Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΦυτοθρεπτικά για τον καρκίνο

Φυτοθρεπτικά για τον καρκίνο

Φυτοθρεπτικά συστατικά τροφίμων, αντί για φάρμακα για τον καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Σχεδόν 25 αιώνες πριν, ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, διακήρυξε

«Τα τρόφιμα να είναι τα φάρμακά σας και τα φάρμακά σας να είναι η τροφή σας».

Η σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας σήμερα είναι εδραιωμένη πια.

Για παράδειγμα, σήμερα γνωρίζουμε ότι το 35% όλων των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με διατροφικές αλλαγές.

Η καρκινογένεση είναι μια διαδικασία  πολλών σταδίων που περιλαμβάνει την μετάλλαξη, την επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό, την εισβολή, την αγγειογένεση, και την μετάσταση του όγκου και μπορεί να διαρκέσει έως και 30 χρόνια.

Οι οδοί που σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία έχουν συνδεθεί με την χρόνια φλεγμονή, που είναι ένας σημαντικός μεσολαβητής της εξέλιξης του όγκου.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 13 τρισεκατομμύρια κύτταρα, σχεδόν όλα από τα οποία αντικαθίστανται μέσα σε 100 ημέρες, υποδεικνύοντας ότι 70.000 κύτταρα υφίστανται απόπτωση κάθε λεπτό.

Έτσι, η απόπτωση και ο κυτταρικός θάνατος είναι μία φυσιολογική διαδικασία, και  η έλλειψη απόπτωσης βλάπτει τον ασθενή.

Σχεδόν το 90% όλων των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο συνδέονται με την μετάσταση του όγκου.


Πώς η διατροφή μπορεί να προλάβει τον καρκίνο;

Συγκεκριμένα, ουσίες που υπάρχουν σε τρόφιμα-φάρμακα, όπως η αλισίνη, η απιγενίνη, η βερβερίνη, η βουτεϊνη, το καφεϊκό οξύ, η καψαϊκίνη, η κατεχίνη, η σελαστρόλη, η κουρκουμίνη, η επιγαλλοκατεχίνη, η φισετίνη, η φλαβοπιριδόλη, το γκαμπογκικό οξύ, η γενιστεΐνη, η πλουμπαγκίνη, η κουερσετίνη, η ρεσβερατρόλη, η σαγκουϊναρίνη, η σιλιμπινίνη, η σουλφοραφάνη, η ταξόλη, η γ-τοκοτριενόλη, και η ζερουμπόνη, που προέρχονται από μπαχαρικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, και λαχανικά, μπορεί να διαμορφώσουν τις φλεγμονώδεις οδούς και έτσι να επηρεάσουν την επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό, την εισβολή, την αγγειογένεση, και την μετάσταση του όγκου.


Διάφορα μονοπάτια κυτταρικής σηματοδότησης διαμορφώνονται από αυτούς τους παράγοντες

Ο σχηματισμός των όγκων στους ανθρώπους είναι μια πολυσταδιακή διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων και γενικά λαμβάνει χώρα σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η συσσώρευση των γενετικών και επιγενετικών μεταβολών οδηγεί στην προοδευτική μετατροπή ενός φυσιολογικού κυττάρου σε ένα κακόηθες κύτταρο.

Τα καρκινικά κύτταρα αποκτούν αρκετές ιδιότητες που τα περισσότερα υγιή κύτταρα δεν διαθέτουν: Γίνονται ανθεκτικά στην αναστολή της ανάπτυξης, πολλαπλασιάζονται χωρίς εξάρτηση από τους παράγοντες ανάπτυξης, αναπαράγονται χωρίς όριο, αποφεύγουν την απόπτωση, κάνουν μεταστάσεις, και έχουν υποστήριξη με την αγγειογένεση. Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους τα καρκινικά κύτταρα αποκτούν αυτές τις ιδιότητες ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων τύπων όγκων, οι περισσότερες από τις φυσιολογικές αλλαγές που συνδέονται με αυτούς τους μηχανισμούς συνεπάγονται μεταβολή των οδών μεταγωγής σήματος. 

Παρά την ανάπτυξη των νέων θεραπειών, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου και ευθύνεται για σχεδόν έναν στους τέσσερις θανάτους. Πιστεύεται τώρα ότι το 90-95% όλων των καρκίνων οφείλεται στον τρόπο ζωής, και το υπόλοιπο 5-10% οφείλεται σε ελαττωματικά γονίδια. Η χρήση καπνού, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι οι κύριες αιτίες καρκίνου. Πολλές επιδημιολογικές  μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φρούτα και λαχανικά μειώνει την εμφάνιση καρκίνου. Το 35% των θανάτων από καρκίνο έως και το 90% ορισμένων καρκίνων θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την διατροφή. 

Οι καρκινικοί φαινότυποι προκύπτουν από την απορύθμιση πάνω από 500 γονιδίων σε πολλαπλά στάδια στις κυτταρικές οδούς σηματοδότησης. Αυτό δείχνει ότι η αναστολή της απορρύθμισης των γονιδίων ή της κυτταρικής σηματοδότησης είναι το κλειδί για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου. Οι περισσότερες τρέχουσες αντικαρκινικές θεραπείες, ακόμη και οι στοχευμένες είναι αναποτελεσματικές, μη ασφαλείς και ακριβές.

Η θεραπεία του καρκίνου απαιτεί φάρμακα που έχουν στο επίκεντρο πολλαπλούς στόχους. Όμως, πολλοί φυτικής προέλευσης παράγοντες, έχουν στο επίκεντρο πολλαπλούς στόχους. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά είναι λιγότερο ακριβά, ασφαλέστερα και πιο εύκολα διαθέσιμα από ό, τι τα συνθετικά φάρμακα.

Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας από τους σημαντικότερους μεσολαβητές της εξέλιξης του όγκου και του πυρηνικού παράγοντα-κΒ (NF-κΒ) που είναι ένας από τους φλεγμονώδεις παράγοντες μεταγραφής που εμπλέκονται στη ρύθμιση των διαφόρων σταδίων για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να επηρεάσει έτσι την επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό, την εισβολή, την αγγειογένεση, και την μετάσταση του όγκου.


Ρύθμιση των φλεγμονωδών μονοπατιών από τα τρόφιμα-φάρμακα

Σε μοριακό επίπεδο, οι περισσότερες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, προκαλείται από μια απορυθμισμένη φλεγμονώδη απάντηση. Μία από τις πιο σημαντικές συνδέσεις μεταξύ της φλεγμονής και του καρκίνου είναι ο προφλεγμονώδης παράγοντας μεταγραφής ΝΡ-κΒ. Ο ΝΡ-κΒ είναι πανταχού παρών και εξελικτικός  παράγοντας μεταγραφής που ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στον μετασχηματισμό, την επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό, την εισβολή, την αγγειογένεση, και την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Το C-rel, το οποίο είναι το κυτταρικό ομόλογο του ογκογονιδίου v-rel, κωδικοποιεί μία υπομονάδα του ΝΡ-κΒ. Έχει ταυτοποιηθεί σε ιστούς στους περισσότερους ασθενείς με καρκίνο (λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του ήπατος, του παγκρέατος, του κόλου και της ωοθήκης). Περισσότεροι από 700 αναστολείς της οδού ενεργοποίησης του ΝΡ-κΒ είναι αντιοξειδωτικά, πεπτίδια, μικρά RNA / DNA μόρια, μικροβιακές και ιικές πρωτεϊνες, και δραστικά πολυπεπτίδια.

Η κουρκουμίνη, προκαλεί αναστολή στον παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF-α-επαγόμενος από την κυκλοοξυγενάση 2 -COX-2-της μεταγραφής του γονιδίου και ενεργοποίηση του ΝΡ-κΒ). Η κουρκουμίνη αναστέλλει την υποβάθμιση ΙκΒ μέ την προς τα κάτω ρύθμιση της επαγωγής της κινάσης του NF-κΒ  και της ΙκΒ κινάσης (ΙΚΚ). Η κουρκουμίνη, επίσης, καταστέλλει τον TNF-α που προκαλείται από πυρηνική μετατόπιση και δέσμευση του DNA του ΝΡ-κΒ σε ανθρώπινα κύτταρα μυελοειδούς λευχαιμίας, μέσω καταστολής της φωσφορυλίωσης ΙκΒα και επακόλουθη υποβάθμιση. Η κουρκουμίνη έχει δειχθεί ότι αναστέλλει τη φωσφορυλίωση ΙκΒα σε κύτταρα ανθρώπινου πολλαπλού μυελώματος κι έχει αντιπολλαπλασιαστική, προαποπτωτική  και αντιμεταστατική δραστηριότητα. 

Η Guggulsterone, που λαμβάνεται από το δέντρο Mukul Commiphora, καταστέλλει την ενεργοποίηση του NF-κΒ, επίσης.

Η ρεσβερατρόλη, από τα σταφύλια, επάγει την απόπτωση και καταστέλλει τον ΝΡ-κΒ  και τον καρκίνο του παγκρέατος, όπως και τον καρκίνο του μαστού με μειωμένη έκφραση  COX-2 και ΜΜΡ-9, που συνοδεύεται από μειωμένη ενεργοποίηση του ΝΡ-κΒ. 

Η καψαϊκίνη, ένα σημαντικό συστατικό της καυτερής πιπεριΆς έχει δείξει χημειοπροληπτικές και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες. Η τοπική εφαρμογή της καψαϊκίνης έχει συσχετιστεί με αναστολή σχηματισμού όγκου του δέρματος και ενεργοποίηση του ΝΡ-κΒ. 

Το καφεϊκό οξύ έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την ενεργοποίηση ΝΡ-κΒ με την καταστολή  του συμπλόκου ρ50-ρ65 απευθείας στο DNA.

Το αλκαλοειδές σαγκουϊναρίνη μπορεί να αποτρέψει τη φωσφορυλίωση και αποικοδόμηση των ΙκΒα σε απόκριση στον TNF, τον εστέρα φορβόλης, την ιντερλευκίνη (IL) -1, ή τη διέγερση με οκαδαϊκό οξύ.

Η εμοδίνη αναστέλλει τον TNF-α με υποβάθμιση των ΙκΒα. 

Η επιγαλλοκατεχίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τον κακοήθη μετασχηματισμό με αποκλεισμό της ενεργοποίησης του ΝΡ-κΒ. Στα επιδερμικά κερατινοκύτταρα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αναστολή της υπεριώδους-Β-επαγόμενης ενεργοποίησης του ΙΚΚα, τη φωσφορυλίωση, και την επακόλουθη υποβάθμιση των ΙκΒα και πυρηνική μετατόπιση του p65 και την καταστολή του TNF-α και αναστέλλει την ακετυλίωση του p65 και την έκφρασης των γονιδίων στόχων ΝΡ-κΒ σε απόκριση σε ποικίλα ερεθίσματα.

Ένα άλλο φαρμακευτικό προϊόν διατροφής, το γαλλικό οξύ, από το φλοιό της βελανιδιάς, και το πράσινο τσάι, έχει δραστικότητα ακετυλοτρανσφεράσης αντι-ιστόνης, και ρυθμίζει προς τα κάτω την ενεργοποίηση του ΝΡ-κΒ.

Το ανακαρδικό οξύ, που προέρχεται από τα φαρμακευτικά φυτά, μπορεί, επίσης να αναστείλει την ενεργοποίηση του ΝΡ-κΒ με την παρεμπόδιση της ακετυλίωσης του ρ65.

Έτσι, τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να μπλοκάρουν ένα ή περισσότερα στάδια στην οδό σηματοδότησης ΝΡ-κΒ, όπως με αναστολή της δράσης της ΙΚΚ, φωσφορυλίωση των ΙκΒα, p65 πυρηνική μετατόπιση, p65 ακετυλίωση, και p65 DNA δέσμευση. 


Ρύθμιση της απόπτωσης από τα τρόφιμα-φάρμακα

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ανθρώπινο σώμα διατηρεί την ομοιόσταση εξαλείφοντας τα ανεπιθύμητα, κατεστραμμένα, γερασμένα και άστοχα κύτταρα. Η ομοιοστασία διεξάγεται με ένα γενετικά προγραμματισμένο τρόπο, με μια διαδικασία που αναφέρεται ως απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος). Τα καρκινικά κύτταρα είναι σε θέση να αποφεύγουν την απόπτωση και να αναπτύσσονται με έναν ταχύ και ανεξέλεγκτο τρόπο. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους τα καρκινικά κύτταρα έχουν αποκτήσει αυτή την ικανότητα είναι μέσω μετάλλαξης στο γονίδιο καταστολής όγκου p53. Χωρίς ένα λειτουργικό p53 γονίδιο, τα κύτταρα δεν έχουν την ικανότητα ανίχνευσης βλάβης του DNA για προκληθεί ο αποπτωτικός καταρράκτης.

Ένα πολύπλοκο σύνολο των πρωτεϊνών, οι κασπάσες, η οικογένεια αντιαποπτωτικών πρωτεϊνών Β κυτταρικού λεμφώματος (BCL) -2, το κυτόχρωμα c, και ο παράγοντας ενεργοποίησης απόπτωσης (Apaf) -1, μπορούν να εκτελέσουν απόπτωση είτε από ενδογενές είτε από εξωγενές μονοπάτι. Η ενδογενής οδός εξαρτάται από τα μιτοχόνδρια, ενώ η εξωγενής οδός ενεργοποιείται από τους υποδοχείς θανάτου.

Ορισμένες αντιαποπτωτικές πρωτεΐνες, όπως οι Bcl-2, οι Bcl-XL) και η survivin  υπερεκφράζονται σε μια ευρεία ποικιλία καρκίνων. Ως εκ τούτου, η επιλεκτική προς τα κάτω ρύθμιση των αντιαποπτωτικών πρωτεϊνών και η αυξορρύθμιση των προαποπτωτικών πρωτεϊνών και του p53 στα καρκινικά κύτταρα προσφέρουν πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου. 

Πολλά φυτοθρεπτικά έχουν δείξει ικανότητα διέγερσης της απόπτωσης με διάφορους μηχανισμούς σε πολλαπλούς τύπους καρκινικών κυττάρων. Μερικοί από τους μηχανισμούς είναι η ενεργοποίηση κασπασών, η επαγωγή προαποπτωτικών πρωτεΐνών, και η προς τα κάτω ρύθμιση αντιαποπτωτικών πρωτεΐνών.

Το Acetoxychavicol οξικό, για παράδειγμα, μια ένωση στο τζίντζερ, προκαλεί αύξηση στην απόπτωση.

Η βερβερίνη προκαλεί επαγόμενη απόπτωση που σχετίζεται με μείωση του δυναμικού μιτοχονδριακής μεμβράνης και αλλαγές στις πρωτεϊνες Bcl-2- και στην σύνδεσή τους με τις ΒΑΧ. Η βερβερίνη επάγει, επίσης, τις Casp-3, Casp-8, και Casp-9 με ενεργοποίηση και απελευθέρωση του κυτοχρώματος c από τα μιτοχόνδρια προκαλώντας αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS).

Η φλαβοπιριδόλη, ένα ημισυνθετικό φλαβόνης, δείχθηκε να ενισχύει την ΤΝΡ-επαγόμενη απόπτωση μέσω της ενεργοποίησης του μονοπατιού κυτοχρώματος-Casp-9-Casp-3  σε ανθρώπινα μυελοειδή κύτταρα. 

Το γκαμπογκικό οξύ μπορεί να διεγείρει την απόπτωση σε MCF-7 καρκινικά κύτταρα μέσω της προς τα πάνω ρύθμισης του ρ53 και της προς τα κάτω ρύθμισης του Bcl-2. Επίσης, με αυξημένη έκφραση Bax και μειωμένη Bcl-2 έκφραση.

Η γκαρσινόλη δείχθηκε ότι επάγει την απόπτωση μέσω αναστολής της φωσφορυλίωσης της τυροσίνης κινάσης εστιακής προσκόλλησης (ΡΑΚ) και με την προς τα κάτω ρύθμιση του ογκογονιδίου (Src).

Η  ινδολο-3-καρβινόλη επάγει την απόπτωση μέσω της ενεργοποίησης του p53 και της διάσπασης με Casp-3, Casp-8, και Casp-9 σε κύτταρα Α549 καρκίνου του πνεύμονα.

Η ρεσβερατρόλη επάγει την απόπτωση σε ανθρώπινα πολυανθεκτικά SPC-Α-1 κύτταρα / CDDP που συνδέονται με την ρύθμιση προς τα κάτω της survivin.

Η σαγκουϊναρίνη προκαλεί απόπτωση με την προς τα κάτω ρύθμιση του ΑΚΤ και την ενεργοποίηση των Casp-3 με διαμεσολάβηση της παραγωγής των ROS, μείωση του δυναμικού της μιτοχονδριακής μεμβράνης, απελευθέρωση του κυτοχρώματος c, ενεργοποίηση της Casp-3 και Casp-9, και την προς τα κάτω ρύθμιση των αντιαποπτωτικών πρωτεϊνών ΧΙΑΡ και CIAP-1. 

Η κουρκουμίνη, η κύρια πολυφαινόλη που είναι παρούσα στην κουρκούμη, είναι ένας ισχυρός επαγωγέας της απόπτωσης σε καρκινικά κύτταρα. Η κουρκουμίνη επάγει την αυξητική ρύθμιση των προαποπτωτικών πρωτεϊνών, όπως την Bax, την Bcl-2 που αλληλεπιδρούν ως μεσολαβητές του θανάτου των κυττάρων (ΒΙΜ), των Bak, και την ρύθμιση προς τα πάνω του p53.

H εμπελίνη προκαλεί απόπτωση σε κακοήθη κύτταρα γλοιώματος με την προς τα κάτω ρύθμιση της βραχείας ισομορφής της κασπάσης-8 που είναι ανασταλτική πρωτεΐνη.

Η Xanthohumol είναι μία χαλκόνη, που προκαλεί επαγόμενη απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη και  του παχέος εντέρου και προκαλεί απόπτωση μέσω της προς τα πάνω ρύθμισης της Casp-3,  Casp-8, και ενεργοποίηση της Casp-9 και της προς τα κάτω ρύθμισης της έκφρασης Bcl-2.

Οι πρωτεΐνες που είναι παράγοντες μεταγραφικοί (Sp), (Sp1, SP3, και SP4), είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν την survivin και απαιτούνται για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Το μπετουλινικό οξύ που είναι πεντακυκλικό τριτερπένιο, δείχθηκε πρόσφατα ότι μειώνει την έκφραση του survivin και επάγει την απόπτωση σε LNCaP κύτταρα καρκίνου του προστάτη μέσω στοχευμένης αποικοδόμησης των πρωτεϊνών Sp.

Η ολεανδρίνη σε κύτταρα καρκίνου του πνεύμονα προκαλούν απόπτωση μέσω της προς τα πάνω ρύθμισης του DR4 και DR5.

Η γκαρσινόλη μπορεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου να προκαλέσει απόπτωση μέσω επαγωγής DR4 και DR5.

Η καψαϊκίνη ευαισθητοποιεί τα κακοήθη κύτταρα γλοιώματος μέσω DR5 ρύθμισης προς τα άνω και προς τα κάτω ρύθμιση της survivin.

Ομοίως, η σελαστρόλη ενισχύει την απόπτωση μέσω της προς τα κάτω ρύθμισης των πρωτεϊνών κυτταρικής επιβίωσης και την προς τα πάνω ρύθμιση DR4 και DR5 σε ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Η απόπτωση αυξάνεται και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου με ζερουμπόνη με  προς τα πάνω ρύθμιση των DR4 και DR5 και  παραγωγή  ROS και με την προς τα πάνω ρύθμιση του Βax και την προς τα κάτω ρύθμιση του Bcl-2.

Ο υποδοχέας του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα Ι (IGF1R) έχει αναδειχθεί ως ένας βασικός θεραπευτικός στόχος σε πολλές ανθρώπινες κακοήθειες, όπως στο σάρκωμα Ewing. Η επιγαλλοκατεχίνη αναστέλλει την επιβίωση του EFT μέσω της αναστολής της δραστικότητας του IGFIR, με επαγωγή απόπτωσης μέσω αυξορρύθμισης του Βax, και μειωμένη έκφραση του Bcl-2, Bcl-XL, και των πρωτεϊνών των κυττάρων της μυελοειδούς λευχαιμίας.

Η διέγερση της βλάβης του DNA και η απόπτωση σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών από την γενιστεϊνη που είναι ισοφλαβόνη της σόγιας γίνεται με φωσφορυλίωση και ενεργοποίηση του p53 και μείωση στην αναλογία του Bcl-2 / Bax, Bcl-xL / Bax, και των φωσφορυλιωμένων επιπέδων ΑΚΤ.

Η σιλυμαρίνη αναστέλλει την επιβίωση των κυττάρων του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε κύτταρα HepG2 με επαγωγή της απόπτωσης και διευκολύνοντας την απελεuθέρωση του κυτοχρώματος c, με την προς τα πάνω ρύθμιση των  προ-αποπτωτικών πρωτεϊνών, και την προς τα κάτω ρύθμιση των αντιαποπτωτικών πρωτεΐνών.

Ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα διατροφής έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων μέσω της διαμεσολάβησης των μετατροπέων σήματος και με ενεργοποιητές της πρωτεΐνης μεταγραφής της οδού (STAT) -3. 

Η εμοδίνη μπορεί να επάγει την απόπτωση σε ανθρώπινα μυελοειδή κύτταρα μέσω της εξάλειψης των Mcl-1. Η εμοδίνη αναστέλλει την  IL-6 που προκαλείται από την ενεργοποίηση της Janus-κινάσης 2 (JAK2) και τη φωσφορυλίωση του STAT-3 και την ενεργοποίηση των Casp-3 και Casp-9.

Η καψαϊκίνη επάγει την απόπτωση σε μυελοειδή κύτταρα μέσω της προς τα κάτω ρύθμισης τvn STAT-3, Bcl-2, Bcl-XL και survivin.

Η ρύθμιση  του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων από φαρμακευτικά προϊόντα διατροφής προκαλεί απόπτωση σε διάφορα καρκινικά κύτταρα μέσω της προς τα κάτω ρύθμισης των αντιαποπτωτικών προϊόντων.

Η οξική acetoxychavicol αναστέλλει την κυτταρική ανάπτυξη κυττάρων πολλαπλού μυελώματος  μέσω της επαγωγής της απόπτωσης,  ενεργοποίηση της Casp-8, αδρανοποίηση του ΝΡ-κΒ, και προς τα κάτω ρύθμιση των αντιαποπτωτικών πρωτεϊνών.

Η γκαρσινόλη κάνει απόπτωση σε ανθρώπινα καρκίνου του μαστού MCF-7 και κύτταρα MDA-MB-231 μέσω ενεργοποίησης της κασπάσης και ρύθμιση προς τα κάτω των ΝΡ-κΒ-ρυθμιζόμενων γονιδίων.

Η πλουμπαγκίνη προκαλεί επαγόμενη απόπτωση με ταυτόχρονη αδρανοποίηση της δραστικότητας πρόσδεσης Bcl-2 και του DNA του ΝΡ-κΒ στα μητρικά καρκινικά κύτταρα. Στον καρκίνο του πνεύμονα η πλουμπαγκίνη επάγει την απόπτωση μέσω μεσολάβησης της c-Jun Ν-τερματικής κινάσης (JNK) και της οδού Casp-3.

Επιπλέον, η φισετίνη μπορεί να προκαλέσει απόπτωση σε καρκινικά παγκρεατικά κύτταρα pac AsPC-1 μέσω καταστολής της DR3 διαμεσολαβούμενης ενεργοποίησης ΝΡ-κΒ.

Η σουλφοραφάνη αναστέλλει την επιβίωση όγκων μέσω της προς τα πάνω ρύθμισης DR4, DR5, Βax και Bak και αναστολή της NF-κΒ, φωσφοϊνοσιτιδίου 3-κινάσης (ΡΙ3Κ) / ΑΚΤ, που ενεργοποιείται από την μιτογόνο πρωτεϊνη κινάσης (ΜΑΡΚ) / ΕΚΚ κινάσης (ΜΕΚ).

Φαρμακευτικά προϊόντα διατροφής από φυσικές πηγές στοχεύουν ένα ή περισσότερα βήματα στο μονοπάτι ενεργοποίησης του ΝΡ-κΒ για την ευαισθητοποίηση και επαγωγή της απόπτωσης σε ποικιλία καρκινικών κυττάρων (οξική acetoxychavicol, evodiamine, νοσκαπίνη, ινδιρουβίνη, isodeoxyelephantopin, anacardic οξύ, coronarin D, thymoquinone, γ-τοκοτριενόλη, β-εσκίνη, withanolides κ.ά.).

Η κακή ρύθμιση του πολλαπλασιασμού είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ογκογένεσης. Σε φυσιολογικά κύτταρα, ο πολλαπλασιασμός ρυθμίζεται από μία λεπτή ισορροπία μεταξύ των σημάτων ανάπτυξης και μη ανάπτυξης. Τα καρκινικά κύτταρα, ωστόσο, αποκτούν την ικανότητα να παράγουν τα δικά τους σήματα ανάπτυξης και γίνονται αναίσθητα στα σήματα μη ανάπτυξης. Η ανάπτυξή τους ελέγχεται από τον κυτταρικό κύκλο στην G1 / S-φάση, στη φάση S, και κατά τη διάρκεια των G2 / M φάσεων του κυτταρικού κύκλου. Μια ακριβής σειρά πρωτεϊνών που ονομάζονται κυκλίνες και εξαρτώμενες από την κυκλίνη κινάσες (CDKs) ελέγχουν την εξέλιξη των γεγονότων του κυτταρικού κύκλου. Ενώ, η  σύνδεση με την κυκλίνη απαιτείται για την CDK δραστηριότητα, οι αναστολείς CDK, όπως p21 και p27 κάνουν πρόληψη της δραστηριότητας CDK και πρόληψη της κυτταρικής εξέλιξης του κύκλου. Η μετάβαση G1 στην S-φάση απαιτεί, επίσης, το (c-Myc), και η αναστολή της έκφρασhς οδηγεί σε διακοπή της ανάπτυξης. Η απορρύθμιση της έκφρασης του c-myc έχει ενοχοποιηθεί σε πολλούς καρκίνους. Η έκφραση του c-myc με τη σειρά της ρυθμίζεται από το cdc25, μια φωσφατάση που ενεργοποιεί τα CDKs.

Το καλά χαρακτηριζόμενο ογκοκατασταλτικό γονίδιο p53 ελέγχει την μετάπτωση της  G1 φάσης στη φάση S και στον αποκλεισμό της προόδου του κυτταρικού κύκλου στην G1 φάση σε απόκριση στη βλάβη του DNA. Ένας αριθμός γονιδίων που ελέγχουν την εξέλιξη του κυτταρικού κύκλου, συμπεριλαμβανομένου του CKI p21, μεταγράφεται με p53-εξαρτώμενο τρόπο.

O Rb είναι καταστολέας όγκων, πρωτεΐνη ρετινοβλαστώματος που, όπως το p53, λειτουργεί ως αρνητικός ρυθμιστής της κυτταρικής ανάπτυξης. H Rb αδρανοποίηση ή η διαγραφή έχει βρεθεί σε πολλούς καρκίνους, όπως στα ρετινοβλαστώματα, στα καρκινώματα του πνεύμονα, του μαστού, της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη. Με τη δέσμευση και την αναστολή των παραγόντων μεταγραφής, όπως την επιμήκυνση παράγοντα (E2F), τα οποία είναι απαραίτητα για την S-φάση εισόδου, το Rb πιστεύεται ότι αναστέλλει την πρόοδο του κυτταρικού κύκλου. Αφ ‘ετέρου, η φωσφορυλίωση της Rb (pRb) με σύμπλοκα CDK / κυκλίνης έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του δραστικού E2F που διεγείρει τη μεταγραφή των γονιδίων που εμπλέκονται στη σύνθεση του DNA στη S-φάση.

Η COX-2, έχει συνδεθεί με τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να επάγεται ταχέως από αυξητικούς παράγοντες, κυτοκίνες, και προαγωγούς όγκου και σχετίζεται με φλεγμονή.


Φυτοθρεπτικά για την ανάσχεση της εξέλιξης του κυτταρικού κύκλου από τη στόχευση σε ένα ή περισσότερα στάδια

Τα περισσότερα εμποδίζουν τη μετάβαση των καρκινικών κυττάρων από την G1 στην S φάση. Μερικά από αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα διατροφής δρουν μέσω p53 και κάποια μέσω Rb.

To ακετυλο-κετο-βητα-boswellic οξύ δρα κατά τη G1 φάση, η οποία συσχετίζεται με μειώσεις στην κυκλίνη-D1, κυκλίνη Ε, CDK-2, CDK-4, και pRb και αύξηση του p21.

H οξική acetoxychavicol διεγείρει την συσσώρευση κυττάρων όγκου στην G1 φάση του κυτταρικού κύκλου, η οποία συνοδεύεται από μείωση στην pRb και αύξηση των Rb.

Η β-εσκίνη, μια τριτερπενίου σαπωνίνη, διακόπτει τον κυτταρικό κύκλο στην G1 φάση / S επάγοντας την p21 και μειώνοντας thn PRB με p53-ανεξάρτητο τρόπο σε ΗΤ-29 κύτταρα του παχέος εντέρου.  

Η κουρκουμίνη καταστέλλει τη μετάβαση των κυττάρων από την G1 στην S φάση, η οποία συνοδεύεται από μια μείωση στην κυκλίνη D1 και την δραστικότητα της p21-ενεργοποιημένης κινάσης 1.

Η ντεγκουελίνη έχει αντιπολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε κύτταρα καρκίνου του μαστού με τη σύλληψη κυττάρων στην S φάση.

Η εμοδίνη έχει ανασταλτική δράση μέσω ενός p53- και p21-εξαρτώμενou μονοπατιού και συλλαμβάνει τα κύτταρα του καρκίνου του ήπατος HepG2 στη φάση G1.

Η φισετίνη συλλαμβάνει τα κύτταρα καρκίνου του προστάτη LNCaP στη φάση G1 κσι συνδέεται με μία μείωση στην κυκλίνη D1, κυκλίνη D2-και κυκλίνη-Ε και την ενεργοποίηση των CDK-2, CDK-4, και CDK-6 και με την επαγωγή της p21 και p27.

Η Piceatannol σε καρκίνο του προστάτη  στην G1 φάση μειώνει την κυκλίνη-Α, κυκλίνη D1, CDK-2, και CDK-4.

Η σιλιμπιλίνη κάνει τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα να συσσωρεύονται κατά τη φάση G1 και μειώνει την CDK-2 και CDK-4 δραστηριότητα.

Η σιλυμαρίνη στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα στην G1 φάση μειώνει την β-κατενίνη, την κυκλίνη-D1, το c-Myc, και το πυρηνικό αντιγόνο των πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων.

Η Thymoquinone, ένα συστατικό της Nigella sativa, καταργεί την πρόοδο των κυττάρων καρκίνου του προστάτη από την G1 στην S φάση. Αυτές οι επιδράσεις συσχετίζονται με ρύθμιση προς τα πάνω των p21 και p27 και προκαλεί αρνητική ρύθμιση στους υποδοχείς των ανδρογόνων και των E2F-1.

Η κερσετίνη, επίσης, προκαλεί διακοπή του κυτταρικού κύκλου στην G1 φάση ανυψώνοντας τα p53, p21, και p27.

H σουλφοραφάνη καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών στη φάση G1 του κυτταρικού κύκλου με σύλληψη, μείωση των pRb και  E2F-1, και αύξηση της Rb.

Η βουτεϊνη αποδείχθηκε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των κυττάρων στο ανθρώπινο ηπάτωμα γραμμών-καρκινικών κυττάρων HepG2 και Hep3B-επάγοντας την G2 / M φάση σύλληψης. Η αναστολή στην ανάπτυξη των κυττάρων, επίσης, συσχετίζεται με την παραγωγή ROS και ενεργοποίηση της JNK.

Η σελαστρόλη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε κύτταρα C6 γλοιώματος συλλαμβάνοντας τα κύτταρα σε G2 / M φάση μέσω της προς τα πάνω ρύθμισης του p21 και p27 και της προς τα κάτω ρύθμισης της CDK-2.

Η εβοντιαμίνη παρουσιάζει ανασταλτική δράση συλλαμβάνοντας τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς στη Μ φάση G2, και αυτό συνδέεται με μειωμένη έκφραση cdc2-ρ15.

Η ζερουμπόνη  καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων ΝΒ4 με διέγερση στη φάση G2 / M και διακοπή του κύκλου κυττάρου, μειώνοντας την έκφραση κυκλίνης-Β1, και με φωσφορυλίωση ATM / Chk-1 / Chk-2 και cdc25C.

Η βερβερίνη έχει αντιπολλαπλασιαστική δραστικότητα στο οστεοσάρκωμα με διακοπή του κυτταρικού κύκλου στην G1 και τις φάσεις G2 / M. 

Η  Guggulsterone καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων μέσω της αναστολής της σύνθεσης του DNA και επαγωγή της διακοπή του κυτταρικού κύκλου στην φάση S.

Η κουρκουμίνη αναστέλλει την ανάπτυξη του όγκου που συσχετίζεται με αναστολή σε ΝΡ-κΒ και STAT-3 και έχει αντιπολλαπλασιαστική δραστικότητα σε συνδυασμό με την μειωμένη έκφραση της κυκλίνης-D1 και του CDK-4 σε κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού MDA-MB-231 και BT-483.

Η φισετίνη, ένα φυσικό φλαβονοειδές, ρυθμίζει προς τα κάτω την έκφραση του COX-2 με αναστολή της προσταγλανδίνης Ε2 στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Τα τρόφιμα να είναι τα φάρμακά σας και τα φάρμακά σας να είναι η τροφή σας».

Μην χρησιμοποείτε συνθετικά φάρμακα…

NIH Public Access 

Published in Cancer Metastasis

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυτοθεραπεία

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Μεταβολομική

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ