Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕίναι απαραίτητες οι πολυβιταμίνες;

Είναι απαραίτητες οι πολυβιταμίνες;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πολυβιταμίνες

 

 

 

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα λαμβάνονται μέσω της ισορροπημένης διατροφής.

Όμως, πολλές φορές τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων είναι απαραίτητα:

Όπως, όταν δεν τρώτε σωστά, δεν καταναλώνετε, δηλαδή, καθημερινά τις συνιστώμενες μερίδες φρούτων, λαχανικών και άλλων θρεπτικών τροφών. Τότε μπορείτε να επωφεληθείτε από συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων.

Επίσης, όταν περιορίσετε την διατροφή σας εξαιτίας κάποιας τροφικής αλλεργίας ή δυσανεξίας σε ορισμένες τροφές, είναι απαραίτητο να παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα. 

Οι πολυβιταμίνες είναι απαραίτητες και στους χορτοφάγους, οι οποίοι δεν καταναλώνουν ζωϊκά προϊόντα και δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12, ψευδαργύρου και ασβεστίου.

Αν είστε πάνω από 65 ετών, υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν λαμβάνετε τις θρεπτικές ουσίες.

Οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να παίρνουν επιπλέον βιταμίνες.

Τι πρέπει να προσέχετε με τις πολυβιταμίνες:

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος κατά την εγκυμοσύνη και την σιδηροπενική αναιμία, αλλά οι υπερβολικές δόσεις δεν κάνουν καθόλου καλό. Η πολυβιταμίνη σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερες από τις μεμονωμένες βιταμίνες. Οι άντρες και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση δεν χρειάζονται σίδηρο ή η πολυβιταμίνη που παίρνουν πρέπει να έχει 8 mg ή λιγότερο σίδηρο. Τα συμπληρώματα βιταμίνης για τους ηλικιωμένους πρέπει να έχουν λιγότερο σίδηρο.

Η βιταμίνη Β6 βοηθά στην μείωση της ομοκυστεϊνης στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες που δεν κάνουν ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β6. Γι’ αυτό καλό είναι να λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β6. Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει βλάβη των νεύρων στα χέρια και στα πόδια, που αντιμετωπίζεται με την διακοπή του συμπληρώματος. Και το φυλλικό οξύ μειώνει την ομοκυστεϊνη.

-Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και είναι απαραίτητη για την διατήρηση της δύναμης και της πυκνότητας των οστών. Επίσης, πολλοί άνθρωποι μέσης ηλικίας δεν εκτίθενται στο φως του ήλιου, έτσι δυσκολεύονται να την απορροφήσουν. Επομένως, η λήψη μιας πολυβιταμίνης με 400-600 IU βιταμίνης D βελτιώνει την υγεία των οστών.

-Η βιταμίνη Ε πολλές φορές είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Βασική της λειτουργία, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος. 


Όταν διαλέγετε πολυβιταμίνες πρέπει:

Να είναι ελεγμένες σε εργαστήριο και να πληρούν τα κριτήρια ποιότητας.

Να περιέχουν ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, στις σωστές ποσότητες, συνήθως, στο 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Οι πολυβιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται με το φαγητό.

Αν η πολυβιταμίνη έχει σίδηρο δεν πρέπει να παίρνετε, συγχρόνως και συμπλήρωμα ασβεστίου και γαλακτοκομικά προϊόντα, τουλάχιστον 1 ώρα πριν και 1 ώρα μετά, γιατί εμποδίζεται η απορρόφησή τους.

Διαβάστε, επίσης,

Τα συμπληρώματα διατροφής βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σας

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών;

Ομάδες πληθυσμού που πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής

Βιταμίνες για γυναίκες

Τι μπορεί να πάθετε από την έλλειψη βιταμινών

Ξεκινήστε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής

Πολυβιταμίνες για αντιγήρανση

Είναι απαραίτητες οι βιταμίνες στο αδυνάτισμα;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ