές Αναφοράς
-Παιδιά
2 μηνών – 5 ετών: 17 – 248 ng/ml
6 – 8 ετών: 88 – 474 ng/ml
9 – 11 ετών: 110 – 565 ng/ml
-Έφηβοι / Νεαροί Ενήλικες
12 – 15 ετών: 202 – 957 ng/ml
16 – 24 ετών: 182 – 780 ng/ml
–Ενήλικες
25 – 39 ετών: 114 – 492 ng/ml
40 – 54 ετών: 90 – 360 ng/ml
≥ 55 ετών: 71 – 290 ng/ml
Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
Αύξηση: Ακρομεγαλία, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γιγαντισμός, υπερυποφυσισμός, παχυσαρκία, υποφυσιακός γιγαντισμός, πρόωρη ήβη, εγκυμοσύνη, κορτικοστεροειδή.
Μείωση: Νευρική ανορεξία, κίρρωση, χρόνια νοσήματα, καθυστερημένη εφηβεία, σακχαρώδης διαβήτης, συναισθηματικό σύνδρομο στέρησης, ηπάτωμα, υποθυρεοειδισμός, υποϋποφυσισμός, kwashiorkor, νανισμός Laron, ηπατική νόσος, διατροφική ανεπάρκεια, όγκοι υπόφυσης, οιστρογόνα.
Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση
Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.
Όσοι κάνουν άσκηση με βάρη και προσπαθούν να χτίσουν τους μυς τους γνωρίζουν ότι ο IGF-1 είναι καλός για την υπερτροφία, δηλαδή για την οικοδόμηση των μυών.
Ο IGF-1 χτίζει μυς, αλλά επιταχύνει, επίσης, τον καρκίνο και διαταράσσει τον έλεγχο της γλυκόζης, αλλά επιταχύνει και την γήρανση.
Τι είναι το Σύνδρομο Laron;
Τα άτομα με σύνδρομο Laron έχουν μια γενετική ανωμαλία και έχουν μειωμένα τα επίπεδα του IGF-1 και δεν πάσχουν ποτέ από καρκίνο και διαβήτη. Αυτό βέβαια θα ήταν προτιμότερο να συμβεί μετά την εφηβεία, επειδή τα άτομα με σύνδρομο Laron είναι πολύ κοντά.
Η αυξημένη σωματομεδίνη προκαλεί καρκίνο και διαβήτη.
Πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα της σωματομεδίνης;
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν είναι χαμηλά ή υψηλά τα επίπεδα IGF-1, συζητήστε το με το γιατρό σας.
Φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την IGF-1
1. Μειώστε τις πρωτεΐνες.
Αν δεν είστε αθλητής ή δεν προσπαθείτε να χτίσετε τους μυς, τότε η μείωση των πρωτεϊνών στα χαμηλότερα επίπεδα που καλύπτουν τις καθημερινές σας ανάγκες θα μειώσουν τον IGF-1. Ο περιορισμός των θερμίδων αυξάνει τη μέγιστη διάρκεια ζωής σε πολλά ζωικά είδη γιατί μειώνει τον IGF-1. Αλλά τα επίπεδα IGF-1 μειώνονται σημαντικά, αν μπορείτε απλά να κόψετε τις ζωικές πρωτεϊνες. Οι περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες με εξαίρεση τον ορό γάλακτος, έχουν υψηλά ποσά μεθειονίνης. Ο περιορισμός της μεθειονίνης περιορίζει τον IGF-1. Οι σκόνες φυτικής πρωτεΐνης, περιέχουν ανά μερίδα περίπου 300 mg μεθειονίνης, που είναι σχετικά χαμηλό ποσό σε σχέση με το κρέας και τα αυγά, για παράδειγμα.
2. Να καταναλώνετε φυτικές πρωτεΐνες.
Οτιδήποτε μειώνει τα επίπεδα μεθειονίνης μειώνει και τον IGF-1 και οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα μεθειονίνης. Το ρύζι, και η κάνναβη έχουν όλα περίπου 300 mg ανά μερίδα. Οι σαρδέλες και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχουν λιγότερα ποσά μεθειονίνης.
3. Να παίρνετε γλυκίνη.
Τα συμπληρώματα διατροφής με γλυκίνη μπορεί να μειώσουν τον IGF-1 με επιτάχυνση του καθαρισμού του ήπατος της μεθειονίνης. 3 γραμμάρια γλυκίνης πριν πέσετε να κοιμηθείτε βελτιώνουν τον ύπνο. Το ρύζι, η κάνναβη και η μαγιά έχουν 400, 600 και 800 mg / γλυκίνης ανά μερίδα. Προσοχή! Το ρύζι τις περισσότερες φορές είναι μολυσμένο με αρσενικό. Να παίρνετε βιολογικό ρύζι με το φλοιό του. Επίσης, ο αρακάς έχει αναλογία 4: 1 γλυκίνη προς μεθειονίνη και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
4. Κάντε νηστειοθεραπεία.
Ο IGF-1 είναι ένας παράγοντας ανάπτυξης. Ωστόσο, το σώμα έχει ένα συμπληρωματικό «σύστημα» για ανάκαμψη. Όταν το σώμα πρέπει να συντηρηθεί με χαμηλότερο IGF-1 και άλλους αυξητικούς παράγοντες, προκειμένου να αποκατασταθεί και να θεραπεύσει τον εαυτό του και αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν κόψετε τις θερμίδες ή να περιορίσετε την τροφή, το σώμα θα μπει σε μια κατάσταση συντήρησης. Είναι γνωστό ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει την IGF-1. Η στρατηγική 5:2 περιλαμβάνει φαγητό συνήθως πέντε ημέρες ακολουθούμενη από δύο ημέρες νηστεία με 600 θερμίδες. Επίσης, η 8 ώρη νηστεία μπορεί να μειώνει τα επίπεδα IGF-1.
6. Να παίρνετε φυλλικό οξύ.
Τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος μειώνουν την IGF-1. Φυλλικό οξύ έχουν και πολλές τροφές.
7. Να παίρνετε ρεσβερατρόλη.
Αυτό το συμπλήρωμα αντιγήρανσης μειώνει τα επίπεδα του IGF-1.
Οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες, όπως η IL-6, καταστέλλουν τον IGF-1, αλλά τα υψηλότερα IL-6 και ο μειωμένος IGF-1 είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, ή προδιαβήτη. Ο IGF-1 έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει την έκφραση των προφλεγμονωδών κυτοκινών, όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6).
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI
Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Ο ορμονολογικός εργαστηριακός έλεγχος αίματος
Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό
Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού
Ποιες είναι καλύτερες οι φυτικές ή οι ζωικές πρωτεΐνες;
Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου
Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες στην αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων
Γονιδιακή έκφραση και ανάλυση μεταλλάξεων όγκων
Να τρώμε ή να μην τρώμε για να μην γεράσουμε;
Το εμβόλιο για τον καρκίνο EGF
Ρυθμιστικοί μηχανισμοί της απόπτωσης
Τα καρκινικά μονοπάτια της απόπτωσης
Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ