Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΚάποια εμβόλια θεωρούνται απαραίτητα

Κάποια εμβόλια θεωρούνται απαραίτητα

Τα απαραίτητα εμβόλια για βρέφη και παιδιά

 

Η ανακάλυψη των εμβολίων θεωρείται από ορισμένους από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης.

Με τα εμβόλια περιορίσθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις εξαλείφθηκαν πολλά σοβαρά ή θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.


Τι είναι τα εμβόλια;

Τα εμβόλια είναι αντιγόνα, δηλαδή εξασθενημένα ή νεκρά μικρόβια ή ιοί ή τμήματα πρωτεϊνης του μικροβίου ή του ιού ακίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στόχος των εμβολίων είναι η μίμηση της φυσικής λοίμωξης, δηλαδή η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού για την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον συγκεκριμένου μικροργανισμού από τον οποίο έχουν παραχθεί και τα εμβόλια.

Έτσι το παιδί αποκτά ανοσία για συγκεκριμένο νόσημα αν κάποτε στο μέλλον έλθει σε επαφή με ένα άτομο που πάσχει από αυτό το νόσημα. Αν μάλιστα, ο εμβολιασμός γίνει στο μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων π.χ. μιας χώρας εκριζώνεται ένα λοιμώδες νόσημα.


Πότε γίνονται τα εμβόλια;

Η ανοσοποίηση ενός ατόμου πρέπει να γίνεται στη μικρότερη δυνατή ηλικία, για πρόληψη οποιασδήποτε νόσου, βάσει της ηλικίας στην οποία συμβαίνει συχνότερα μια νόσος και βάσει της ικανότητας του οργανισμού να παράγει αντισώματα.

Επίσης, τα εμβόλια πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένα μεσοδιαστήματα. Αν παραλειφθούν κάποιες δόσεις εμβολίων, ο εμβολιασμός δεν επαναλαμβάνεται, αλλά οι δόσεις συνεχίζονται άσχετα με το μεσοδιάστημα.

Ακόμη, μπορεί να γίνονται ταυτόχρονα διαφορετικά εμβόλια σε διαφορετικά σημεία αν υπάρχουν σε διαφορετική συσκευασία και δεν επηρεάζεται η παραγωγή αντισωμάτων ούτε αυξάνονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Μάλιστα, υπάρχουν και 6-δύναμα εμβόλια που διευκολύνουν την ταυτόχρονη ανοσοποίηση με πολλά αντιγόνα και λιγότερες ενέσεις. 


Είναι ασφαλή τα εμβόλια;

Ήπιες επιπλοκές μπορεί να εμφανισθούν τα δύο πρώτα 24ωρα μετά τον εμβολιασμό, όπως πυρετός και πόνος ή ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης. Σοβαρές επιπλοκές, όπως αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του εμβολίου, σπασμοί ως συνέπεια υψηλού πυρετού ή νόσος από το εμβόλιο είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να συμβούν.


Πότε δεν πρέπει να γίνονται εμβόλια

Αντενδείξεις για τη χορήγηση οποιουδήποτε εμβολίου είναι το ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση, η συγγενής ή επίκτητη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, τα εμπύρετα νοσήματα και η λήψη οποιονδήποτε ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.


Η διάρκεια προστασίας από τα εμβόλια

Εξαρτάται από το εμβόλιο. Άλλα απαιτούν επαναληπτικές δόσεις και άλλα γίνονται εφάπαξ στη ζωή.

Διαβάστε, επίσης,

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Ασφαλές το εμβόλιο έναντι του ιού HPV

Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Πώς τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς

Ομοιοπαθητική και εμβόλια

Τα απαραίτητα εμβόλια

Γονιδιακή θεραπεία και εμβόλια για τις αιματολογικές κακοήθειες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ